Egy nagyon szépen csillogó csapatezüst

Ezüstérmet nyert a junior magyar férfi tőrválogatott a lesznói férfi tőrcsapat Világkupán. Az eredmény értékét növeli, hogy Németh András nélkül, két kadettal állt fel az együttes, ráadásul az első helyért sérülés miatt Dósa Dani sem lépett pástra. Jutottak hazai válogatók vasárnapra is, kattints ránk!

Azért az több mint biztató, hogy két 19. és két 17. életévében lévő magyar férfi tőröző ezüstérmet nyer a fegyvernem Világkupa-csapatversenyén! Márpedig ez történt a lengyelországi Lesznóban, és ez akkor is hatalmas bravúr, ha – ne hallgassuk el… – az olaszok, a koreaiak és a kínaiak hiányoztak a mezőnyből. Na de hiányzott Németh András, az előző szezon legeredményesebb magyar férfi tőrözője is, aki amerikai tanulmányai okán csak a következő, pozsonyi Vk-állomásra tér vissza a jó, öreg Európába!

 

 Európából egyedüliként a lesznói dobogón a magyar junior férfi tőrcsapat!
 
Beszéljünk viszont végre azokról, akik ott voltak, és részesei lehettek ennek a szép sikernek, ami igazi csapatmunka eredménye volt! A prímet persze – ahogy illett – Dósa Dani vitte, aki oroszlánrészt vállalat a fehéroroszok és a japánok elleni, nyolcad-, illetve elődöntőbeli sikerből. Egy nagy gratuláció kijár két kadet versenyzőnknek is! Frűhauf Benjámin például az esélyesebbnek számító németek elleni negyeddöntőben megállíthatatlan volt, míg Mészáros Tamás három egymást követő győztes meccsen vívott olyan stabilan, mintha nem 16 és fél éves lenne a húszesztendősök között. 
 
Így aztán három nagyszerű győzelem követte egymást a fináléig, azonban alapos üröm volt a nagy örömben, hogy Dósa Dani megsérült, az első diagnózis alapján megnyúltak a szalagjai, és néhány hetes pihenő vár rá. Ezek után a döntőben nem volt reális esély az amerikaiak ellen, de ez az ezüstérem tényleg nem csak a közhely okán csillog szépen. Gratulálunk a fiúknak, a mestereknek, és a debütáló válogatott edző Szirmai Benedeknek is, ugyanakkor Dása Daninak gyors gyógyulást kívánunk! 
 
 Dósa Dani és a sérült boka. Jobbulást!
 
Idehaza három fegyvernemben rendeztek junior válogatókat. Párbajtőrben ezúttal kivételesen érvényesült a papírforma, a korosztály kiemelkedő versenyzői vívták a döntőket, győzött Bányai Zsombor és Kun Anna. Női tőrben pedig a hét végén a kadetok uralták a junior mezőnyt, élükön a duplázó Pásztor Flórával!
 
Junior férfi tőrcsapat Világkupa-verseny, Leszno, 13 induló. Eredmények. Nyolcaddöntő: Magyarország-Fehéroroszország 45:42 (Dósa +11, Mészáros +1, Insperger -9).
Negyeddöntő: Magyarország-Németország 45:37 (Frűhauf +8, Dósa 0, Mészáros 0).
Elődöntő: Magyarország-Japán 45:38 (Dósa +8, Mészáros +2, Frűhauf -3).
Döntő: Magyarország-Egyesült Államok 30:45 (Frűhauf 0, Mészáros -6, Insperger –
Végeredmény: 1. Egyesült Államok, 2. Magyarország (Dósa Dániel, Frűhauf Benjámin, Insperger Sámuel, Mészáros Tamás), 3. Japán. 

Junior férfi párbajtőr válogató, Keszthely, 83 induló: 1. Bányai Zsombor (Vasas, edző: Halla Péter), 2. Hamar Balázs (BVSC), 3. Andrásfi Tibor (BVSC) és Cho Taeun Sándor (Honvéd), 5. Nagy Dávid (Vasas), 6. Buta Levente (Vasas), 7. Esztergályos Patrik (Tata), 8. Dudás Balázs (BVSC). Az 1. helyért: Bányai-Hamar 15:11.

Junior női párbajtőr válogató, Keszthely, 63 induló: 1. Kun Anna (Tata, edző: Plásztán Attila), 2. Bohus Réka (AVA), 3. Nyikos Zsófia (Vasas) és Siklósi Enikő (Balaton), 5. Gnám Tamara (TSC), 6. Felker Adrienn (Balaton), 7. Szőke Sára (Vasas), 8. Fedor Tamara (DHSE-PMD). Az 1. helyért: Kun-Bohus 13:6. 
 
Junior női tőr válogató, Sportcsarnok, 25 induló, 2. nap: 1. Pásztor Flóra (Törekvés, edző: Beliczay Sándor), 2. Oravetz Barbara (Honvéd), 3. Kondricz Kata (Honvéd) és Tóth Janka (Törekvés), 5. Balogh Orsolya (Honvéd), 6. Schmél Viktória (UTE), 7. Takács Anna (Honvéd), 8. Pásztor Sarolta (Törekvés). Az 1. helyért: Pásztor-Oravetz 15:8.

2014. október 12.

hírek

Három érmet vár a kapitány

Az olimpiai felkészülés legfontosabb szakasza véget ért a 15 fős magyar válogatott számára. Boczkó Gábor szövetségi kapitány számol be minden részletről.

Amerikából jöttek

A tengerentúli tőrutánpótlás titkát igyekeztek megfejteni, de versenyt is nyertek Bagdány Alberték a Columbusban töltött egy hét alatt.

Magyarok Párizsban – Rabb Krisztián

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Rabb Krisztiánnal folytatjuk!

Magyarok Párizsban – Gémesi Csanád

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Gémesi Csanáddal folytatjuk!

Olimpiai ellenfélmustra

A közelmúltban bizonyossá vált, mely válogatott lesz három vívócsapatunk ellenfele a párizsi olimpia negyeddöntőjében. Lássuk!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.