Esztergályos Patrik ifjúsági olimpiai bajnok!

Esztergályos Patrik feltette idei teljesítményén az i-re a pontot! Kadet világbajnok párbajtőrözőnk a nap során egyre magabiztosabb vívással, remek teljesítménnyel lett ifjúsági olimpiai bajnok Nanjingban! A tatabányai tehetség, a Tata vívója Mesterével, Partali Csabával hallgathatta a Himnuszt Kínában. GRATULÁLUNK nekik, és valamennyi hétfőn remeklő, nanjingi aranyakat nyerő magyar ifjú sportolónak!

Azért ez fantasztikus, már-már a kisebb sportcsodák kategóriáját súrolja. Plásztán Attila, a tatai klub elnöke és mindenese mesélte a plovdivi kadet vb férfi párbajtőr egyéni versenye után, hogy az aranyérmes Esztergályos Patrik pályafutása első versenyét nyerte Bulgáriában. Mindjárt egy világbajnokságot…

 

A második nemzetközi győzelem pedig speciel az ifjúsági olimpián jött össze! Hát persze! Mikor, ha nem akkor?! Elvégre nem a háztömb körüli versenyeket kell megnyerni, igaz, Patrik?
 
De fordítsuk komolyabbra a szót, elvégre a nanjingi 2. Ifjúsági Olimpián az első magyar vívó ifi olimpiai aranyat nyerte meg a 17 esztendős Esztergályos Patrik, a helyszínen a magyar vívóküldöttség vezetőjeként is jelen lévő Partali Csaba tanítványa. 
 
A nap kicsit akadozva kezdődött. Már csak azért is, mert a helyi idő szerint délelőtti programban először a női párbajtőrözők léptek pástra, és kadet vb-ezüstérmesünknek, Nagy Kingának nem sikerült a 8 közé jutás. A csoportmérkőzéseken is akadozott a gépezet, 2 győzelem mellett 4 vereséget szedett össze a diósgyőri tehetség, aztán a nyolcaddöntőben az ukrán Brovko viszonylag simán, 15:9-re nyert ellene, így végül a 9. helyezés jutott a magyarnak.
 
Következett Patrik, aki szintén a vártnál nehezebben lendült bele, a csoportban ötvenszázalékos mérleggel teljesített, 3/3-mal zárt. Így aztán a nyolcaddöntőben máris egy rendkívül erős rivális, az olasz Abate következett. Az ifi olimpia honlapja alapján rendkívül kiélezett lehetett a derbi, de ami biztos, hogy a vége számunkra jól alakult… Hatalmas csatában 13:12-re nyert a tatai fiatalember, és ezzel 8 közé jutott. 
 
Azt persze ekkor még nem is sejthettük, hogy legközelebb igazából csak azért kell majd aggodalmaskodni, hogy a dobogó legfelső fokára lépéskor el ne csússzon Patrik… A folytatásban ugyanis egyre magabiztosabb győzelmek következtek. A német Unterhauser a negyeddöntőben “csak” a harmadik harmadban adta meg magát, de azért a vége magabiztosnak mondható 15:10 lett. Az elődöntőben és az aranycsatában viszont összesen nem kapott 15 tust Patrik, akár ketten is vívhattak volna ellene… Az első “szenvedő alany” az orosz Limarev volt. Ő 15:5-tel mehetett a bronzderbire, ami egy magyar-orosz egyéni férfi párbajtőr mérkőzésen azért párját ritkító eredménynek számít. Eközben a másik ágon kikapott a vb-második, junior vb-bronzérmes amerikai Yoo svéd riválisától, és valószínűleg Partali Mester és Patrik magában ezt egy “Yoo, jó volt ez így…” megjegyzéssel kísérte. Aztán a páston, az aranycsatában a magyar ismét remekelt. 
 
A meccs tulajdonképpen az első három percben el is dőlt. Patrik 7:2-re elhúzott, végig kézben tartotta az irányítást. Az asszó vége 15:8 lett, és ez azt jelentette, hogy sportágunk első ifjúsági olimpiai aranyérmét nyerte Esztergályos Patrik! Hatalmas gratuláció, elsősorban természetesen neki és Mesterének, de csöppet sem mellesleg a tatai műhelynek, és az idén az utánpótlás csúcseredményeket futószalagon gyártó férfi párbajtőr szakágnak. No meg egy kicsit egész sportágunk is büszke lehet, elvégre a szezon fantasztikus, soha nem látott módon eredményes utánpótlás szezonját koronázta meg ezzel a sikerrel a magyar fiú!
 
Eredmények. Női párbajtőr egyéni ifjúsági olimpia, 11 induló. A csoportmérkőzéseken: Nagy Kinga 2 győzelem/4 vereség.
Nyolcaddöntő: Nagy-Brovko (ukrán) 9:15.
Végeredmény: 1. Lee (koreai), 2. De Marchi (olasz), 3. Linde (svéd), …9. Nagy Kinga.
 
Férfi párbajtőr egyéni ifjúsági olimpia, 13 induló. A csoportmérkőzéseken: Esztergályos Patrik 3 győzelem/3 vereség.
Nyolcaddöntő: Esztergályos-Abate (olasz) 13:12.
Negyeddöntő: Esztergályos-Unterhauser (német) 15:10. 
Elődöntő: Esztergályos-Limarev (orosz) 15:5.
Döntő: Esztergályos-Islas Flygare (svéd) 15:8.

Végeredmény: 1. Esztergályos Patrik (Mester: Partali Csaba), 2. Islas Flygare (svéd), 3. Limarev (orosz). 

2014. augusztus 18.

hírek

Kollár Anna és Zsögön Andor a kadet tőrbajnok

A törekvéses Kollár Anna és a budakalászi Zsögön Andor nyerte a kadet tőr országos bajnokságot. Gratulálunk!

Aranyérmes a kadet férfi kardcsapat

Aranyérmet nyert az eislingeni kadet férfi kard európai körversenyen a Berkeszi Dániel, Csaba Botond, Monori Mátyás, Szalai Zalán összeállítású magyar csapat. Gratulálunk!

Taivainen Bence és Horváth Lotti a kadet bajnok

A honvédos Taivainen Bence, illetve a ferencvárosi Horváth Lotti nyerte a kadet párbajtőr országos bajnokságot, gratulálunk!

Szekeres Pál elnökségi tag az új fogyatékossport szervezetben

Új szervezet képviseli a jövőben a mozgássérült sportolók érdekeit. A World Abiltysport (WAS) elnökségében helyet kapott Szekeres Pál.

Mohamed Aida nyolcaddöntős

Mohamed Aida szerepelt legjobban női tőrözőink közül az újvidéki Világkupa-versenyen. 48 esztendős vívónk a nyolcaddöntőig jutott.

Élő eredmények

Közelgő események