Férfimunka Baltikumban, ferde szemek Ázsiában

A novemberi maratoni vívóhétvégék újabb állomásának nyitányához érkeztünk pénteken. A tallinni férfi párbajtőr Világkupa mammutmezőnyének selejtezőjéből 7 magyar jutott a 64 közé, ami nagyszerű eredmény! Ugyanakkor a xuzsui női párbajtőr Vk nyitónapjára ferde szemmel tekintünk: senki sem csatlakozott a kiemelt Szász Emeséhez. Folytatás szombaton – itthon és külföldön egyaránt.

Tíz magyar férfi párbajtőrözőből hét jutott a legjobb 64 közé a tallinni Világkupa-versenyen. Akár meg is vonhatnánk e mondatra a vállunkat, de játsszunk csak egy kicsit a számokkal! A viadalon 248 induló volt, aminek a 64 nagyjából a negyede. A tízből a hét pedig ugye 70 százalék… A 70 meg majdnem háromszor annyi mint a 25. De hagyjuk a kép- és számzavart! A lényeg, hogy ez részeredménynek tökéletes. A részletekről: a legfiatalabb (Bányai Zsombor) és a legkevésbé fiatal (Imre Géza), valamint Peterdi András a csoportkörből közvetlenül bejutott a 64 közé a kiemelt Rédli András mellé. A selejtezők direkt kieséses szakaszát Hancvikkel Márk, Somfai Péter és Szényi Péter szintén sikerrel zárta, így jött össze a remek hetes. A fájó pont a korábban búcsúzó Boczkó Gábor, aki Berta Dániellel és File Mátyással szurkolhat a többieknek a szombati folytatásban. 

 
Miközben Tallinnban remekeltek a magyar párbajtőrözők, addig a szakág gyengébbik nemének versenyéről, a mesés Keletről, korántsem mesés hírek érkeztek. Sőt, kifejezetten ferde szemmel fogadtuk az eseményről szóló beszámolókat. A kínai kisvárosban, az agglomerációval együtt csekély 5 milliós Xuzsuban nem a körülményekkel, hanem a teljesítménnyel volt baj. A 152 indulós versenyen Várnai Vivien nem élte túl a csoportkört, míg Antal Edina, majd Révész Julianna szoros csatában ugyan, de alulmaradt kínai, illetve orosz ellenfelével szemben.  És mivel Tóth Hajni csak a vasárnapi csapatviadalon vesz részt, így szombaton Szász Emesének egyedül kell megmentenie a szakág becsületét. Igaz, ezt egyéniben lassan megszokhatta az elmúlt években…
 
Azért szombaton így is igazi nagyüzem lesz magyar szempontból külföldön és idehaza egyaránt. A már említett Tallinn és Xuzsu mellett felnőtt női tőrözőink a németországi Mosbachban B kategóriás veresenyen, egyben válogatón vesznek részt. A nemzetközi porondon még a kadet női párbajtőrözők lesznek ott, akik Heidenheimben indulnak európai körversenyen. Idehaza mindeközben szombaton a junior férfi és női kardozók, valamint a kadet férfi tőrözők, míg vasárnap a felnőtt férfi tőrözők válogatnak. 
 
Eredmények. Férfi párbajtőr Világkupa-verseny, Tallinn, 248 induló. A csoportmérkőzéseken: Rédli András kiemelt, Imre Géza 5 győzelem/0 vereség, Peterdi András 5/1, Bányai Zsombor 5/1 (a 64 közé jutottak), Hancvikkel Márk 4/1, Szényi Péter 4/2, Berta Dávid 4/2, Boczkó Gábor 3/2, Somfai Péter 3/2, File Mátyás 3/3 (továbbjutottak).
A legjobb 96 közé jutásért: Berta-Timosenko (ukrán) 15:11, Somfai-Chartovich (fehérorosz) 13:12, Hanczvikkel-Borsky (svájci) 15:10, Boczkó-Perry (brit) 12:11, Szényi-Aleksandrov (üzbég) 14:12, File-Spautz (német) 9:15.
A legjobb 64 közé jutásért: Hanczvikkel-Pereira (spanyol) 15:11, Szényi-Lelion (kanadai) 15:8, Somfai-Ungar (amerikai) 13:12, Boczkó-Freilich (izraeli) 11:15, Berta-Herzberg (német) 11:15. 
Szombaton a 64 között: Rédli-Beran (cseh), Bányai-Pokorny (cseh), Somfai-Novosjolov (észt), Szényi-Hvoroszt (ukrán), Imre-Gascon Limardo (venezuelai), Hanczvikkel-Peterdi.
 
Női párbajtőr Világkupa-verseny, Xuzsu, 152 induló. A csoportmérkőzéseken: Szász Emese kiemelt, Révész Julianna 4/1, Antal Edina 4/2 (továbbjutottak), Várnai Vivien 2/4 (kiesett).
A 64 közé jutásért: Révész-Magdics (orosz) 13:14, Antal-Fang (kínai) 13:15.
Szombaton a 64 között: Szász-Sasarina (orosz).

2014. november 14.

hírek

Tőrbravúrokra várva

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a tőrözőkkel fejezzük be beharangozónkat.

Távoli, de nagyon fontos párbajtőr hétvége következik

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a párbajtőrözőkkel folytatjuk beharangozónkat.

Imre Géza – apaszerepben a sportkonferencián

A négyszeres világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes párbajtőröző, elnökségi tagunk, Imre Géza ezúttal szülői szerepéről nyilatkozott párjával, Kökény Beatrixszal az utanpotlassport.hu konferenciáján.

Veterán országos bajnokokat avattunk

A hét végén az UTE vívótermében rendezték a veterán országos bajnokságot. 161 vívó indult az egyéni versenyeken, míg vasárnap 27 csapat lépett pástra a három fegyvernemben.

Ünnepek előtti “vívónagyhét” következik

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a kardozókkal kezdjük beharangozónkat.

Élő eredmények

Közelgő események