Harcművészek a határontúliakért, Magyar Kard Napja

Az elmúlt hét végén Budapesten, vasárnap Debrecenben rendeztek, illetve rendeznek olyan rangos eseményt, amelyen a vívás kerül főszerepbe. A fővárosban a “Harcművészek a határontúliakért” kultúrális és sportnapot tartották meg, Debrecenben vasárnap 11 órától a Déri Múzeum ad otthont a “Magyar Kard Napjának”.

Május 17-én negyedik alkalommal rendezték meg fővárosunkban a „Harcművészek a határontúliakért” elnevezésű kulturális és sportnapot. A rendezvény fő célja, hogy a határainkon túl élő magyar fiatalok mind jobban megismerjék nemzeti értékeinket, közös kultúránkat, történelmünket. Közös nyelvet beszélünk, közös a történelmünk, közös a kultúránk, az értékeink. És még valami, amit úgy hívnak, hazaszeretet. Ez a hazaszeretet a fő mozgatórugója ennek a rendezvénynek. 

pezsahatarontul[1]
Az angyalföldi Pannónia Általános Iskola tornacsarnokában rendezték a programot. A fővédnök Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár volt, aki szívhez szólóan köszöntötte a jelenlévőket. Ezután Pézsa Tibor olimpiai és világbajnok kardvívó, mesteredző vette át a szót, és segítőivel azonnal az alkalmi pástra lépett, hogy a vívást közelebbről is megismerhessék a lelkes fiatalok és kísérőik. A mester három neves segítője Mohos János, Németh Árpád vívómester és Polgár Pál, a Vívószövetség főtitkára volt. Csillogó szempárok követtek minden mozdulatot és a gyerekek lelkesen hajtották végre a vezényszavak utasításait: „Alapállás!”, „Vívóállás!”, „Lépés előre!”, „Lépés hátra!”, „Kitörés!”, „Fejvágás!”. Órákon keresztül hallgatták volna Pézsa Tibor történeteit, és szakmai magyarázatait, amiket természetesen karddal a kezében illusztrált. A mester elhozta egy nagyon kedves emlékét a gyerekeknek, ami kézről kézre járt: az 1964-es tokiói olimpiai aranyérmét! Nagyon megilletődtek a fiatalok, hisz nem minden nap foghatnak a kezükben olimpiai aranyérmet. A mester és segítői a rendezvény végén hatalmas tapsot kaptak.
 
magyarkardnapja[1]
 
Ezen a héten Debrecenben folytatódik szeretett sportágunk népszerűsítése. A Debreceni Magyar Szablyavívó Iskola szervezésében rendezik a “Magyar Kard Napját”. A helyszín vasárnap a Déri Múzeum lesz, az ünnepélyes megnyitó délelőtt 11-kor kezdődik, mindenkit örömmel várnak a szervezők!

2014. május 22.

hírek

Tőrbravúrokra várva

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a tőrözőkkel fejezzük be beharangozónkat.

Távoli, de nagyon fontos párbajtőr hétvége következik

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a párbajtőrözőkkel folytatjuk beharangozónkat.

Imre Géza – apaszerepben a sportkonferencián

A négyszeres világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes párbajtőröző, elnökségi tagunk, Imre Géza ezúttal szülői szerepéről nyilatkozott párjával, Kökény Beatrixszal az utanpotlassport.hu konferenciáján.

Veterán országos bajnokokat avattunk

A hét végén az UTE vívótermében rendezték a veterán országos bajnokságot. 161 vívó indult az egyéni versenyeken, míg vasárnap 27 csapat lépett pástra a három fegyvernemben.

Ünnepek előtti “vívónagyhét” következik

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a kardozókkal kezdjük beharangozónkat.

Élő eredmények

Közelgő események