Battai Sugi bronzával kezdődött a junior és kadet vb

ápr 2, 2022 | Hírek

A nyitónapot éremmel zárta a magyar küldöttség Dubaiban, a junior és kadet világbajnokságon. A junior női kardozók versenyében Battai Sugár bronzérmet nyert, gratulálunk neki és mesterének!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Mit lehet arra mondani, ha a junior világbajnokság nyitónapján két esélyesünk, egyéni Európa-bajnoki érmesünk, Világkupa-első, illetve második helyezettünk egymással kerül szembe a legjobb 32 között…? Legfinomabban szólva is csak annyit: pech… Márpedig ez történt a dubaji vb-n. Két, már a felnőtt válogatottban is alapembernek számító tehetségünk, Battai Sugár és Szűcs Luca a vb korai szakaszában “összesorsolódott”… 

Battai Sugi junior vb-bronzzal zárta le nagyszerű egyéni junior Vk-szezonját, gratulálunk!

Tegyük hozzá, erről inkább Luca tehetett, aki a csoportkörben összeszedett két vereséget. Ugyanakkor Sugi mellett Eb-aranyérmes csapatunk további két tagja, Keszei Kira és Beviz Dorottya egyaránt veretlenül zárt. Aztán előbb utóbbi búcsúzott a 64 között egy 12:15-tel a hongkongi Sittel szemben, míg Kira két sima siker után (15:9, 15:8) a nyolcaddöntőben az amerikai Johnsonnal szemben maradt alul (8:15).

Battai Sugi már a legjobb 32 között találkozott Szűcs Lucával. 15:14 lett a vége…

Időben a két elvesztett magyar meccs közé esett a fent említett háziderbi. Előtte Sugi olasz, Luca francia ellenfelet győzött le egyaránt döntő fölénnyel, igazolva azt, hogy némi túlzással előrehozott finálét vívnak – a legjobb 16 közé kerülésért… A két tehetség szorosabb asszót nem vívhatott volna, végül Sugi győzött 15:14-re. Dávid László debreceni tanítványának ezek után “kutya kötelessége” volt tovább menetelnie az ágán. És tehetségünk menetelt is tovább…

Sugi remek tusokkal jutott a legjobb négy közé a junior vb nyitónapján.

Igaz, korántsem volt könnyű dolga. A nyolcaddöntőben az amerikai Sullivan következett, ám mire arra gondolhattunk, hogy Luca után ez nem lehet rágós falat, addigra az ellen már 9:4-re vezetett. A magyar azonban nem adta fel, előbb egyenlített, majd a hajrában ismét ő adta a mindent eldöntő tust, és az újabb 15:14 már a nyolc közé jutást jelentette. A török felnőtt válogatott alapemberének számító Erbil ugyanakkor semmiféle gondot nem jelentett a számára, és a 15:9 egyben azt jelentette, hogy a magyar küldöttség Suginak köszönhetően megszerezte első, de nagyon reméljük, hogy nem az utolsó érmét!

Bronz lett belőle… Az elődöntőben az amerikai Johnson ellen a második félidőben nem érezte úgy a vívást Sugi, ahogy korábban. 7:2-vel nyitott, de a vége 10:15 lett, így ezzel a dobogó harmadik fokára állhatott tehetségünk, aki jövőre tovább javíthat, elvégre még egy éve van a korosztályban. 

Jár a pacsi a bronzérmesnek a mestertől! Dávid László és Battai Sugár kettőse.

“Az ember ilyenkor nem tud felhőtlenül örülni, de azért értékes eredménynek tartom, hogy sikerült érmet nyernem, pláne ilyen körülmények után. Az elején kicsit feszültnek éreztem magam, de aztán a csoportkör megnyugtatott, igaz, csak addig, amíg ki nem derült, hogy Lucával kerülök össze… Próbáltam félretenni mindezt, és a feladatra koncentrálni, de azért nem volt egy nagy élmény, hogy esélyes csapattársakként ilyen korán szembekerültünk. Úgy érzem, nagyon jó kis meccset vívtunk, és utána sem ment rosszul a vívás, egészen az elődöntő utolsó félidejéig, amikoris nagyon kizökkentem a ritmusból. Na mindegy, a bronzérem azért összejött, és akadnak még bőven feladataink a csapattal a közeljövőben, nagyon szeretnék két medállal hazautazni!” – nyilatkozta honlapunknak még az eredményhirdetés előtt Battai Sugi. 

Junior férfi kardozóink ezúttal nyolcaddöntőig jutottak, pontosabban ez egyedül Pintér Leventének sikerült. Az Európa-bajnokságon szépen teljesítő Vigh Benedek ezúttal gyengébb napot fogott ki, a csoportban sem ment neki igazán, és már a 64-ért erős ellenfelet kapott, a török Aslantól 15:10-es vereséget szenvedett. Egy körrel jutott mindössze előrébb Petrucz Mirkó, aki a 32-ért kapott ki 15:10-re a hongkongi Chantól. Más utat járt be Tóth Bertalan, ő ugyanis remekül nyitotta a napot, olyannyira, hogy a legjobb indexszel teljesítette a csoportkört. Ezek után nyert egy meccset 15:1-re a 64-es főtáblán, nem csoda, hogy reménykedve várhatta a folytatást. Ott azonban a Benedeket is búcsúztató török Aslan a második magyart is legyőzte ezen a napon, méghozzá 15:7-re a 16 közé jutásért. Pintér Levente viszont három meccset is megnyert a direkt kieséses táblán. A szingapúri Wang (15:11), a francia Klein (15:13), majd a japán Hivatasi (15:13) következett, viszont a nyolcaddöntőben a román Nitu ellen már nem sikerült a bravúr Ravasz Etele tanítványának (11:15).

Pintér Levente nyolcaddöntőig jutott a férfiak mezőnyében.

A világbajnokság második versenynapján bemutatkoznak a kadetok, a fiatalabbak kard egyéni versenyét rendezik az impozáns, de a 20 ezres lelátó üresség okán kissé hangulattalan Hamdan Sportkomplexumban. A magyar küldöttség a hajnali órákban rendben megérkezett, következhet a remélhetőleg hasonló folytatás. És akkor hangulattalanság ide vagy oda, nekünk bizonyosan jó lesz a hangulatunk. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Junior és kadet világbajnokság, Dubai. 

Junior férfi kard egyéni, 154 induló. A csoportmérkőzéseken: Tóth Bertalan 6 győzelem/0 vereség, Pintér Levente 5/1, Petrucz Mirkó 4/2, Vigh Benedek 2/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Pintér-Wang (szingapúri) 15:11, Petrucz-Krajnc (szlovén) 15:10, Vigh-Arslan (török) 10:15.

A legjobb 32 közé jutásért: Tóth-Rodriguez (mexikói) 15:1, Pintér-Klein (francia) 15:13, Petrucz-Chan (hongkongi) 10:15. 

A legjobb 16 közé jutásért: Pintér-Hivatasi (japán) 15:13, Tóth-Aslan (török) 7:15.

Nyolcaddöntő: Pintér-Nitu (román) 11:15.

Végeredmény: 1. Colin Heathcock (német), 2. Pietro Torre (olasz), 3. Hvang Heegeun (koreai) és Antonio Heathcock (német), …13. Pintér Levente, …17. Tóth Bertalan, …42. Petrucz Mirkó, …100. Vigh Benedek.

Junior női kard egyéni, 128 induló. A csoportmérkőzésen: Battai Sugár 6 győzelem/0 vereség, Keszei Kira 5/0, Beviz Dorottya 5/0, Szűcs Luca 4/2 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Szűcs-Corn (osztrák) 15:2.

A legjobb 32 közé jutásért: Battai-Spica (olasz) 15:4, Szűcs-Mouroux (francia) 15:6, Keszei-Teh (szingapúri) 15:9, Beviz-Sit (hongkongi) 12:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Keszei-Stemper (német) 15:8, Battai-Szűcs 15:14.

Nyolcaddöntő: Battai-Sullivan (amerikai) 15:14, Keszei-Johnson (amerikai) 8:15.

Negyeddöntő: Battai-Erbil (török) 15:9.

Elődöntő: Battai-Johnson (amerikai) 10:15.

Végeredmény: 1. Magda Skarbonkiewicz (amerikai), 2. Honor Johnson (amerikai), 3. Battai Sugár (edző: Dávid László, válogatott edző: Gulácsi Ferenc) és Zajnab Dajbekova (üzbég), …10. Keszei Kira, …24. Szűcs Luca, …34. Beviz Dorottya.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Juniorban is előválogattak

A párbajtőrözők előválogatójával már májusban elkezdődött a 2024/25-ös szezon. A junioroknál a győzelmet Császár Zoltán és Gachályi Gréta szerezte meg.

Újabb arany és ezüst a veterán Eb-n

A férfi kardcsapat arany-, az idősebb férfi tőrcsapat ezüstérmet nyert a belgiumi veterán Európa-bajnokságon, gratulálunk!


A jövő elkezdődött

A párbajtőrözők előválogatójával már májusban elkezdődött a 2024/25-ös szezon. A győzelmet Petrovszki Áron (Honvéd) és Terhes Hanna (Diósgyőr) szerezte meg.

Arany és ezüst a veterán Eb-n

A női tőrcsapat arany-, a férfi párbajtőrcsapat ezüstérmet nyert a belgiumi veterán Európa-bajnokságon, gratulálunk!


Magyarok Párizsban – Szatmári András

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot a jelenleg sérült Szatmári Andrással folytatjuk!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM