Bronzérmes Budapesten a férfi kardcsapat

márc 26, 2023 | Hírek

Szilágyi Áron szombati aranyérme után vasárnapra is jutott siker: a Zarándi Csaba emlékére rendezett férfi kardcsapat Világkupán bronzérmet nyert a magyar válogatott, gratulálunk a remek hétvégéhez!

Azért volt abban valami különleges és felemelő, amikor a BOK Sportcsarnok telt házas fél lelátója vastapssal köszöntötte a kora este bronzérmet nyerő magyar kardcsapatot, és a négy klasszis ugyancsak tapssal és üdvözléssel hálálta meg a biztatást. Bizonyította mindez ismét azt, hogy a magyar vívás, a magyar kard különleges helyet foglal el idehaza az egyéni sportok világában, és ezt mindkét fél – sportoló és szurkoló – örömmel és szeretettel fogadja. 

Hajrá, magyarok! 

Mert ez történt a legendás mester, Zarándi Csaba emlékére rendezett vasárnapi férfi kardcsapat Világkupán. Persze, alakulhatott volna még ennél is jobban a nap, ám a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású válogatott ezúttal is szépen teljesített! A nap krónikájához tartozik, hogy mire mi pástra léptünk, az águnkon legmagasabban rangsorolt rivális olaszok a nyolcaddöntőben meglepetésre kikaptak Ukrajnától 45:44-re, így könnyebbnek tűnt az út a végjáték felé. 

Szilágyi Áron és Szatmári András váltása.

A magyarok Georgiával kezdtek a 16 között, az ellenfélnél Szandro Bazadze, nálunk Szatmári András kezdett a kispadon kisebb sérülés miatt, de egyik gond sem tűnik szerencsére komolyabbnak. A 45:35-re hozott meccs után a negyeddöntőben Japán következett, és az egyre kellemetlenebb ázsiaiak nekünk is okoztak nehéz perceket, de azért különösebben nem kellett idegeskedni a 45:41-gyel záruló mérkőzés során. Az elődöntőben a németek “futottak be” az olaszok ágán, és sokáig úgy tűnt, ismét összejön a fináléban a legújabb kori, koreai-magyar kardklasszikus a fináléban. A magyarok két körön keresztül uralták a meccset, ám utána 30:27-ről 33:40-re fordítottak a németek. Mi több, 43:33 is volt az eredmény oda, ám Áron elképesztő hajrába kezdett 44:43-ra zárkózott, de a fordítás nem sikerült. Összejött viszont rendkívül magabiztosan a bronzérem, mivel a kora esti programban, megint csak háromszoros olimpiai bajnokunk vezérletével, és a kisebb sérülése ellenére beszálló, és egész nap pluszt hozó Szatmári Andrásnak köszönhetően 45:38-ra legyőzte a kvartett Romániát. És ezt követően jöhetett az a vastaps, amellyel kezdtük tudósításunkat… 

Köszönjük a közönségnek!

Nem sokkal a bronzmeccset követően Decsi András így foglalta össze a történteket: “A stabilitást, az állandóságot tartom a legfontosabbnak, és azt gondolom, hogy ez a bronzérem tökéletes része annak a folyamatnak, amelyet már évek óta produkál ez a csapat. Természetesen van bennünk hiányérzet, de előfordul az, hogy valaki az ellenfélből nyújt extrát, mint tette azt a németeknél Szabó Mátyás az elvesztett elődöntőben. Értékes eredményekkel zártuk le az olimpiai kvalifikáció előtti időszakot, melynek így jó helyzetből indulhatunk neki. Kiemelném Szilágyi Áront és a közönséget. Előbbit azért, mert egy sikerrel végigvívott nap után is vezéregyénisége volt a válogatottnak. A közönségnek pedig köszönjük az egész nap érzett, rendkívül szeretetteljes támogatást és szurkolást.” – fejezte be a válogatott edzője. 

Bronzérmeseink: Gémesi Csanád, Szilágyi Áron, Szatmári András, Decsi Tamás

A németek egyébként a döntőben is kis híján bravúrt hajtottak végre, egyetlen tussal, 45:44-re kaptak ki a jóval esélyesebb Koreától. Ismét az ázsiaiak nyertek, de nekünk is emlékezetes maradhat ez a hétvége, köszönjük Áronnak, a kardcsapatnak, és valamennyi szurkolónak!

Marius Florea, Paolo Azzi és Csampa Zsolt, három szövetség elnöke adta át a díjakat.

Eredmények. Férfi kardcsapat Világkupa, Zarándi Csaba emlékverseny, BOK Sportcsarnok, 26 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Georgia 45:35 (Szilágyi +7, Gémesi +7, Decsi -4).

Negyeddöntő: Magyarország-Japán 45:41 (Gémesi +4, Szatmári +2, Szilágyi -2).  

Elődöntő: Magyarország-Németország 43:45 (Szilágyi +7, Szatmári +1, Gémesi -10).

A 3. helyért: Magyarország-Románia 45:38 (Szilágyi +10, Szatmári +2, Decsi -2, Gémesi -3).

Döntő: Korea-Németország 45:44.

Végeredmény: 1. Korea, 2. Németország, 3. Magyarország (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron, válogatott edző: Decsi András, edzők: Decsi István, Navarrete József, Gárdos Gábor, Decsi András).

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Kun Anna kétéves eltiltást kapott

A Magyar Vívó Szövetség az alábbi nyilatkozatot adja ki a történtekkel kapcsolatosan.

Sztárok – még a pást mellett

Először találkoztak egymással a “Sztárok a páston” eseményünk résztvevői. A kertvárosi vívóteremben ott voltak sportágunk nagyjai és vezetői egyaránt.

Magyarok Párizsban – Pásztor Flóra

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Pásztor Flórával folytatjuk!

Harmadik hely az éremtáblán

Befejeződött a veterán Európa-bajnokság, a magyar küldöttség két arany- és két ezüstéremmel az éremtáblázat harmadik helyén végzett, gratulálunk!

Juniorban is előválogattak

A párbajtőrözők előválogatójával már májusban elkezdődött a 2024/25-ös szezon. A junioroknál a győzelmet Császár Zoltán és Gachályi Gréta szerezte meg.

Élő eredmények

Közelgő események