Ezüstérem férfi párbajtőrcsapatban a végére

máj 27, 2023 | Hírek

Hihetetlen izgalmak után nyert ezüstérmet a magyar férfi párbajtőrcsapat az U23 Európa-bajnokság zárónapján. Férfi tőrcsapatunk negyedik lett. A válogatott 2 ezüst- és 3 bronzéremmel zárta a versenyt.

Izgalmasabban nem alakulhatott volna az U23 Európa-bajnokság zárónapja, jobban talán valamivel igen… A magyar férfi párbajtőrcsapat (Keszthelyi Zsombor, Kovács Gergely, Osman-Touson Maruán, Somody Soma) ugyanis egy remekül végigvívott nap után a döntőben, a talán valamivel esélyesebb francia csapat ellen, egy perccel a vége előtt öt tussal, szűk hat másodperccel a befejezés előtt két találattal vezetett. Ám a vívás csoda fordulatokra képes, még akkor is, ha ezúttal nem örültünk neki… A franciák véleményes körülmények között – legalábbis mi így éreztük… -, piros lappal egyenlítettek, majd a hosszabbításban 40:39-re megszerezték a győzelmet. Ezzel ezüsttel zártak a mieink, Keszthelyi Zsombor és Osman-Touson Maruán, az egyéniben is nyolc közé jutó vívóink vezérletével. A negyeddöntőben Ukrajnát (45:37), az elődöntőben Svájcot (45:40) győzték le a mieink. 

Keszthelyi Zsombor vezéregyinésege volt az ezüstérmes magyar párbajtőrcsapatnak.

Ezt követte az említett, igen fordulatos finálé, melyet követően Peterdi András válogatott edző így foglalta össze a napot. “Sajnálom… Annyira közel voltunk ehhez az aranyhoz, és igazán megérdemelték volna a srácok. Ugyanakkor a nap folyamán végig bizonyították, hogy egységesek, tudnak egymásért küzdeni, és szép győzelmeket arattak. Ez a korosztály sokra képes, bízom bennük, és ez az ezüstérem is értékes, majd holnap örülni is fogunk neki…”

Keszthelyi Zsombor, Somody Soma, Osman-Touson Maruán, Kovács Gergely – az ezüstérmes férfi párbajtőrcsapat.

Nem jártak messze az éremtől a férfi tőrözők sem. Ráadásul volt is reális esélye a Bagdány Albert, Mihályi Andor, Szemes Gergő, Tóth Gergely összeállítású válogatottnak. A mieink simán verték a negyeddöntőben a spanyolokat (45:26), majd a fináléba jutásért a lengyelek következtek. Szorosan haladt sokáig a meccs, ám a hetedik asszóban elhúzott az ellenfél. Tóth Gergely és Szemes Gergő mindent megpróbált, de nem sikerült a fordítás, 40:45 lett a vége. A bronzmeccsért az olaszok elleni összecsapás hasonlóan alakult, itt is a közepén ment el az ellenfél, és ezúttal sem volt visszaút, 39:45-tel zárult az összecsapás. Ezzel a negyedik helyen zárt a férfi tőrcsapat.

A negyedik helyen végzett férfi tőrcsapat: Mihályi Andor, Tóth Gergely, Szemes Gergő, Tóth Gergely.

Női kardban mostanság alaposan elkényeztettek minket a korosztályos eredményekkel, ám ezúttal sérülés miatt tartalékosan állt fel a Beviz Dorottya, Domonkos Emese, Pápai Zoé, Spiesz Anna összeállítású csapat, ráadásul a sorsolás sem alakult jól, elvégre a 8 közé jutásért az újdonsült U23 Európa-bajnok Ilijevával felálló bolgárok voltak az ellenfelek. Spiesz Anna hiába remekelt, a vége 41:45 lett, a magyarok pedig a kilencedik helyen zártak. 

Ezzel véget ért a budapesti U23 Európa-bajnokság, amelynek tapasztalatait Boczkó Gábor szövetségi kapitány így foglalt össze: “A szakmai tapasztalatom az, hogy nagy szüksége volt erre a versenyre a korosztálynak. Akadt, aki tudott élni vele, akadt, aki nem. Nagyon fontos az, hogy a húsz év fölötti korosztályt benn tartsuk a sportágban, és ehhez ez az esemény nagy segítség. Az egyéni eredményekkel, négy éremmel, valamennyi fegyvernem helyezésével elégedett vagyok. A csapatok alakulhattak volna jobban, de a férfi párbajtőrözők remeklése feltette az i-re a pontot. Egyébként ismét köszönettel tartozunk a remek rendezésért, a körülményekért, nagyszerű hangulatú öt nap volt itt, a Ludovika Arénában!”

A magyar válogatott ezzel két ezüst- és három bronzéremmel zárta az Európa-bajnokságot, gratulálunk vívóinknak, az edzőknek, és mindenkinek, aki segített az eredmények elérésében!

Eredmények. U23 Európa-bajnokság, Ludovika Aréna.

Férfi párbajtőrcsapat, 18 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Finnország 45:26 (Kovács +8, Osman-Touson +5, Keszthelyi +4, Somody +2).

Negyeddöntő: Magyarország-Ukrajna 45:37 (Keszthelyi +5, Kovács +4, Osman-Touson -1).

Elődöntő: Magyarország-Svájc 45:40 (Osman-Touson +3, Kovács +2, Keszthelyi 0).

Döntő: Magyarország-Franciaország 39:40 (Keszthelyi +6, Osman-Tousan +4, Kovács -11).

Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Magyarország (Keszthelyi Zsombor, Kovács Gergely, Osman-Touson Maruán, Somody Soma, edzők: Dancsházy-Nagy Tamás, Kovács László, Kovács Iván, Bojti Dániel, válogatott edző: Peterdi András), 3. Svájc.

Férfi tőrcsapat, 11 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Spanyolország 45:26 (Szemes +11, Mihályi +5, Tóth +4, Bagdány -1).

Elődöntő: Magyarország-Lengyelország 40:45 (Szemes +5, Tóth +1, Mihályi -11).

A 3. helyért: Magyarország-Olaszország 39:45 (Mihályi +2, Tóth -1, Szemes -1, Bagdány -6).

Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Lengyelország, 3. Olaszország, 4. Magyarország (Bagdány Albert, Mihályi Andor, Szemes Gergő, Tóth Gergely).

Női kardcsapat, 10 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Bulgária 41:45 (Spiesz +7, Domonkos -3, Beviz -8).

A 9. helyért: Magyarország-Nagy-Britannia 45:38 (Spiesz +7, Beviz +4, Domonkos +2, Pápai -6).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Németország, 3. Franciaország, …9. Magyarország (Beviz Dorottya, Domonkos Emese, Pápai Zoé, Spiesz Anna).

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Utolsó “világtalálkozó” Párizs előtt

A hét végén még egyszer, az olimpia előtt utoljára találkozik egymással a világelit. Péntektől vasárnapig, valamennyi fegyvernemben Világkupa-, illetve Grand Prix-versenyek következnek.

Kun Anna kétéves eltiltást kapott

A Magyar Vívó Szövetség az alábbi nyilatkozatot adja ki a történtekkel kapcsolatosan.

Sztárok – még a pást mellett

Először találkoztak egymással a “Sztárok a páston” eseményünk résztvevői. A kertvárosi vívóteremben ott voltak sportágunk nagyjai és vezetői egyaránt.

Magyarok Párizsban – Pásztor Flóra

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Pásztor Flórával folytatjuk!

Harmadik hely az éremtáblán

Befejeződött a veterán Európa-bajnokság, a magyar küldöttség két arany- és két ezüstéremmel az éremtáblázat harmadik helyén végzett, gratulálunk!

Élő eredmények

Közelgő események