Keszei Kira és Petrucz Mirkó nyerte a junior kard Mk-t

okt 15, 2022 | Hírek

Pasaréten rendezték szombaton a junior kardozók újabb hazai válogatóját, egyben Magyarkupa-fordulóját. A férfiaknál Petrucz Mirkó (BVSC), a nőknél Keszei Kira (Honvéd) lett az aranyérmes. 

Kifejezetten szép számú induló, izgalmas és fordulatos mérkőzések. Távirati stílusban így lehetne összefoglalni a junior férfi kardozók szombati válogató, egyben Magyarkupa-fordulóját, melyet a Vasas Pasaréti úti csarnokában rendeztek. Akadtak meglepetések, parázs csaták, és természetesen a nemzetközi megmérettetések lesznek mérvadóak, ám a látottak alapján “rendben van” a legpatinásabb fegyvernem utánpótlása. 

A képzeletbeli dobogóra két favorit és két “meglepetésember” állhatott fel. Hegyi Barnabástól és a szeptember óta Nyíregyházán tanuló, pilótának készülő Szabó Mártontól elismerésre méltó ez az eredmény, pláne úgy, hogy utóbbi az elődöntőben a korosztály egyik legjobbjának számító Vigh Benedeket győzte le. Mi több, a döntőben sem volt esélytelen, sőt, 9:3-ra is vezetett Petrucz Mirkó ellen. A BVSC-s korosztályos válogatott, Varga József tanítványa azonban innen is fordítani tudott 15:13-ra, majd így nyilatkozott honlapunknak. 

Petrucz Mirkó utolsó találata a döntőben.

“Nem emlékszem, hogy valaha is sikerült volna három:kilencről nyernem, és most végeztem először első helyen a juniorok között, úgyhogy semmiféleképpen sem lehetek elégedetlen. Azt azért tegyük hozzá, hogy igazából a nemzetközi versenyek számítanak majd, de kezdetnek ez semmi esetre sem rossz…”

Petrucz Mirkó aranyérmes öröme.

A női versenyben gyakorlatilag az esélyesek uralták a versenyt, ami nem véletlen, hiszen korosztályos Európa-bajnokok “hemzsegtek” a mezőnyben. Végül a döntőben a kadet és junior Európa-bajnok Keszei Kira 15:14-re legyőzte a kadet egyéni Európa-bajnok Spiesz Annát, miközben az egyaránt kadet Európa-bajnok Domonkos Emese és Pápai Zoé lett a bronzérmes. Itt tart momentán a felnőtt világbajnok csapattal bíró magyar női kardvívás, ami azért több, mint bíztató… A versenyt követően Ravasz Etele honvédos tanítványa a következőket mondta a hunfencing.hu-nak. 

“Annak is nagyon örülök, hogy két, egymást követő junior Magyarkupát nyertem, mert korábban ez egyszer sem sikerült. Meg annak is, hogy fejben összeszedettebbnek érzem magam, mint korábban bármikor. Határozott célom, hogy most már egyéniben ugyancsak dobbantsak a világversenyeken, és ehhez nagyon jó alapnak számított ez a két aranyérem.”

Eredmények. Junior férfi kard egyéni Budapest bajnokság, Magyar Kupa, Vasas, Kovács Pál vívóterem, 80 induló. Végeredmény: 1. Petrucz Mirkó (BVSC, edző: Varga József), 2. Szabó Márton (KVSE), 3. Hegyi Barnabás (Vasas) és Vigh Benedek (Vasas), 5. Bíró Huba (Vasas), 6. Hanzély Zsombor (TFSE), 7. Sápi Vince (DEAC), 8. Fülöp Zsombor (KVSE). A döntőben: Petrucz-Szabó 15:13.

Junior női kard egyéni Budapest bajnokság, Magyar Kupa, Vasas, Kovács Pál vívóterem, 47 induló. Végeredmény: 1. Keszei Kira (Honvéd, edző: Ravasz Etele), 2. Spiesz Anna (Vasas), 3. Domonkos Emese (Vasas) és Pápai Zoé (UTE), 5. Bognár Liza (Vasas), 6. Kónya Csenge (DEAC), 7. Brassai Dorottya (BVSC), 8. Tóth Nadin (BVSC). A döntőben: Keszei-Spiesz 15:14.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Eitner Kinga kitüntetése

Első alkalommal adták át a Gerevich György Nevelőedzői Díjat. A három kitüntetett között szerepelt Eitner Kinga, a Balaton vívószakosztály elnöke, a junior férfi párbajtőr-válogatott edzője, gratulálunk!

Legfiatalabbak wroclawi sikere

Egy-egy aranyéremmel, és további számos medállal, helyezéssel tértek haza ifjú kardozóink és tőrözőink a nagy mezőnyű wroclawi, nemzetközi versenyről. Hajrá, fiatalok!

Tizenöt vívónk lesz ott Párizsban

Véget ért a hét végén a tavaly májusban kezdődött olimpiai kvalifikációs sorozat. Végleges az adat: magyar részről 15-en lesznek ott Párizsban. Amióta él a kvótás rendszer, ennyien sosem voltak!

Arany, bronzok, helyezések

Újabb sikeres hétvégét zárt a magyar vívás! Szatmári András Budapesten arany-, Nagy Dávid Tbilisziben bronzérmet nyert. a női párbajtőrcsapat Nankingban lett harmadik.

Ezúttal negyedik hely jött össze

A közönséget mindenki dicsérte. Remek hangulatban, de ezúttal negyedik hellyel zárt a magyar férfi kardválogott a budapesti Világkupán, a BOK Csarnokban.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM