Két remek csapatezüst Udinéből

jan 7, 2023 | Hírek

A férfiak remekeltek, a hölgyek helyt álltak! Az udinei junior szúrófegyvernemes Vk csapatversenyein a férfi tőrözők és a párbajtőrözők ezüstérmet nyertek, a két női válogatott 6. lett. 

Férfi párbajtőrözőink kezdték az udinei “különleges szombatot”, amikor négy szúrófegyvernem junior Világkupa csapatversenyét rendezték egyetlen napon – méghozzá kiválóan! A fiúkról a haloványabb egyéni szereplés után már megírtuk, hogy a kisiklás abszolút kivételesnek tekinthető, és ők mindezt be is bizonyították – már másnap. A Kovács Gergely, Kulcsár Viktor, Pelle Domonkos, Somody Soma összeállítású válogatott a legjobb négyig egészen simán jutott el, annak ellenére, hogy a 8 között a második helyen kiemelt Svájc volt az ellenfél (45:35). Aztán az elődöntőben és a döntőben egyetlen találat döntött – egyszer a javunkra, egyszer ellenünk… A négy között Izrael volt a rivális, és egész nap egyenletesen teljesítő csapatunk befejező embere, Kovács Gergely beadta a győztes tust (44:43). Ám milyen a vívás, hiába vívott ugyanő nagyszerűen az Egyiptom elleni döntőben, az i-re a pontot ezúttal nem tudta feltenni (44:45). Az ezüstérem ugyanakkor nagyon szép sikernek mondható átalakuló junior válogatottunktól, csak így tovább! Jár a gratuláció a fiúknak, a mestereknek és Eitner Kinga válogatott edzőnek. 

Somody Soma, és valamennyi csapattársa egységet alkotva jutott el az ezüstéremig.

Junior férfi tőrözőink pedig tovább lépnek előrébb és előrébb! Ezúttal egy remek ezüstérmet szerzett a Bagdány Albert, Budaházy Ambrus, Rubin Mattia, Szemes Gergő összeállítású válogatott! Igaz, nemrégiben, Peruban ugyancsak második lett a csapat, ám azért a két eredmény csak Vk-pontban mérhető össze… A Mazza Lorenzo által vezetett válogatott előbb Hollandiát, majd Nagy-Britanniát győzte le simán, ám az igazi bravúr eztán következett. Az elődöntőben a francia csapat ellen nyertek a mieink 45:38-ra, ráadásul úgy, hogy a felnőttek között is kimagasló Szemes Gergő mellett Rubin Mattia és Bagdány Albert egyaránt  extrát nyújtott, sőt… Mattia kadetként remekelt a mérkőzésen. A döntőben az újabb bravúr nem jött össze az olaszok ellen (37:45), ám az ezüstérem kimagasló eredmény. Gratula a fiúknak, a mestereknek, ez a társulat ismét bizonyította, hogy más dimenzióba kerülhet ez a fegyvernem idehaza a közeljövőben!

Rubin Mattia kadetként sokat tett hozzá a tőrcsapat döntőig vezető útjához.

Női tőrcsapatunk szépen helyt állt, már csak azért is, mert Papp Jázmin betegsége miatt nem vívhatott, helyét Badár Szonja foglalta el a csapatban. Az osztrákok elvárható és magabiztos legyőzése után (45:21), a 8 között az igen erős franciákat megszorongatni tudtuk, de legyőzni nem (37:45) – az egyéniben bronzérmes Wolf Eszter és Kalocsai Luca ismét jól vívott a statisztikák alapján. Ezek után a kiskadet Kollár Anna vezérletével sikerült legyőzni a románokat az 5-8. helyért, majd a spanyolok elleni befejezés már nem jött össze (39:45), és így 6. hely lett a vége. 

A női párbajtőrözők (Gálfalvy Réka, Kálmán Gyöngyvér, Salamon Réka, Wimmer Dorina) zárták a napot, és esetükben azonnal tegyük ismét hozzá – bár már nem sokáig… -, hogy az előző korosztály klasszisai “felnőtté váltak”. Ennek tükrében az elért hatodik helyezés ugyancsak rendben van, miként a női tőrözőknél. A nyolc közé kerülés sem volt jelen esetben gyerekjáték, mivel a német válogatott volt az ellenfél. Itt sikerült a gőzelem (45:40), ám a negyeddöntőben a lengyelek jobbnak bizonyultak (37:45). A folytatásban, az 5-8. helyért a franciák ellen értékes győzelem született, a befejezés nem sikerült Izraellel, mindez 6. helyezést ért. 

Az udinei hétvége vasárnap a férfi tőrözők és a női párbajtőrözők egyéni versenyével zárul. Hajrá, magyarok!

Kovács Gergely, Kulcsár Viktor, Pelle Domonkos, Somody Soma.

Eredmények. Junior Világkupa, Udine. 

Férfi párbajtőrcsapat, 28 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magarország-Chile 45:22 (Somody +9, Kovács +9, Pelle +3, Kulcsár +2).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Nagy-Britannia 45:29 (Kulcsár +11, Somody +4, Kovács +1).

Negyeddöntő: Magyarország-Svájc 45:35 (Somody+7, Kovács +4, Kulcsár -1).

Elődöntő: Magyarország-Izrael 44:43 (Somody +4, Kulcsár 0, Kovács -3).

Döntő: Magyarország-Egyiptom 44:45 (Kovács +4, Pelle +1, Kulcsár 0, Somody -6).

Végeredmény: 1. Egyiptom, 2. Magyarország (Kovács Gergely, Kulcsár Viktor, Pelle Domonkos, Somody Soma, válogatott edző: Eitner Kinga, edzők: Kovács László, Halla Péter, László István, Peterdi András, Bakodi Róbert), 3. Olaszország.

Bagdány Albert, Rubin Mattia, Budaházy Ambrus, Szemes Gergő.

Férfi tőrcsapat, 22 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Hollandia 45:29 (Bagdány +9, Rubin +6, Szemes +3, Budaházy -2).

Negyeddöntő: Magyarország-Nagy-Britannia 45:35 (Szemes +6, Rubin +6, Bagdány -2).

Elődöntő: Magyarország-Franciaország 45:38 (Rubin +5, Bagdány +1, Szemes +1).

Döntő: Magyarország-Olaszország 37:45 (Szemes +3, Bagdány +1, Rubin -12).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Magyarország (Bagdány Albert, Budaházy Ambrus, Rubin Mattia, Szemes Gergő, válogatott edző: Mazza Lorenzo, edzők: Kessler Zoltán, Mazza Lorenzo, Fekete Gábor, Kárpáti Krisztián, Szabó István), 3. Franciaország.

Női párbajtőrcsapat, 15 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Németország 45:40 (Wimmer +6, Kálmán +3, Gálfalvy -1, Salamon -3).

Negyeddöntő: Magyarország-Lengyelország 37:45 (Kálmán +1, Salamon -1, Gálfalvy -4, Wimmer -4).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Franciaország 45:36 (Wimmer +7, Salamon +7, Kálmán -2, Gálfalvy -3).

Az 5. helyért: Magyarország-Izrael 33:45 (Gálfalvy +2, Wimmer 0, Kálmán -7, Salamon -7).

Végeredmény: 1. Lengyelország, 2. Olaszország, 3. Nagy-Britannia, …6. Magyarország (Gálfalvy Réka, Kálmán Gyöngyvér, Salamon Réka, Wimmer Dorina).

Női tőrcsapat, 17 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Ausztria 45:21 (Wolf +8, Kalocsai +7, Badár +5, Kollár +4).

Negyeddöntő: Magyarország-Franciaország 37:45 (Wolf +3, Badár -3, Kalocsai -4, Kollár -4).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Románia 45:42 (Kollár +6, Kalocsai -1, Wolf -2).

Az 5. helyért: Magyarország-Spanyolország 39:45 (Wolf +4, Badár +2, Kalocsai -4, Kollár -5).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Franciaország, 3. Lengyelország, …6. Magyarország (Badár Szonja, Kalocsai Luca, Kollár Anna, Wolf Eszter).

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Siklósi Gergő tökéletes aranyérme

Megszorítani se nagyon tudták olimpiai ezüstérmes és világbajnok vívónkat – Siklósi Gergő lenyűgöző teljesítménnyel nyerte a párizsi férfi párbajtőr Világkupát.

Szűcs Luca hetedik Plovdivban

Karrierje eddigi legjobb eredményét érte el a bulgáriai női kard Világkupán Szűcs Luca. Hetedik helyével a hazai ranglistán is átvette a vezetést!

Áron nyolcaddöntőig jutott

Szilágyi Áron sérülése után nyolcaddöntőig jutott a madridi férfi kard egyéni Világkupán. További két főtáblásunk nem került 32 közé.

Eszter korai búcsúja

Az egyedüli főtáblás magyarnak, Muhari Eszternek nem sikerült asszót nyernie a fujairahi női párbajtőr Világkupán.

Mesteri Viki elismerése

A paralimpiára készülő vívókat segíti Mesteri Viktória, aki ezért támogatást kapott a K&H mozdulj! program keretében.

Élő eredmények

Közelgő események