Női kardcsapat: olimpiára éhesen!

márc 10, 2021 | Hírek

A csütörtökön kezdődő, budapesti kard Világkupa magyar szempontból legfontosabb versenyszáma a vasárnapi női kardcsapat lesz. Tét az olimpia, erről is beszélgettünk Gárdos Gábor vezetőedzővel.

A küldöttségek megérkeztek, minden a legnagyobb rendben zajlik a “buborékban” – azaz minden adva van ahhoz, hogy egy év után Magyarországon, Budapesten, a BOK Csarnokban induljon újra a vívóvilág nemzetközi versenyrendszere. Ennek okán természetesen óriási a drukk a buborékon belül, nem túlzás állítani, hogy az egész vívóvilág várja az újrakezdést, a világ valamennyi számottevő vívónemzetéből megérkeztek Budapestre a kardozók. 

Gárdos Gábornak lesz miért izgulnia a hétvégén…

Mi, magyarok, már a rendezés okán is természetesen izgulunk a sikeres és biztonságos szervezésért, melynek érdekében sokan, és sokat dolgoznak. Ám a legfontosabb a szakma, pontosítva a “konkrét végcélt”, az, hogy a magyar női kardcsapat kiharcolja a tokiói olimpiai kvalifikációt. Márpedig ez a vasárnapi Világkupa-csapatversenyen múlik! Az esélyek adva vannak, a hosszú kvalifikációs sorozatban a válogatott a kijutás küszöbén áll. Ám, miként többször megírtuk: hagyjuk a matekot, a számolgatást, hogy milyen eredmények kellenek a sikerhez! Egyetlen mondatban összefoglalva: amennyiben Ukrajna nem nyeri meg a versenyt, és a mieink nyolcba jutnak – Magyarország kint van az olimpián! Erre jó az esély, de nem számolni kell, hanem vívni – így gondolja ezt Gárdos Gábor vezetőedző. 

A legutóbbi Világkupa-versenyen, Athénban, akadt ok az örömre. Reméljük, így lesz Budapesten is. Balról: Pusztai Liza, Márton Anna, Katona Renáta, Battai Sugár.

“Természetesen nehéz félretenni azt, hogy ne figyeljünk a riválisokra. Ugyanakkor mindent megteszünk azért, hogy magunkra koncentráljunk! És úgy gondolom, hogy felkészültünk! A lányoknak odaadtam a tavaly athéni Világkupa-verseny akkreditációs kártyáját. Azzal az üzenettel, hogy egy évvel ezelőtt itt hagytuk abba, és ugyanezen az úton folytassuk tovább! Nagyon együtt volt a csapatunk, és ugyanezt gondolom most is. A kohézió működik, teljes az egység, úgy érzem, sokat léptünk előre ezen a téren.”

A mieink valóban egyetlen lépésre vannak az olimpiától, és bármilyen meglepő, először indulhatna magyar női kardcsapat az ötkarikás játékok történetében… Arról többször írtunk, hogy sérülések és betegségek egyaránt hátráltatták a válogatottat. A tervek szerint szereplő négyes, Battai Sugár, Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza mindegyike küzdött ugyanis valamiféle problémával. Hogy ezek után most milyen állapotban, és formában vannak a lányok, erről így vélekedik Gárdos Gábor. 

“Egy, nemzetközi versen nélküli év után természetesen nehéz ezt megítélni. Semmiféle információnk nincs másokról, de nyilván igaz ez fordítva is. Úgy érzem, hogy mi rendben vagyunk! Liza teljesen egészséges, Panka sérülése után szerintem kilencven százalékos állapotban van. Az elmúlt két hétben sokat élesedett Reni és Sugi formája is. Nagyon jól sikerült a nemrégiben véget ért szolnoki edzőtáborunk, úgyhogy bizakodó vagyok.”

Egyértelmű, hogy ezen a hétvégén a csapatverseny van fókuszban a hölgyeknek. Ám pénteken és szombaton egyéni Világkupát rendezünk a BOK Csarnokban. Okkal kérdeztük tehát Gárdos Gábortól, hogy ilyenkor mi a prioritás, miként készül a válogatott ebből a szempontból a hétvégére. 

A két kulcsember: Pusztai Liza és Márton Anna. Sok múlik majd rajtuk.

“A vívás egyéni sport, az egyéni versenyek mindig nagyon fontosak. Ám azt hiszem, a mi esetünkben ez most kivétel. Az olimpiai csapatkvalifikáció a részvételi szabályok alapján egyben azt is jelenti, hogy egyéniben ugyancsak három magyar indulhatna. Azaz, most a csapatérdek mindent felülír – az egyéni olimpiai indulás szempontjából is. Persze, egyetlen meccset sem adunk fel a mostani Világkupán egyéniben sem, de kijelenthetem, hogy ezúttal egyetlen cél lebeg a szemünk előtt: az olimpiai csapatkvalifikáció kiharcolása.”

A Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi és női kard Világkupa-verseny programja. BOK Csarnok. Március 11., csütörtök, 10 óra: férfi egyéni selejtezők a legjobb 64-ig. 

Március 12., péntek, 10 óra: női egyéni selejtezők a legjobb 64-ig. 

Március 13., szombat, 9 óra: női egyéni a legjobb 64-től az elődöntőkig. 13 óra: férfi egyéni a legjobb 64-től az elődöntőkig. 17 óra: négyes döntők.

Március 14., vasárnap, 9 óra: női csapat. 14 óra: férfi csapat. 17 óra: női bronzmeccs. 18 óra: férfi bronzmeccs. 19 óra: döntők. 

A verseny honlapja: https://www.gkk2021.hunfencing.hu

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Pásztor Flóra és Lupkovics Dóra főtáblás

Megkezdődött a hétvégi Vk-dömping! A sanghaji női tőr Grand Prix selejtezőjéből Pásztor Flóra és Lupkovics Dóra jutott a legjobb 64 közé.

Utolsó “világtalálkozó” Párizs előtt

A hét végén még egyszer, az olimpia előtt utoljára találkozik egymással a világelit. Péntektől vasárnapig, valamennyi fegyvernemben Világkupa-, illetve Grand Prix-versenyek következnek.

Kun Anna kétéves eltiltást kapott

A Magyar Vívó Szövetség az alábbi nyilatkozatot adja ki a történtekkel kapcsolatosan.

Sztárok – még a pást mellett

Először találkoztak egymással a “Sztárok a páston” eseményünk résztvevői. A kertvárosi vívóteremben ott voltak sportágunk nagyjai és vezetői egyaránt.

Magyarok Párizsban – Pásztor Flóra

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Pásztor Flórával folytatjuk!

Élő eredmények

Közelgő események