23 verseny – Havannától Poznanig

jan 9, 2019 | Hírek

23, nem tévedés, huszonhárom rangos, felnőtt és kadet versenyt rendeznek magyar részvétellel csütörtöktől vasárnapig idehaza és külföldön. A sor élére természetesen a négy felnőtt Vk kívánkozik.

A “nagyüzem” kifejezés messze nem fejezi ki azt, ami a vívósportra vár ezen a hosszú hétvégén. 330 indulós felnőtt és 360 indulós kadet férfi párbajtőrverseny, hazai U23-as kard megmérettetés, négy, rendkívül fontos felnőtt csapat Világkupa-verseny, és a korosztály számára a válogatás szempontjából sorsdöntőnek mondható kadet európai körversenyek következnek csütörtöktől vasárnapig Európa-szerte, idehaza és Kubában… Lássuk, mi vár ránk – fegyvernemenként.

Párbajtőr. Az egyik, ha nem a legnépesebb felnőtt Világkupa-versenye következik az egész sorozatnak! A heidenheimi viadalra ugyanis 330-an neveztek. Mindezt úgy, hogy a létszám természetesen nemzetenként korlátozott… A hatalmas számot jól tükrözi, hogy a selejtezőket 45 csoportban rendezik majd. A helyi hagyományoknak megfelelően csütörtökön és pénteken rendezik az egyéni versenyt, majd jön a számunkra oly fontos csapat Vk, vasárnap pedig a Bajnokcsapatok Európa Kupájával zárul a hosszú hétvége a München és Stuttgart között fekvő kisvárosban. A mieink is teljes létszámmal, azaz tucatnyian rajtolnak, csapatban pedig a Bányai Zsombor, Berta Dániel, Rédli András, Siklósi Gergely összeállítású kvartett lép pástra. 

Havannában rendezik a nők Világkupa-viadalát, ami természetesen nem számít a honi ranglistába, ám a csapatversenyen nagyon várunk már egy kellemes meglepetésre. Persze, nem lesz egyszerű, elvégre a 8 közé jutásért Franciaország vagy Korea lesz az ellenfél. Fiatal csapatunk mindenesetre nagyon elszánt, és eddig még nem látott összeállításban (Kun Anna, Muhari Eszter, Nagy Kinga, Szabó Réka) veszi majd fel a versenyt a többiekkel. 

És még nincs vége… Pozsonyban olyan kadet versenyt rendeznek, amire még bizonyosan nem akadt példa. A férfiaknál ugyanis 358-an, a nőknél 314-en neveztek, 74 férficsapat áll majd rajthoz. Döbbenetes adatok, nagyszerűen bizonyítják a számok, hogy sportágunk jó úton halad. Úgyhogy maratoni hétvége vár a fiatalokra!

Tőr. A felnőtteknek itt is két szakágban rendeznek Világkupát. A hölgyek Katowicében randevúznak péntektől vasárnapig, és magyar részről egyfajta debütálás előtt állunk. Feczer Viktor ugyanis vezetőedzőként először irányítja majd a csapatot, megbízatása január elsejétől szól. A csapatunk régen várt, Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Mohamed Aida, Pásztor Flóra összeállításban szerepel, utóbbi tavaly, kora tavaszi sérülése után először indul felnőtt Vk-n. A legutóbbi, bravúros negyedik helyezést rettentően nehéz lenne megismételni, már csak azért is, mert változott, nehezedett a sorsolásunk. A 8-ért Németország vagy Kanada jön, és ez sem lesz egyszerű. Győzelem esetén pedig a “szuperduó”, azaz az olasz vagy az orosz válogatott valamelyike következik. Nos, Viktornak sok sikert, és hajrá, lányok!

A férfiak a legpatinásabb versenyen, a párizsin szerepelnek majd a hétvégén. Ez évtizedekkel korábban a magyarok kedvenc viadalának számított, ám gyaníthatóan ezúttal nem mi leszünk a főszereplők. A férfiaknál Szirmai Benedek lett januártól a vezetőedző – sok sikert neki is! A magyar főszereplő Dósa Dániel lehet, akinek eddig nyolcaddöntő volt a legjobb felnőtt Vk-eredménye – ezt megismételni sem könnyű, hát még felülírni… A számok itt is beszédesek, 252 egyéni és 30 csapatnevezés, “virágzik a szakág”. Magyar részről csapatban a Dósa Dániel, Frűhauf Benjámin, Mátyás Bálint, Mészáros Tamás kvartett szerepel majd. 

A kadet korosztály két helyszínen, Poszonyban és Poznanban mérettetik meg európai körversenyen. A férfiak a szlovák fővárosban, a már említett “párbajtőrdömpinggel” párhuzamosan próbálnak majd helyet szorítani maguknak… A hölgyek pedig Poznanban találkoznak – mindkét szakágban egyéniben és csapatban egyaránt.

Kard. E fegyvernem gondoskodik arról, hogy a hazai pástok is benépesüljenek. A “felvezető program” már pénteken kezdődik, amikor a kadetok vetélkednek a szezon utolsó Magyar Kupa-fordulójában. Szombaton pedig jöhetnek a “nagyok”. Magyar-kupa fordulót, egyben U23-as európai körversenyt rendezünk a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. Magyar részről a nevezések alapján ott lesz mindenki – kivéve három klasszisunkat, Szilágyi Áront, Szatmári Andrást és Márton Annát, ők felmentést kaptak erről az eseményről. Válogatottjaink erős riválisokat kapnak, ugyanis mindkét nemben érkezik az olasz és az orosz második vonal, úgyhogy, jó kis verseny várható a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. A program itt a vasárnapi Magyar Kupa-csapatfordulóval zárul. 

A hétvégi jelszó pedig változatlan: valamennyi helyszínen, valamennyi versenyszámban: hajrá, magyarok!

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Bronzérmes a férfi kardcsapat

Folytatta remek sorozatát a férfi kardcsapat! Szatmári András nélkül is érmet nyert, harmadik lett a madridi Világkupa-versenyen, gratulálunk!

Ezúttal 9. hely jutott férfi párbajtőrben

Az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a kilencedik helyen végzett a párizsi Világkupán.

Elszalasztott esély – 9. hely

Majdnem olimpiai bajnokot vert, két párizsi indulót győzött le, mégis 9. lett a magyar női párbajtőr-válogatott a fujairahi csapat Világkupán.

Hetedik a női kardcsapat

Hetedik helyen végzett a Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású női kardcsapat a plovdivi Világkupán.

Dani 16, Flóra 32, Dóra 64

Dósa Dani nyolcaddöntőig jutott a sanghaji tőr Grand Prix-n, másik olimpikonunk, Pásztor Flóra 32-ben, Lupkovics Dóra 64-ben búcsúzott.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM