25 év után nyert érmet a férfi kardcsapat!

júl 28, 2021 | Hírek

Bronzérmes lett a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású kardcsapat. Huszonöt év után nyert ismét érmet csapatban a szakág, gratulálunk vívóknak és mestereknek!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

A szerda tulajdonképpen jól kezdődött és jól végződött. A Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású férfi kardcsapat délelőtt éppen a bemelegítését tartotta az Egyesült Államok elleni negyeddöntőre, amikor Milák Kristóf 200 pillangón megszerezte a magyar küldöttség második aranyérmét, egyben az első olyan érmet, ami nem vívásban született… És összességében jól is végződött, mert a versenynap végén, huszonöt hosszú esztendő után olimpiai érem került kardozóink nyakába. Bizony huszonöt évet kellett várni erre, legutóbb 1996-ban, Atlantában nyert ezüstöt a Köves Csaba, Navarrete József, Szabó Bence összeállítású csapat. 

Hanem az éremosztásig történt egy és más a Makuhari Messé-ben. Az a bizonyos amerikaiak elleni negyeddöntő tulajdonképpen semmiféle problémát nem jelentett a mieinknek, simán érvényesítették a papírformát. Végig a magyarok vezettek, és semmi jelentősége nem volt annak sem, hogy Áron egyik asszója nem sikerült. Amikor nagy az előny, akkor ez bőven belefér. Úgyhogy a 45:36 után bizakodva vártuk a folytatást. A másik ágról az olasz-iráni meccs győztese érkezett, és Áron a legnagyobb esélyes koreaiakkal nézte együtt a Mix Zone (az a terület, ahol a média képviselőivel találkoznak a sportolók) képernyőjén, hogy 44:44-re állnak a felek. Luca Curatoli adta be az utolsó tust, és úgy ünnepelt, mint aki olimpiát nyert. Vagy egy kicsit jobban. Sajnos, mintegy két órával később ismét megtette ugyanezt… 

Decsi Tamás mindkét meccsén alaposan kitett magáért.

Decsi András vezetőedző a két meccs között így értékelt: "Jó érzés, hogy túl vagyunk az első csatán. Végig mi irányítottuk a meccset, mindenkivel elégedett vagyok. Jöhet a következő…!"

Következtek tehát az olaszok, és ami, és ahogy történt azon a meccsen, az jó darabig nehezen lesz felejthető… Az “ami”-t tudjuk: vesztettünk. Az “ahogy” viszont még fájdalmasabbá tette az egészet. A második asszóban Szilágyi Áron egy remek 7:1-gyel emlékeztette Luigi Samelét kettejük egyéni döntőjére. Ezt követően le is cserélték az itáliait a 2004-es athéni olimpia bajnokára, Aldo Montanóra. 10:6-tal adta át Áron ekkor a váltót, és ez a különbség gyakorlatilag megmaradt a második kör végéig. Amikor eközben Decsi Tomi Curatolit is le tudta győzni, nehéz volt elképzelni, hogy baj lehet, bár azt pontosan tudtuk, még sok van hátra. Hat asszó után 30:25-re vezettünk, következett Tomi a már említett Montanóval. A két rutinos sztár meccsét 7:5-re az olasz nyerte, de még mindig mi vezettünk 35:32-re. Szatmári Andris azonban 0:5-tel kezdett Enrico Berre ellen, és ugyan eztán összeszedte magát, ám 40:39-re már az olaszok vezettek. Minden lehet – gondoltuk miközben Áron felsétált a pástra Curatolival szemben. 43:43-nál, egy csodálatos parádriposzttal érte be az itáliait, és jöhetett a végjáték. 

Szilágyi Áron 3 olimpiai aranya mellé megszerezte első bronzát is.

Áron meghúzta a távolságot, átvette a támadást, befejezte azt, és egyértelműen fejbe vágta ellenfelét – ezt az ismétlés is bizonyította, mi több, Curatoli sem tagadta. Csakhogy a lámpa nem gyulladt ki, az olasz belevágása viszont igen. Ilyenkor nincs mit tenni – így lett 44:43 oda. Következett egy együttesnek tűnő akció, melyet követően mindkét fél ünneplésbe kezdett – a maga vérmérsékletének megfelelően… A két bíró pedig hosszas videózás után, az “adhatom ide, adhatom oda” szituációt oda adta… Rögtön tegyük hozzá, végig korrektül és jól bíráskodtak, az utolsó tust sem kérhetjük ki magunkat fennhangon, de azért nem esett jól. Ezzel győzött 45:43-ra Olaszország, és ezúttal örültünk, hogy 4 órája volt a bronzmeccsig a csapatnak arra, hogy kitöröljék a fejekből a fentebb történteket. 

Gémesi Csanád ellenállhatatlanul vívott a bronzmeccsen.

Az elődöntő után Decsi András vezetőedző Decsi Tamás helyett Gémesi Csanádot küldte harcba a Németország elleni bronzmérkőzésre, éppen ezért a napját már befejező, egyébként kifejezetten jó teljesítményt nyújtó Tomit kértük meg a fájdalmas értékelésre: "Sajnos, nem sikerült az utolsó kör, az olaszok nagyon elkapták a fonalat. Huszonöt éve nem nyert magyar kardcsapat olimpiai érmet, van négy óránk, összeszedjük magunkat és győzni akarunk a bronzmeccsen!”

Szatmári András a bronzmeccsen ismét kiválóan vívott.

Ezen utóbbi mondatot kellett mindenkinek magáévá tennie az utolsó 3-3 olimpiai asszó előtt. És tökéletesen megoldották. Már az első kör elején sikerült jelentős előnyre szert tenni. Szatmári Andrist mintha kicserélték volna, Gémesi Csanád már-már eksztázisban vívott, Szilágyi Áron pedig ismét vezéregyéniségnek bizonyult – egészen a végéig… Úgy jutottunk el nyolc asszó után 40:26-ig, hogy egyetlen asszót sem vesztettünk. Az utolsó asszóra pedig, ugye, Áron állt fel Max Hartung ellen, tehát mi is történhetne? Azonban kiderült, hogy igaz az, amit néhányan már megkérdőjeleztek az olimpiákon mutatott vívása alapján. Ő is ember. Most jött egy hullámvölgy. Egy komolyabb hullámvölgy. 40:29-nél még mosolyogtunk, 40:32-nél felvontuk a szemöldökünket, 42:36-nál már a homlokunkat ráncoltuk. 43:40-nél pedig aggódni kezdtünk. Azonban Áronért nem kell, ő megoldja azt, amit más ilyen helyzetben képtelen lenne. Elővett egy olyan akciót, a feltartó szúrást, amit szinte sosem használ, majd ezt követően a tőle megszokott zárótust, a “generál parádriposztot” úgy osztotta ki, mintha előtte mi sem történt volna. 45:40 lett a vége, negyed évszázad után a magyar kardcsapat ismét oda került, ahol a helye van. Az olimpiai dobogóra. 

A bronzérmes öröm.

A magyar vívóküldöttség ezzel 1 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzéremmel szerepel a sportági éremtáblázat élmezőnyében, és két szám még számunkra hátra van…

Csütörtökön a női tőrcsapatok versenyével folytatódik az olimpia. A magyarok a negyeddöntőben az esélyesebbnek számító olaszokkal találkoznak 3.50-kor. Hajrá, magyarok!

Nyári Olimpiai Játékok, Tokió. Férfi kardcsapat. Negyeddöntő: Magyarország-Egyesült Államok 45:36 (Szatmári András +6, Decsi Tamás +5, Szilágyi Áron -2).

Elődöntő: Magyarország-Olaszország 43:45 (Szilágyi Áron +6, Decsi Tamás -1, Szatmári András -7).

A 3. helyért: Magyarország-Németország 45:40 (Szatmári András +5, Gémesi Csanád +4, Szilágyi Áron -4).

Végeredmény: 1. Korea, 2. Olaszország, 3. Magyarország (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron, edzők: Decsi István, Navarrete József, Gárdos Gábor, Decsi András. Vezetőedző: Decsi András).

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Élő eredmények

Közelgő események