7, 2, 8 – és ami mögötte van

márc 1, 2023 | Hírek

A magyar küldöttség a Tallinnban záruló kadet és junior Európa-bajnokságon 17 érmével (7 arany, 2 ezüst, 8 bronz) a legtöbb medált nyerő nemzet lett, míg az éremtáblázaton a második helyen végzett.

Tíz nappal ezelőtt, az eseményről szóló egyik beharangozónkban valami olyasmit írtunk, hogy minden idők legeredményesebb magyar kadet és junior Eb-szereplését, a tavalyi, újvidéki 9 arany-, 4 ezüst-, 3 bronzérmes produkciót túlszárnyalni szinte ehetetlen. De ez a küldöttség képes lehet arra, hogy megközelítse a csúcsszereplést. 

Nos, tévedtünk! Ha az érmek színében nem is, ám az érmek számában sikerült felülmúlni a tavalyi esztendőt. Tallinnból ugyanis 17 medállal értek haza a magyar utánpótlás legjobbjai! Erre még sosem akadt példa, ráadásul az érmek számában megelőztük az olaszokat is, akik 8 aranyukkal az éremtáblázat élén végeztek – természetesen bennünket minimális különbséggel lehagyva. 

Bátran sorolhatunk további “legeket” is, amelyek mind a magyar vívás egységét és erejét igazolják. A hatból öt fegyvernem képviselői nyertek aranyérmet, 2-2-t a női kard és a férfi párbajtőr, 1-1-et a női párbajtőr, a férfi kard és a férfi tőr. Az éremtermésből ugyanakkor a női tőr is kivette a részét két bronzzal. Valamennyi szakág nyert érmet csapatban, ami szintén egészen kivételes eredmény, és sok mindent elárul utánpótlásunk erejéről. 

A Puskás Arénában készült csapatkép a kadet és junior válogatottról. Tallinnban szinte mindenkinek került érem a nyakába!

35 vívónk térhetett haza éremmel az észt fővárosból, és mivel 44 vívót számlált mindösszesen a magyar küldöttség, bátran kijelenthető: alig maradt olyan versenyzőnk, aki nem állhatott dobogóra. Csak a tények kedvéért – 1017 vívó lépett pástra az eseményen, minden idők egyik legnépesebb kadet és junior Európa-bajnoksgán, melyet először rendeztek meg nyolc versenynap alatt a korábbi tízzel ellentétben. 

Mindez elővetíthet egy nagyon eredményes világbajnoki szereplést is, ugyanakkor gyorsan tegyük hozzá, hogy a vb mezőnye jóval erősebb, és a kadet korosztályban nem rendeznek csapatversenyeket. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy több versenyszámban is esélyesek lesznek a mieink az április 1-jén kezdődő plovdivi világbajnokságon is. 

Az Európa-bajnokságot végig a helyszínen tekintette meg Boczkó Gábor szövetségi kapitány, ezzel is jelezve, hogy kiemelt szerepe van az utánpótlásnak. A korábban junior világbajnoki aranyérmet is nyerő egykori párbajtőröző a következőket nyilatkozta a nagyszerű szereplésről.

“Természetesen a gratulációval kell kezdenem az értékelést. Bíztunk a jó szereplésben, de ez a teljesítmény ezért felülmúlta az elképzeléseket… Nagyon sok és céltudatos munkát végeztek a fiatalok, együtt készültek a felnőttekkel, edzőtáborokban vettek részt, és sokszor az is előfordult, hogy októbertől mostanáig szinte minden hétvégén versenyen vettek részt. Ám mindennek itt az eredménye! Természetesen a válogatott edzőknek, edzőknek is jár az elismerés, mindenki szerepet vállalt a közös munkában. Az egységességet és az erőt mi sem bizonyítja jobban, mint a csapataink szereplése. Kadet válogatottjaink közül öt nyert érmet, a juniorok között négy. Az aranyérmek nagyobbik részét, szám szerint négyet ugyancsak csapatban nyertünk, és ezeknek a sikereknek nagy a szakmai értéke. Plovdivban nehezebb dolgunk lesz, de bízom ezekben a fiatalokban, többen is igazolták tehetségüket, az elmúlt két év utánpótlás eredményei alapján bátran kijelenthető, hogy a következő évtizedre is biztosított a magyar vívás eredményessége!”

Végezetül még egyszer jár a gratuláció a küldöttség valamennyi vívójának, edzőjének a remek tallinni szereplés okán. Íme, a sikerlista!

Aranyérmesek: Domonkos Emese (kadet női kard), Rubin Mattia (kadet férfi tőr), Vajda Oszkár (kadet férfi kard egyéni), kadet női párbajtőrcsapat (Gachályi Gréta, Horváth Lotti, Nagy Blanka, Terhes Hanna), kadet férfi párbajtőrcsapat (Balázs Bence, Horváth Márk, Király Mátyás, Pelle Domonkos), junior női kardcsapat (Battai Sugár, Csonka Dorottya, Keszei Kira, Spiesz Anna), junior férfi párbajtőrcsapat (Csabai Máté, Kovács Gergely, Kulcsár Viktor, Somody Soma). 

Ezüstérmesek: kadet női kardcsapat (Csonka Dorottya, Domonkos Emese, Kónya Csenge, Tóth Nadin), junior férfi kardcsapat (Petrucz Mirkó, Péch Kornél, Tóth Barnabás, Vigh Benedek).

Bronzérmesek: Kollár Anna (kadet női tőr), Pelle Domonkos (kadet férfi párbajtőr), kadet női tőrcsapat (Badár Szonja, Kollár Anna, Papp Jázmin, Sperka Jázmin), kadet férfi kardcsapat (Monori Mátyás, Papp Zsadány, Szalai Zalán, Vajda Oszkár), Keszei Kira (junior női kard), Somody Soma (junior férfi párbajtőr), Bagdány Albert (junior férfi tőr), junior férfi tőrcsapat (Bagdány Albert, Budaházy Ambrus, Rubin Mattia, Szemes Gergő).

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Minden napra jutott érem 

A csütörtökön Nápolyban befejeződött kadet és junior Európa-bajnokságon a magyar küldöttség 2 arany-, 4 ezüst és 5 bronzéremmel zárt, gratulálunk!

Négy kardozónk folytatja Padovában

A férfi kardozók olaszországi Világkupáján a kiemelt Szilágyi Áron és Szatmári András mellett Gémesi Csanád és Rabb Krisztián folytathatja a legjobb 64 között.

Öten az athéni 64-ben

A négy milánói világbajnok (Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca) női kardozó, továbbá Keszei Kira jutott a legjobb 64 közé az athéni Világkupán.

Két bronzérem a zárónapon

Férfi tőrcsapatunk és női párbajtőrcsapatunk egyaránt bronzérmet nyert a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság zárónapján, gratulálunk!

Arany és ezüst a hölgyektől

Női kardcsapatunk rendkívüli izgalmak után nyert aranyérmet, míg női tőrözőink nagyon értékes ezüstérmet nyertek a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján.

Élő eredmények

Közelgő események