75 éves Szlovenszky Lajos

márc 1, 2019 | Hírek

75. születésnapját ünnepeli Szlovenszky Lajos mesteredző, az 1987-es világbajnok női tőr válogatott kapitánya, az MVSZ volt alelnöke - aki a szökőnapon, február 29-én született. Boldog születésnapot!

Szlovenszky Lajos 1944. február 29. napján – szökőnapon – született, így is jelezve előre, hogy lelke biztosan mindig fiatal marad. Budapesten nevelkedett aranyműves édesapja, édesanyja és a később szintén vívó és vívómester öccse, István mellett. 1958-ban, 14 évesen véletlenül került a vívósportba egy családi ismerős révén, a Vasasban Tilly János lett az edzője, és az akkor megtapasztalt remek klubélet később edzőként is a Vasasban tartotta. Fiatal sportolóként ugyan mindig az élvonalban vívott, de ahogy ő fogalmaz, annak a végén. Az 1964-es budapesti junior világbajnokságon azért begyűjtött egy hatodik helyezést…

A Rákóczi Gimnáziumban érettségizett, majd a TF vívóedző szakán végzett, ahol kimagasló szakmai felkészítést kapott: Hátszegi-Hatz József, Bay Béla, Lukovich István, Vass Imre és Szűts János volt a mestere. 1967-től oktatott a Vasasban, 1970-től volt főállásban vívóedző. A Vasas tőrszakágának aranykora az ezt követő időszakra tehető, számos magyar bajnoki címmel és nemzetközi eredménnyel, elsősorban Kovács Gyula és Győrffy Katalin révén. Tanítványaival kialakított egyedülálló kapcsolata az egyik oka annak, hogy többen közülük ma is a vívósportban dolgoznak, illetve továbbra is rendszeresen tartják a kapcsolatot korábbi mesterükkel.

1985-ben lett mesteredző, majd a női tőr, illetve a férfi tőr válogatott edzője lett, az 1987-es, lausanne-i világbajnoki női tőr csapatarany és olimpiai bronz volt e munkának a gyümölcse. 1989-től Ausztriában dolgozott, ahol szintén nagy sikereket ért el sportiskolai, illetve az osztrák válogatott melletti munkájában. Ausztriából 2007-ben, nyugdíjasként tért haza. 2012-ben a Magyar Vívó Szövetség alelnökéek választották, amely tisztségről a riói sikerek után mondott le.

1969-től élt boldog házasságban feleségével, Szentirmay Évával, akinek 2008-ban bekövetkezett halálát máig nem tudta kiheverni. 2 leánygyermeke és hat unokája egy kivételével mind “kipróbálta” a vívást. A legkisebb, 8 éves unoka jelenleg is lelkesen gondozza a családi vívó hagyományokat.

A Magyar Vívó Szövetség boldog születésnapot és jó egészséget kíván a 75 éves Szlovenyszky Lajosnak!

(Forrás: vivomuzeum.hu)

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Petschauer Attila emlékének adóztunk

A tragikus sorsú, kétszeres olimpiai bajnokról emlékeztünk meg – többek között válogatott vívók, Izrael nagykövete és Csampa Zsolt elnök társaságában.

Útra készen az olimpiai csapat!

A magyar sportélet legmagasabb rangú vezetőivel és a média képviselőivel találkozott kedden a párizsi olimpiai vívódelegáció.

Elhunyt Solti Antal

Rövid betegség után, 75 éves korában elhunyt Solti Antal, a magyar tőrvívás meghatározó egyénisége. Az MVSZ és az FTC a mestert saját halottjának tekinti.

Magyarok Párizsban – Muhari Eszter

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Muhari Eszterrel fejezzük be!

Három érmet vár a kapitány

Az olimpiai felkészülés legfontosabb szakasza véget ért a 15 fős magyar válogatott számára. Boczkó Gábor szövetségi kapitány számol be minden részletről.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.