85 éves Kamuti Jenő

szept 17, 2022 | Hírek

Nyolcvanötödik születésnapját ünnepli szeptember 17-én Kamuti Jenő. Korábbi világbajnok, kétszeres egyéni olimpiai ezüstérmes tőrözőnknek, a szövetség alelnökének boldog születésnapot kívánunk!

Semmi újat nem mondunk azzal, ha kijelentjük: Kamuti Jenő kivételes egyénisége nem pusztán a vívásnak, a sportnak, hanem országunknak. 

Kamuti Jenő az egyedüli, aki mesélni tud arról, milyen érzés, amikor világbajnok lesz egy magyar férfi tőröző. Sajnos, mára ő maradt egyedüliként az 1957-es, párizsi vb-aranyérmes válogatottból, melynek mindössze 20 esztendősen már vezéregyénisége volt. Mesélhet megannyi győzelemről a páston, Universiade-aranyakról, számtalan Világkupa-sikerről, olyan eseményekről, melyeket e fegyvernemben rajta kívül nem élt meg idehaza senki. 

Mesélhet az ezüstérmekről is. Két olimpián, 1968-ban és 72-ben lett második egyéniben, egyedüli magyarként állhatott eddig a fegyvernem ötkarikás dobogójára. Összevívott még emellett további hat világbajnoki ezüstöt, minden bizonnyal ebben is rekorder… Továbbá egyszer egyetlen szavazattal maradt le a Nemzetközi Vívó Szövetség elnöki posztjáról, de ez már egy másik történet, ne ugorjunk ekkorát!

Kamuti Jenő mesélhet arról is, hogy igenis össze lehet egyeztetni a profi sportolást a magas szintű tanulással és a munkával. A vívás mellett végezte el az orvosegyetemet, majd még első olimpiai ezüstjét sem nyerte meg, mire 1967-ben letette a sebészi szakvizsgáját. Aztán később olyan is előfordult, hogy műtét után ment edzésre, illetve tréningről sietett műteni. Orvosként is a lehető legtöbbre vitte, a MÁV Kórház igazgatójaként dolgozott évekig. 

Kamuti Jenő elmondhatná, mennyi mindent tett szeretett sportjáért, a vívásért. Hogy 20 évig volt a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) orvosi bizottságának elnöke; hogy vezette elnökként a Magyar Vívó Szövetséget; hogy egyik megalapítója és első elnöke volt az európai vívószövetségnek; hogy két budapesti világbajnokságot vívott végig, és további három budapesti világbajnokság rendezésében segédkezett. Ötször rendezett vívó vb-t Magyarország, ő mindannyiszor főszereplő volt! 

Kamuti Jenő elmesélhetné, hogy mennyi mindent tett a sportért! Sztorizhatna a Nemzetközi Fair Play Bizottságban eltöltött éveiről, azokról az időkről, amikor a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára volt. Vagy arról, milyen klasszisok társaságában tagja a Nemzet Sportolóinak.

Kamuti Jenő nagyon sok mindenről mesélhetne így, 85 esztendősen. De nem teszi. Ugyanis nincs rá ideje. Dolgozik. Jelenleg is ő vezeti a fentebb említett Nemzetközi Fair Play bizottságot, általános alelnöke a Magyar Vívó Szövetségnek, melynek elnökségi üléseiről csak akkor hiányzik, ha éppen más dolga van… Tagja a Magyar Olimpiai Bizottságnak és a Nemzetközi Vívó Szövetség orvosi bizottságának. Többek között, a teljesség igénye nélkül…

Minden bizonnyal a 85. születésnapját sem karosszékében ülve tölti. Mi több, vélhetően neki nincs is karosszéke. Az nem passzol hozzá egyáltalán. Bele sem ülne. Kívánunk Kamuti Jenőnek még nagyon sok dolgos és egészséges születésnapot!

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Minden napra jutott érem 

A csütörtökön Nápolyban befejeződött kadet és junior Európa-bajnokságon a magyar küldöttség 2 arany-, 4 ezüst és 5 bronzéremmel zárt, gratulálunk!

Négy kardozónk folytatja Padovában

A férfi kardozók olaszországi Világkupáján a kiemelt Szilágyi Áron és Szatmári András mellett Gémesi Csanád és Rabb Krisztián folytathatja a legjobb 64 között.

Öten az athéni 64-ben

A négy milánói világbajnok (Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca) női kardozó, továbbá Keszei Kira jutott a legjobb 64 közé az athéni Világkupán.

Két bronzérem a zárónapon

Férfi tőrcsapatunk és női párbajtőrcsapatunk egyaránt bronzérmet nyert a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság zárónapján, gratulálunk!

Arany és ezüst a hölgyektől

Női kardcsapatunk rendkívüli izgalmak után nyert aranyérmet, míg női tőrözőink nagyon értékes ezüstérmet nyertek a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján.

Élő eredmények

Közelgő események