A kitai polgármester igaza

júl 18, 2021 | Hírek

Minden rendben a tokiói magyar vívóküldöttséggel. A mieink főhadiszállásának számító Kita kerületben a polgármester fogadta a mieinket, és ígért egy zárófogadást is magyar sikerek esetén. Úgy legyen!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Lassan “belakja” a vívóküldöttség a tokiói olimpia Kita kerületi főhadiszállását. Kitában van a harminc magyar teljesen izolált szállodája, valamint az ugyancsak kizárólag általunk használt sportcsarnok, ahol edzenek a mieink. A japán módra kialakított szobák természetesen kicsik, de kényelmesek, panaszra semmi ok nincs. Az étkezést pedig egészen különlegesen alakították ki vívóink. Az étkezéseket egy speciálisan erre szakosodott étteremből rendelik a hotelbe. Boczkó Gábor csapatvezető arról számolt be, hogy valamennyi versenyző egyeztetett a dietetikussal, és ennek alapján alakította ki mindenki kedvére a saját étrendjét. Szombat estére akadt, aki tésztát, akadt, aki pizzát választott, de volt olyan is, aki szusit rendelt. Fentiek okán az étkezéssel mindenki elégedett, probléma ezzel sincs. Kialakult a napi PCR-teszt rendje, és azt is sikerült elintézni, hogy “két turnusban” edzhessenek a mieink. 

A kitaiak a magyaroknak szorítanak az olimpián.

Utóbbi mondat is igazolja, hogy nehéz olyat kérni a helyiektől, amit lehetőségük szerint ne tennének meg. Mi több, a vasárnapi edzésen a polgármester és az alpolgármester látogatást is tett a magyar küldöttségnél. Boczkó Gábor elmondta, hogy a 2019-es, budapesti világbajnokságon vették fel a kapcsolatot egymással a felek. A kitai támogatás célja, hogy a vívást népszerűsítse a kerületben, és ezért pénzt, valamint energiát is áldoztak a japánok. Magyar részről Csampa Zsolt elnök és Tamás Henriette főtitkár köszöntötte Josota Hanakavát, aki 86 évével Japán legidősebb polgármestere. Hanakava úr a japán hagyományoknak megfelelő “szerencseadományokkal” is ellátta a versenyzőket, sok sikert kívánva az olimpiára. A polgármester egyben azt is megígérte, hogy sikeres szereplés esetén zárófogadást ad a mieinknek. Cserébe csak azt kérte, hogy a bankettre hozzák el magukkal az érmeiket a magyarok. Legyen így…!

A magyar küldöttség összes tagját köszöntötték a japán házigazdák.

Fenti sorok elkészüléséhez egyébként egyáltalán nem volt szükség “helyszíni tudósítóra”, az infók és a fotók egyaránt Boczkó Gábortól érkeztek. Ezen sorok szerzője ugyanis nem a magyarok főhadiszállásán lakik, hanem a vívóverseny, a Makuhari Messe szomszédságában, Csiba városrészben. Ide költöznek az itt rendezendő három sportág, a birkózás, a tékvandó, no meg a vívás szervezői, versenybírói, újságírói. A “valódi” helyszíni jelentésekre, a versenyekig, vagy legalábbis a fegyverhitelesítésig várni kell. A helyszínek között ugyanis természetesen tilos az átjárás. Mi több, mindenkire más és más szabályok vonatkoznak. A magyar küldöttség a szállodájában, a kitai csarnokban, illetve majdan az olimpiai faluban mozoghat, a versenyekre is csak a saját napjaikon mehetnek be a vívók. Ugyanakkor a szervezőkre érkezés után három nap karantén várt. Igaz, egészen különlegesnek mondható karantén.

Josota Hanakava (balra), aki 86 évével Japán legidősebb polgármestere.

Szemben a “hagyományos buborékkal”, amikor érkezés után a hotelben elvégzett PCR-teszt eredményéig nem lehetett a szobából sem kimozdulni, itt más a rend. Tesztet naponta végeznek, de a háromnapos karantén ideje alatt a szobából kimehetsz, mi több az épületen belül a szálloda valamennyi szolgáltatását igénybe veheted. A hatalmas, 50 szintes toronyházban pedig van vagy 10 étterem, 2 mindennel ellátott élelmiszerüzlet, fodrász, patika, de még fürdő és spa is. És mindezt a karantén ideje alatt szabadon lehet használni. Azaz, ha akarnék, akkor a karantén ideje alatt kedvemre szaunázhatnék az uszodában, természetesen maszk nélkül, a helyi japánok társaságában… Ráadásul a helyzet furcsaságát tovább növeli, hogy a gigahotelban nemcsak olimpiai résztvevők laknak, hanem mások is. Azaz teljes a keveredés, az épületen belül az akkreditációs kártya viselése sem kötelező, ráadásul kívülről bárki bemehet a szállodába… A repülőtéri szigor után mindez kicsit meglepő, mi több értelmetlennek tűnik így az “operett-karantén”, ám az igazság az, hogy – pláne két oltás után és napi tesztelés mellett – mindezt a fene se bánja… 

Edzésben az olimpikonok.

Az effajta történetek elmesélésére egyelőre még jut idő. Vasárnapot írunk, hat nap múlva kezdődnek a tokiói vívóversenyek. És bízzunk abban, hogy újabb, jó egy héttel később a kitai polgármesternek alaposan ki kell majd tennie önmagáért azon a bizonyos, beígért zárfogadáson…

Kapcsolódó hírek

Törökbálintra megy a roadshow

Törökbálint lesz az újabb, immáron negyedik állomása az “Aranyos lányok, aranyos fiúk” roadshow-nak. A vendég két, milánói világbajnok kardozó, Gémesi Csanád és Szatmári András lesz.

Nemzetközi szinten is belevágunk

Egy héttel a hazai rajt után a nemzetközi pástokon is megkezdődik a 2023/24-es válogatási szezon. A szlovákiai Somorján, női tőr európai kadet körversenyen szerepelnek a korosztály legjobbjai.

Kósa Miklós és Szilágyi Áron elismerése

A Nemzetközi Vívó Szövetség éves rangsorában Kósa Miklós második egymást követő évben végzett a második helyen, gratulálunk! Szilágyi Áron pedig bekerült a Hírességek Csarnokába, ugyancsak gratulálunk!

Világbajnokságra készülnek a kerekesszékesek

Október 3. és 8. között, az olaszországi Terniben rendeznek paralimpiai kvalifikációs, kerekesszékes világbajnokságot. Négy év után indulhatnak újra vb-n vívóink, Nagy József beszél a részletekről.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM