A legfontosabb: mindenki egészséges, és rajtra kész

febr 25, 2022 | Hírek

Megérkezett a magyar küldöttség első csoportja az újvidéki junior és kadet Európa-bajnokságra. Lekopogjuk, az eddigi összes teszt negatív, szombaton a junior női tőrözők és férfi kardozók kezdenek.

Munkatársunk helyszíni jelentése:

A junior és kadet Európa-bajnokság mindig kivételes verseny, különösen most… Számos, szinte valamennyi későbbi válogatott a korosztályos Eb-ken szerepel először világversenyen magyar színekben. Az Eb, ugye, megelőzi a vb-t, és valahol, valamikor, a klasszisoknak is el kell kezdeni… Így aztán ilyenkor mindig nagy az izgalom, nagy a drukk, az effajta rendezvények előtt öröm nézni, micsoda elszántsággal és lelkesedéssel várják a fiatalok a bemutatkozást. 

Mindezt az érzést jelen szituációban bátran duplázzuk meg, elvégre a pandémia okán éppen két évvel ezelőtt indult legutóbb korosztályos magyar válogatott Európa-, illetve világbajnokságon, tehát azóta értelemszerűen lecserélődtek a korosztályok. Most viszont ismét rajtra készen, Újvidéken szombaton kezdődik az Eb, és bízhatunk abban, hogy magyar szempontból ismét a megszokott eredményességgel zárul majd a verseny. Hozzátéve rögtön azt, hogy “Covid-fronton” is minden rendben zajlik majd a mieink háza táján, ezekben a furcsa időkben…

A vezetőség által biztosított körülményekre mindenesetre egyáltalán nem lehet panaszunk. Természetesen lehet azt állítani, hogy ezen platformon hazabeszélünk, mégis bátran kijelenthető: biztonságos és ideális körülmények várják a magyar csapatot Újvidéken. A mieink saját “Covid-protokollja” alapján az elutazás napja előtt is mindenki átesett/átesik egy gyorsteszten, hogy kint lehetőleg senkit se érjen meglepetés. Eddig százszázalékos a siker, azaz minden otthoni és itteni teszt egyaránt negatív eredményt hozott. Az utazás kényelmes kisbuszokkal történik, a szállás és az ellátás pedig minden igényt kielégítő. Tényleg már csak jól kell vívni.

Junior női tőrözőink és férfi kardozóink az "egészségügyi sátorban" várakoznak az antigén tesztre.

Az már más kérdés, hogy a jól ismert versenyhelyszínre, a “Spens”-be, mi több, már a hotelbe érkezve a szervezés nem ránk eső részével kapcsolatosan kezdett meginogni a bizalmunk. Enyhén szólva. A helyiek részletes és alapos, Eb előtti írásos protokollja azzal kezdődik, hogy a szállodába érve azonnal antigén teszt következik, kis csoportokban, igen gyorsan, ezt követően lehet csak a szobákat elfoglalni, majd később a helyszínen akkreditálni és hitelesíteni. Ehhez képest a portán közölték, hogy tesztelésre momentán nincs lehetőség, menjünk a versenyhelyszínre. A szobakulcsokat viszont odaadták, úgyhogy mindenki beköltözött, és ekkor még különösképpen nem bosszankodott a történtek okán. 

Kollár Anna, küldöttségünk legfiatalabbja, szemben az egyszemélyes egészségügyi stábbal.

A Spens felé tartva aztán az edzőket, vezetőket még a nosztalgia is elfoghatta, lévén hat évvel ezelőtt ugyanitt rendezték a fiatalok hasonló korosztályos versenyét. Akkor bizonyos Siklósi Gergely és Pusztai Liza junior, illetve kadet arannyal zárt, miként a junior férfi párbajtőrcsapat és a kadet női kardcsapat is a dobogó legfelső fokára állhatott. Az emlékek ezen a téren szépek voltak, ám rémlett az is, hogy a szervezés akkor nem igazán állt a helyzet magaslatán. Hát most sem… 

Az antigén teszt elvégzésére felállított, kültéri, szeles és hűvös sátorban egy, azaz egy hölgy ült. Ő ellenőrizte a személyazonosságot, ő végezte el a tesztet, ő értékelte ki az eredményt, majd ő osztotta ki a belépésre feljogosító karszalagot. Nem vicc! Vagy az…? Ugye, elképzelhető mindezek után, hogy ez mennyi ideig tartott…? És ez csak a kezdet volt. Következett egy újabb sor az akkreditációs pultnál, és eztán jöhetett a fegyverhitelesítés sosem egyszerű procedúrája. Vacsorára azért, nagy nehezen vissza is ért a szálláshelyre a társaság, ám valóban hagyjuk a kényelmetlenségeket. A lényeg: mindenki egészséges, és két év után junior és kadet Európa-bajnokságon szerepel a magyar válogatott!

Sok sikert kívánunk valamennyi résztevőnknek, elsőként a szombaton pástra lépő junior női tőrözőknek (Kalocsai Luca, Kollár Anna, Kovács Réka, Nekifor Erika) és a junior férfi kardozóknak (Petrucz Mirkó, Pintér Levente, Tóth Bertalan, Vigh Benedek). Hajrá, magyarok!

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Minden napra jutott érem 

A csütörtökön Nápolyban befejeződött kadet és junior Európa-bajnokságon a magyar küldöttség 2 arany-, 4 ezüst és 5 bronzéremmel zárt, gratulálunk!

Négy kardozónk folytatja Padovában

A férfi kardozók olaszországi Világkupáján a kiemelt Szilágyi Áron és Szatmári András mellett Gémesi Csanád és Rabb Krisztián folytathatja a legjobb 64 között.

Öten az athéni 64-ben

A négy milánói világbajnok (Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca) női kardozó, továbbá Keszei Kira jutott a legjobb 64 közé az athéni Világkupán.

Két bronzérem a zárónapon

Férfi tőrcsapatunk és női párbajtőrcsapatunk egyaránt bronzérmet nyert a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság zárónapján, gratulálunk!

Arany és ezüst a hölgyektől

Női kardcsapatunk rendkívüli izgalmak után nyert aranyérmet, míg női tőrözőink nagyon értékes ezüstérmet nyertek a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján.

Élő eredmények

Közelgő események