A piramis tetejére törve – Irány Kairó (3. rész)

júl 8, 2022 | Hírek

Jövő pénteken kezdődik Kairóban a vívó-világbajnokság. Háromrészes sorozatunkban ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel a fegyvernemek vezetőedzőinek. Harmadikként a tőrmesterek nyilatkoznak. 

Miként készült csapata az Európa-bajnokságra, és azt követően hogyan alakult, illetve alakul a felkészülés a kairói világbajnokságra?

Szirmai Benedek, a férfi válogatott vezetőedzője: “Az Eb-felkészülésünk zavartalan volt, szemben a mostanival… Sajnos, a koronavírus sokadszor is lecsapott ránk, pedig semmi előjele nem volt. Jelenleg fogalmam sincs, ki tudunk-e állni a legerősebb összeállításunkban, de van időm ezen gondolkodni, ugyanis én szintén karanténban vagyok. Szabó István kollégám Tatán dolgozik a többiekkel, megtettünk mindent, nemzetközi edzőtábort szerveztünk lengyelekkel, ukránokkal, osztrákokkal, ez lett belőle. Ennek ellenére, remélem, kihozza magából a társaság, amire képes. ”

Szemes Gergő, Frűhauf Benjámin, Dósa Dániel és Németh András – a tervezett férfi tőrcsapat…

Feczer Viktor, a női válogatott vezetőedzője: “Szerencsére, bennünket csak megérintett a koronavírus szele, összességében azt gondolom, hogy jól sikerült a felkészülésünk, amelynek épp a végén járunk. A válogatottunk fiatal és sokra hivatott, idén egyéniben sikerült az előre lépés az eddigiekben, de én nagyon bízom a csapatunkban is. Mi is Tatán zárjuk az edzőtáborozást, éppen a délelőtti edzésen sikerült megnyernünk a nemzetközi csapatversenyt…”

Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra, Pöltz Anna és Kondricz Kata – a magyar női tőrcsapat.

Nem is kérdés, hogy minden fegyvernem számára a csapatverseny szerepel a fókuszban, mégis kezdjük az egyénivel! A szezon tapasztalatai alapján milyen szereplésben bízol?

Sz. B.: “Szemes Gergő érmet nyert idén egyéni Világkupán, az Eb-n három tőrözőnk vívott nyolcaddöntőt. Ezek sokkal, de sokkal jobb eredmények, mint korábban bármikor, úgyhogy természetesen optimista vagyok. Tudjuk, hogy a világbajnokság sokkal erősebb verseny a mi fegyvernemünkben az európainál, ennek ellenére Dósa Dani és Szemes Gergő képes lehet bravúrra. Persze, sok függ a csoportmérkőzésektől, és attól, hogy milyen ágra kerülünk, de ha lesz lehetőség, akkor élni fogunk vele!”

Szirmai Benedek

F. V.: “Mint említettem, egyéniben nagyon jó évet zártunk. Kondricz Kata Világkupa- és Európa-bajnoki negyeddöntőig jutott. Pásztor Flóra is nyolcaddöntős volt Vk-n, a még fiatalabb Pöltz Anna szintén eljutott a 32-ig. Lupkovics Dóri pedig sérülése után egyre jobb formába lendül, de ugyanez elmondható mindenkire a Tatán látottak alapján, úgyhogy kifejezetten optimista vagyok.”

Feczer Viktor

Csapatban az ág kiszámítható, a lányoknak a nyolc közé jutás reálisnak tűnik, a fiúknak hatalmas bravúr kellene ugyanehhez… Hogy látod a várható esélyeket?

Sz. B.: “Nekünk már a tizenhatba kerülés sem lesz egyszerű, hiszen azokkal a csehekkel vívunk, akiktől az Eb-n kikaptunk az alsóházi szétvívásban. Nem könnyű a feladat, de nyernünk kell ellenük. A folytatásban az olaszok következhetnek, és valóban, nem nekünk áll az a meccs, de nem fogjuk feladni. Számunkra nagyon fontos lesz a 9-16. helyért történő esetleges folytatás, a világranglistán fel szeretnénk jönni a 12-13. helyre, és akkor a nyolcaddöntőkben nem a világ legerősebb nemzeteivel kerülnénk végre szembe… Célunk, hogy innen kezdjük jövő tavasszal az olimpiai kvalifikációt.”

F. V.: “Azokkal a spanyolokkal vívunk a nyolcaddöntőben, akiktől a szezon során kétszer kikaptunk… Ennek ellenére bátran és nyíltan vállalom: mi vagyunk a jobbak és az esélyesebbek. Nagyon remélem, hogy a lányok is elhiszik, majd bebizonyítják ezt, készültünk is a spanyoliból, sokat videóztunk. Egységesek vagyunk, egyre jobb formába lendültünk, jól sikerült az edzőtáborozás, nagyon bízom ebben  a csapatban. Tudom, hogy a negyeddöntőben az amerikaiak következnének, és azt sem tartom lehetetlen küldetésnek, de ezzel még nem szeretnék foglalkozni. A jó ág az, amit sikerrel végigvívsz, lépésről lépésre haladjunk. De még egyszer mondom, nagyon bízom a lányokban…!”

A tőr fegyvernem programja a kairói világbajnokságon. Július 16.: női egyéni selejtező. Július 17.: férfi egyéni selejtező. Július 19.: női egyéni főtábla és döntő. Július 20.: férfi egyéni főtábla és döntő. Július 21.: női csapat, selejtező (a legjobb 8-ig). Július 22.: női csapat, folytatás; férfi csapat, selejtező (a legjobb 8-ig). Július 23.: férfi csapat, folytatás. 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Férfi bravúr, de nincs kvóta

Hatodik helyen végzett a férfi, a kilencediken a női válogatott a kairói tőrcsapat Világkupán. Dósa Daniék legyőzték az olimpiai bajnok franciákat, a kvóta, sajnos, már korábban elúszott.

Bronzérem a kadet zárónapon

A férfi kardcsapat bronzérmével zárult a nápolyi kadet Európa-bajnokság. A férfi tőrözők és a női párbajtőrözők negyedikek lettek. A kadet mérleg: 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz. Jöhetnek a juniorok!

Aranyos kvóta Heidenheimből!

Aranyérmet nyert, és bebiztosította olimpiai kvalifikációját az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán, gratulálunk!

Dani aranyat érő bronza

Dósa Dániel világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes a kairói férfi tőr egyéni Világkupán, és ezzel karnyújtásnyira van az olimpiai kvótától. Ugyanúgy mint Pásztor Flóra!

Ezüst jutott a harmadik napra

A nápolyi kadet Európa-bajnokság újabb versenynapján ezüstérmet nyert a magyar női kardcsapat, gratulálunk! Női tőrözőink az 5., férfi párbajtőrözőink a 7. helyen végeztek.

Élő eredmények

Közelgő események