Algírban kezdődött meg a 2022/23-as Világkupa-sorozat

nov 10, 2022 | Hírek

Egy nappal előzte meg a többi helyszínt a kardozók algíri Világkupája a hétvégi versenydömpingben. A selejtezők után a férfiaknál 4, a nőknél 2 magyar folytathatja a legjobb 64 között. 

Az öt hétvégi Világkupa-verseny közül az algíri “dupla” Vk selejtezőivel kezdődött a felnőttek 2022/23-as nemzetközi szezonja. A magyarok közül egyedül a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron hiányzott, és mindkét fegyvernemben rendkívül erős mezőny jött össze. A hölgyeknél Pusztai Liza, az uraknál Szatmári András és Gémesi Csanád kiemeltként, selejtező nélkül, közvetlenül a legjobb 64 közé jutott. További hárman csatlakoztak hozzájuk a csütörtöki versenynapot követően. 

Időrendben a nők kezdték a napot, a világbajnok kvartett mellett Beviz Dorottya próbált szerencsét, de a csoportküzdelmek során búcsúzott. A kairói aranyérmeseknek egy asszót kellett/kellett volna nyerniük a folytatásban, ám ez egyedül Battai Suginak sikerült, aki nagyon simán, 15:4-re verte a kanadai Ponichot. Szűcs Luca egyetlen tussal kapott ki a japán Mukaitól, Katona Reni pedig 15:12-re maradt alul az olasz Passaróval szemben. 

Battai Sugi simán jutott a legjobb 64 közé, pénteken folytathatja.

A férfiaknál a kiemeltek mellett további hat magyar lépett pástra, sajnos, a korábbi vb-ezüstérmes Iliász Nikolásznak vissza kellett lépnie, mivel a csoportkörben eltörött a lábujja. A többiek továbbljutottak, viszont a 128 között Fröhlich Bálint, a 96-ban Galgóczy Tamás és György Lehel búcsúzott. A két algíri csapattag, Decsi Tamás és Rabb Krisztián viszont ott lesz a szombati folytatásban. Mindkettejüknek egy asszót kellett vívnia ehhez, Tomi a kínai Xut (15:12), Krisztián a hongkongi Chow-t (15:10) verte.

Az algíri kard Világkupa pénteken a nők 64-es főtáblájával (Pusztai Liza, Battai Sugár) és a döntővel folytatódik. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Férfi kard egyéni Világkupa, Algír, x induló. A csoportmérkőzéseken: Szatmári András, Gémesi Csanád kiemeltek, Rabb Krisztián 4 győzelem/1 vereség, Decsi Tamás 4/2, György Lehel 3/3, Galgóczy Tamás 2/4, Fröhlich Bálint 2/4 (továbbjutottak), Iliász Nikolász sérülés miatt visszalépett.

A legjobb 96 közé jutásért: Galgóczy-Kakauridze (grúz) 15:10, György-Lopez de Guerenu (spanyol) 15:14, Fröhlich-Chan (hongkongi) 8:15.

A legjobb 64 közé jutásért: Rabb-Chow (hongkongi) 15:10, Decsi-Xu (kínai) 15:12,  Galgóczy-Elsissy (egyiptomi) 9:15, György-Schickele (francia) 4:15.

Szombaton a legjobb 32 közé jutásért: Szatmári-Patrice (francia), Gémesi-Liang (kínai), Decsi-Samele (olasz), Rabb-Rahbari (iráni).

Női kard egyéni Világkupa, Algír, 155 induló. A csoportmérkőzéseken: Pusztai Liza kiemelt, Szűcs Luca 5 győzelem/1 vereség, Katona Renáta 4/2, Battai Sugár 4/2 (továbbjutottak), Beviz Dorottya 0/5 (kiesett).

A legjobb 64 közé jutásért: Battai-Ponich (kanadai) 15:4, Szűcs-Mukai (japán) 14:15, Katona-Passaro (olasz) 12:15. 

Pénteken a legjobb 32 közé jutásért: Pusztai-Gette (német), Battai-Berder (francia).

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Férfi bravúr, de nincs kvóta

Hatodik helyen végzett a férfi, a kilencediken a női válogatott a kairói tőrcsapat Világkupán. Dósa Daniék legyőzték az olimpiai bajnok franciákat, a kvóta, sajnos, már korábban elúszott.

Bronzérem a kadet zárónapon

A férfi kardcsapat bronzérmével zárult a nápolyi kadet Európa-bajnokság. A férfi tőrözők és a női párbajtőrözők negyedikek lettek. A kadet mérleg: 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz. Jöhetnek a juniorok!

Aranyos kvóta Heidenheimből!

Aranyérmet nyert, és bebiztosította olimpiai kvalifikációját az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán, gratulálunk!

Dani aranyat érő bronza

Dósa Dániel világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes a kairói férfi tőr egyéni Világkupán, és ezzel karnyújtásnyira van az olimpiai kvótától. Ugyanúgy mint Pásztor Flóra!

Ezüst jutott a harmadik napra

A nápolyi kadet Európa-bajnokság újabb versenynapján ezüstérmet nyert a magyar női kardcsapat, gratulálunk! Női tőrözőink az 5., férfi párbajtőrözőink a 7. helyen végeztek.

Élő eredmények

Közelgő események