Andrásfi Tibor aranyérmes a berni Világkupán!

nov 12, 2022 | Hírek

Nagyszerű magyar sikerrel kezdődött a Világkupa-szezon. A berni férfi párbajtőr Vk-n a 22 éves Andrásfi Tibor remek vívással nyert aranyérmet, míg Koch Máté az ötödik helyen zárt, gratulálunk!

Ennél jobban nem kezdődhetett volna a férfi párbajtőr Világkupa-szezon! A nagy létszámú, rendkívül erős mezőnyű berni nyitányon Andrásfi Tibor aranyérmet nyert, míg Koch Máté az ötödik helyen végzett! 

Andrásfi Tibor már sok mindent elért 22 esztendős korára. Csapatban junior világbajnok volt, bekerült a felnőtt magyar válogatottba, mellyel Európa-bajnoki ezüstérmet is nyert, egyéniben pedig 19 évesen lett bronzérmes a budapesti Westend Grand Prix-n. Most ezeket a sikereket is felülmúlta, világklasszis ellenfeleket legyőzve lett aranyérmes!

Világklasszisokat legyőzve nyerte a berni Vk-t Andrásfi Tibor.

A BVSC vívója, édesapja, ugyancsak Andrásfi Tibor tanítványa a berni főtábla első körében simán verte 15:7-re az amerikai Szaparyt. A folytatásban viszont a francia klasszis, egyéni világbajnok, világranglista második Yannick Borel következett. Tibi úgy hozta a meccset, hogy a végjátékban 11:9-nél kapott piros lapot, ám a folytatásra egyetlen másodperc maradt, ami nem volt elég Borelnek az egyenlítéshez. A nyolcaddöntőben pedig azt az ukrán Sztankevicset múlta felül, aki a kairói vb-n győzte le őt (15:13). A negyeddöntőben az olasz Vismara sem jelentett akadályt (15:12), úgy lett elődöntős a magyar, hogy három kiemelt vívónál bizonyult jobbnak. 

És még hol volt a vége…! Az elődöntőben a japán olimpiai bajnok csapat befejező embere, Koki Kano volt az újabb áldozat, a magyar végig vezetve, 15:11-re nyert. A fináléban a nagyon kellemetlen, közel két méter magas kolumbiai Rodriguez elleni meccs hajazott a Borel ellenire. Ugyancsak Tibinél volt az előny az asszó végén, és mire egy másodperccel a vége előtt egy tusra feljött a dél-amerikai, az egyenlítésre már nem volt sem ideje, sem esélye, 12:11 lett a végeredmény. 

Andrásfi aranya!

Ezzel egyéni pályafutása eddig legnagyobb sikerét érte el aranyérmével Andrásfi Tibor, aki így nyilatkozott honlapunknak az eredményhirdetést követően, várva a doppingvizsgálatra: “A selejtező napon kéttusos hátrányban voltam, tíz másodperccel a vége előtt, és onnan sikerült fordítanom. Nem mondom, hogy ez lendített át mindenen, de enélkül nem alakulhatott volna így a mai nap… Különösen örülök annak, hogy nagyon erős ellenfeleket, olimpiai és világbajnokokat legyőzve lettem aranyérmes. Talán a Borel elleni asszómat emelném ki, elvégre fél éve, a kairói Grand Prix-n tőle kaptam ki, 0:8-ra is álltam ellene, néha azt sem éreztem, hogy tudom megszúrni. Hát most sikerült… Remek a szezonkezdet, de holnap is sok dolgunk lesz a csapatversenyen, egy svájci órát már nyertem az egyéniben, és ez jár az érmeseknek csapatban is, úgyhogy szeretnék egy másodikat.”

Andrásfi Tibor 22 évesen nyerte első Világkupa-versenyét, gratulálunk!

A többiekről. Koch Máté a finn Tauriainen magabiztos, 15:10-es legyőzése után két, egytusos sikerrel erősítette meg rendkívül előkelő helyét a világranglistán. Először a kínai Jut 7:6-ra, majd az ukrán Szicset 15:14-re verte és ezzel bejutott a negyeddöntőbe. Ott a francia Mideltontól kapott ki 15:7-re és ezzel az ötödik helyen végzett, ami nagyon komoly eredmény, gratulálunk! 

A 64 között akadt egy magyar-magyar párharc is, ahol a junior korú Kovács Gergely 15:11-re legyőzte a válogatott Nagy Dávidot. A fehérvári tehetség a következő körben vereséget szenvedett Bányai Zsomborhoz hasonlóan, ők a 32 között búcsúztak. Az első körben esett ki a világbajnok és olimpiai ezüstérmes Siklósi Gergely, aki a cseh Cuprtól kapott ki egyetlen tussal, 15:14-re. 

A berni Világkupa vasárnap a csapatversennyel folytatódik, csak így tovább, hajrá, magyarok! 

Eredmények. Férfi párbajtőr egyéni Világkupa, Bern, 302 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Koch-Tauriainen (finn) 15:10, Kovács-Nagy 15:11, Bányai-Mahringer (osztrák) 15:10, Andrásfi-Szapary (amerikai) 15:7, Siklósi-Cupr (cseh) 14:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Koch-Ju (kínai) 7:6, Andrásfi-Borel (francia) 11:10, Bányai-Szics (ukrán) 9:15, Kovács-Sztankevics (ukrán) 9:15.

Nyolcaddöntő: Koch-Szics (ukrán) 15:14, Andrásfi-Sztankevics (ukrán) 15:13.

Negyeddöntő: Andrásfi-Vismara (olasz) 15:12, Koch-Midelton (francia) 7:15.

Elődöntő: Andrásfi-Koki (japán) 15:11.

Döntő: Andrásfi-Rodriguez (kolumbiai) 12:11.

Végeredmény: 1. Andrásfi Tibor (edző: id. Andrásfi Tibor, válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás), 2. John Edison Rodriguez (kolumbiai), 3. Koki Kano (japán) és Luidgi Midelton (francia), 5. Koch Máté (edző: Somfai Péter, válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás), …26. Bányai Zsombor, …28. Kovács Gergely, …37. Siklósi Gergely, 38. Nagy Dávid, …135. Berta Dániel, …151. Hamilton-Meike Jonathan, …165. Somody Soma, …179. Keszthelyi Zsombor, …194. Osman-Touson Maruán, …200. Buta Levente.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Minden napra jutott érem 

A csütörtökön Nápolyban befejeződött kadet és junior Európa-bajnokságon a magyar küldöttség 2 arany-, 4 ezüst és 5 bronzéremmel zárt, gratulálunk!

Négy kardozónk folytatja Padovában

A férfi kardozók olaszországi Világkupáján a kiemelt Szilágyi Áron és Szatmári András mellett Gémesi Csanád és Rabb Krisztián folytathatja a legjobb 64 között.

Öten az athéni 64-ben

A négy milánói világbajnok (Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca) női kardozó, továbbá Keszei Kira jutott a legjobb 64 közé az athéni Világkupán.

Két bronzérem a zárónapon

Férfi tőrcsapatunk és női párbajtőrcsapatunk egyaránt bronzérmet nyert a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság zárónapján, gratulálunk!

Arany és ezüst a hölgyektől

Női kardcsapatunk rendkívüli izgalmak után nyert aranyérmet, míg női tőrözőink nagyon értékes ezüstérmet nyertek a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján.

Élő eredmények

Közelgő események