Andris bronzérmes, Panka és Csanád negyeddöntős a tuniszi GP-n

jan 15, 2023 | Hírek

Nagyon szépen szerepeltek kardozóink a tuniszi Grand Prix-n! Szatmári András bronzérmet nyert, Gémesi Csanád a 7., Márton Anna a 8. helyen végzett. Gratulálunk a vívóknak és a mestereknek! 

Munkatársunk helyszíni jelentése:

A számok mindig sokat mondanak. Szatmári András legutóbb 2018-ban állhatott Grand Prix, vagy egyéni Világkupa-verseny dobogóján. Gémesi Csanád legutóbb 2017-ben került legjobb 8 közé hasonló eseményeken. Márton Anna pedig szülése és hosszú sérülése után, másfél éves kihagyást követően az első versenyén egyből negyeddöntőig jutott. Fentiek tükrében már teljesen érthető az, hogy elégedett vívókkal beszélgethettünk a tuniszi kard Grand Prix-t követően. 

Szatmári András így ünnepelte négy közé jutását.

Kezdjük a legsikeresebbel, Szatmári Andrással. Egyéni világbajnokunk és vb-ezüstérmesünk mostanság nem remekelt egyéniben, és nagyon jókor jött számára ez a siker, mellyel megerősítette kiemelt pozícióját a világranglistán. Úgy jutott a négyes döntőbe, hogy valamennyi ellenfelét rendkívül meggyőző vívással és jelentős különbséggel verte, legszorosabb meccse egy 15:11 volt, a negyeddöntőben pedig a feltörekvő fiatal olaszt, Nerit győzte le 15:10-re. Az elődöntőben a saroksérülése miatt hiányzó Szilágyi Áron távollétében “átmeneti világelsővé” előlépő Sandro Bazadzéval találkozott Gárdos Gábor MTK-s tanítványa. A grúz klasszis végig kézben tartotta az asszót, igaz, Szatyi rendre fel tudott zárkózni, többször egyenlített is. A befejezés azonban Bazadzénak sikerült, 15:12-re győzött, és ezzel Szatmári András bronzérmes lett. Honlapunknak így nyilatkozott az MTK vívója: “Nagyon jó érzés ismét dobogóra állni, ezzel kapcsolatosan már alapos hiányérzetem volt. Szakmailag ennél persze fontosabb, hogy úgy éreztem, végre nem voltak nagyobb hullámvölgyek a vívásomban. A Bazadze elleni meccset kicsit sajnálom, megzavart, hogy a zsűri mikrofonja hol recsegett, hol nem szólalt meg, ezért nem tudtam néhányszor jól elkapni a rajt vezényszót. De mondom, összességében igazán örülök ennek a harmadik helynek.”

Márton Anna visszatérése igazán örömtelire sikerült.

Márton Anna visszatéréséről előző napi írásunkban már beszámoltunk, és akkor azzal zártuk az erről szóló passzust, hogy a következő méltatás már nem a visszatéréséről, hanem a vívásáról kell szóljon. Nos, sokat nem kellett várni vele. Azt természetesen nem állíthatjuk – fura is lenne… -, hogy rögtön élete formájában vívott. Azt viszont igen, hogy küzdött, akart, helyenként kifejezetten jól és egész nap taktikusan vívott. Gárdos Gábor másik tanítványának mindez a nyolc közé jutást, egész pontosan a 8. helyezést jelentette.  Legnagyobb fegyverténynek számító győzelmét a 16 közé kerülésért aratta a világranglista élmezőnyéhez tartozó görög Gudura 15:14-es legyőzésével, a legértékesebbet pedig természetesen egy körrel később, a nyolcaddöntőben. Ott az amerikai Chamberlaint verte 15:11-re. A négy közé kerülésért a későbbi aranyérmes, ugyancsak görög Georgiadutól kapott ki (9:15). Panka a nyolcadik helyezését követően a következőket mondta: “Azért nekem ez a nap még nagyon hosszú és fárasztó volt. Talán ezért látszik kevésbé rajtam, hogy örülök ennek a helyezésnek, pedig így van… Valamennyi asszóm vége felé éreztem, hogy fogy a levegőm, és az igazság az, hogy a térdem sem volt százszázalékos. Mindezek tükrében tán pláne érthető, hogy elégedett vagyok, abszolút elértem azt, amit el szerettem volna.”

Gémesi Csanád öröme Curatoli legyőzése után.

Gémesi Csanád egészen különleges versenyt vívott végig Tuniszban. Navarrete József gödöllői tanítványa négy asszót vívott, és valamennyinek 15:14 lett a vége… Mindebből természetesen egyszerű kitalálni, hogy az első hármat megnyerte, a negyediket elvesztette. Ráadásul hogyan nyerte meg! Az első csörtéjében 5:11-re, a másodikban 6:11-re, a harmadikban 10:13-ra vezetett az ellenfele. Ráadásul utóbbi, a nyolcaddöntőben a mezőny egyik legerősebbje, az olasz Luca Curatoli volt. Érthetően és okkal ünnepelte Csanád ezek után a győzelmét, és egyetlen lépésre volt attól, hogy érmet nyerjen! Tán az volt a baj, hogy az olasz Samele ellen nem volt jelentős hátrányban, sőt 14:13-ra ő vezetett. Persze, mindez csak tréfa, az viszont komoly, hogy Gémesi Csanádnak ez a hetedik hely sokat jelent – mindezt honlapunknak meg is erősítette. “Kellett már ez az eredmény, Európa-bajnokságon voltam a legjobb nyolc között, de Grand Prix-n vagy Világkupán nagyon régen. Valóban furcsa asszókat vívtam, természetesen nem szándékosan… Valamiért át is futott az agyamon, amikor Curatoli ellen 8:7-re vezettem, hogy nehogy ez rosszat jelentsen! Aztán 10:13-nál megnyugodtam… Ez, persze, nem igaz, de egyetlen pillanatra sem adtam fel a meccset, nagyon örülök a hetedik helyezésnek!”

Kolozs András, Tunisz magyarországi konzulja is a helyszínen szurkolt, köszönjük!

Néhány szó a többiekről. Világbajnok női kardozó triónk – Battai Sugár, Katona Renáta és Pusztai Liza – egyaránt a 32 között búcsúzott. Míg két, a fiatalabb korosztályhoz tartozó férfi vívónk, Horváth Gergő és Galgóczy Tamás a 64-ben esett ki. 

Eredmények. Férfi kard egyéni Grand Prix, Tunisz, 143 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szatmári-Park (koreai) 15:11, Gémesi-Garrigue (francia) 15:14, Galgóczy-Curatoli (olasz) 7:15, Horváth-Elsissy (egyiptomi) 14:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szatmári-Streets (japán) 15:6, Gémesi-Elsissy (egyiptomi) 15:14.

Nyolcaddöntő: Szatmári-Csap (ukrán) 15:10, Gémesi-Curatoli (olasz) 15:14.

Negyeddöntő: Szatmári-Neri (olasz) 15:10, Gémesi-Samele (olasz) 14:15.

Elődöntő: Szatmári-Bazadze (grúz) 12:15.

Döntő: Bazadze (grúz)-Samele (olasz) 15:8. 

Végeredmény: 1. Sandro Bazadze (grúz), 2. Luigi Samele (olasz), 3. Eli Dershwitz (amerikai) és Szatmári András (edző: Gárdos Gábor, válogatott edző: Decsi András), …7. Gémesi Csanád (edző: Navarrete József, válogatott edző: Decsi András), …54. Horváth Gergő, …64. Galgóczy Tamás, …92. Rabb Krisztián, …95. Péch Miklós, 96. Iliász Nikolász, …101. Decsi Tamás. 

Női kard egyéni Grand Prix, Tunisz, 141 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Pusztai-Bunyatova (azeri) 15:4, Battai-Skarbonkiewicz (amerikai) 15:8, Márton-Lee (koreai) 15:13, Katona-Mukae (japán) 15:11.

A legjobb 16 közé jutásért: Márton-Gudura (görög) 15:14, Battai-Eifler (német) 11:15, Pusztai-Rotili (olasz) 11:15, Katona-Gregorio (olasz) 9:15.

Nyolcaddöntő: Márton-Chamberlain (amerikai) 15:11.

Negyeddöntő: Márton-Georgiadu (görög) 9:15.

Döntő: Georgiadu (görög)-Martin-Portugues (spanyol) 15:11.

Végeredmény: 1. Despina Georgiadu (görög), 2. Lucia Martin-Portugues (spanyol), 3. Emura Miszaki (japán) és Olga Harlan (ukrán), …8. Márton Anna (edző és válogatott edző: Gárdos Gábor), …22. Pusztai Liza, 23. Battai Sugár, 24. Katona Renáta, …89. Szűcs Luca, …123. Beviz Dorottya.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Férfi bravúr, de nincs kvóta

Hatodik helyen végzett a férfi, a kilencediken a női válogatott a kairói tőrcsapat Világkupán. Dósa Daniék legyőzték az olimpiai bajnok franciákat, a kvóta, sajnos, már korábban elúszott.

Bronzérem a kadet zárónapon

A férfi kardcsapat bronzérmével zárult a nápolyi kadet Európa-bajnokság. A férfi tőrözők és a női párbajtőrözők negyedikek lettek. A kadet mérleg: 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz. Jöhetnek a juniorok!

Aranyos kvóta Heidenheimből!

Aranyérmet nyert, és bebiztosította olimpiai kvalifikációját az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán, gratulálunk!

Dani aranyat érő bronza

Dósa Dániel világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes a kairói férfi tőr egyéni Világkupán, és ezzel karnyújtásnyira van az olimpiai kvótától. Ugyanúgy mint Pásztor Flóra!

Ezüst jutott a harmadik napra

A nápolyi kadet Európa-bajnokság újabb versenynapján ezüstérmet nyert a magyar női kardcsapat, gratulálunk! Női tőrözőink az 5., férfi párbajtőrözőink a 7. helyen végeztek.

Élő eredmények

Közelgő események