Arannyal felérő ezüsteső

febr 24, 2019 | Hírek

Nekifor Erika és Bartkó Levente egyaránt élete eddigi legjobb teljesítményét nyújtva lett ezüstérmes női tőrben, illetve férfi párbajtőrben a foggiai Európa-bajnokságon! Gratulálunk mindkettejüknek!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Bartkó Levente és Nekifor Erika nevét természetesen a szakma jól ismerte eddig is. Utóbbi már tavaly ott volt a kadet világversenyeken, most ranglistaegyesként érkezett Foggiába. Előbbi ebben a szezonban kétszer is döntőbe jutott a kadet európai körversenyen, és ezzel biztosította a helyét a mindig nagyon erős magyar korosztályos párbajtőrcsapatban. Ám amikor valaki akkor teljesít eddigi pályafutása során a legjobban, amikor élete eddigi talán legfontosabb versenyét vívja, az igazán reményteli a jövőre nézve…

A két, okkal boldog és büszke ezüstérmes, Nekifor Erika és Bartkó Levente.

Márpedig mindkettejük esetében ez történt vasárnap a kadet férfi párbajtőr és női tőr Európa-bajnokságon, és ettől kezdve, ezúttal beszéljünk az örömteli jelenről, no meg a közelmúltról, a nap történéseiről. Mert van miről…! Ráadásul, hogy továbbra is párhuzamosan kezeljük két tehetségünket, a társak viszonylag korán megukra hagyták őket – különösen igaz ez Erika esetében. És, hogy továbbra is párhuzamokról beszéljünk: mindkettőjüket Róbert irányította a pást mellett. Na jó, Levit Bakodi Róbert, Erikát Gátai Róbert. Végül még egy utolsó azonosság. Legjobb nemzetközi eredménye mindkettejüknek egy kadet európai körversenyen elért ötödik hely volt. Egészen eddig…

A további “tündérmese” előtt rögzítsük a tényeket a nap további magyar szereplőivel kapcsolatosan. Férfi párbajtőrben három kadetünk, ha nem is a szó szoros értelmében, de valóban kézen fogva vívta végig a versenynapot. Keszthelyi Zsombor, Kó Benedek és Osman-Touson Maruán egyaránt 5 győzelemmel zárta a csoportkört (egyébként Levi is…), majd a 32 közé kerülésért mindhárman szoros győzelmet arattak, végül a 16-ba jutásért ugyancsak valamennyien szoros meccsen szenvedtek vereséget. (Pontos részletek az “Eredmények” bekezdésnél találhatóak.) Női tőrben, a fiatal, még serdülő korú Kalocsai Luca és Czékmán Luca, sajnos, már a csoportkörben kiesett. Fenyvesi Viktória a 32-ért aratott egy szoros, 15:14-es győzelmet, majd a következő körben 15:9-re kikapott az olasz Tortelottitól

Bartkó Levi kivételes vívással lett ezüstérmes Foggiában.

És akkor térjünk vissza a nap két magyar főszereplőjéhez. Időrendben Levente majdnem totális diadalmenete kezdődött hamarabb. Az MTK versenyzője, Bakodi Róbert tanítványa az első asszóját a direkt kieséses tábláján háromtusos, ebben a fegyvernemben azért jelentősnek mondható hátrányból nyerte meg az észt Kiiroja ellen 15:12-re. A folytatásban is maradtunk Észak-Európában, ám a svéd Kellyvel szemben egy pillanatig sem lehetett kétséges Levi győzelme, még akkor sem, ha a számszerű végeredmény csaknem ugyanaz lett, mint egy körrel hamarabb (15:11). A nyolcaddöntőre maradt hazai társ nélkül  Bartkó, ám ez mit sem zavarta, a lengyel Bulandra ellen az eddigieknél is simábban győzött 15:9-re. A négyes döntőbe jutásért pedig kifejezetten látványos, elegáns vívással, taktikus versenyzéssel, végig vezetve verte az orosz Lomagát 15:10-re. Ezzel jutott Levi a négyes döntőbe, ám útja korántsem ért itt véget. A hazai pást előnyeit élvező olasz Remondini következett az elődöntőben, és sokáig fej-fej mellett haladtak a felek. Aztán a hajrára az itáliai érkezett előnnyel, de Levi szúrt két remek egylámpás tust, majd egy együttest, és ez 15:14-et ért – a javára! 

Nekifor Erika pályája eddigi legjobbját nyújtotta, a legfontosabb pillanatban.

Kövessük most végig Erika döntőig vezető útját! Nem volt egyszerű… Ötven százalékos mérleggel lépett tovább nagyon nehéz csoportjából, ám ez lássuk be, akkor még nem ígért ezüstérmet… A 32-ért egy tükörsima 15:3-mal kezdett a magasabban rangsorolt brit Rayattal szemben, utána viszont macskakövessé vált az út… Olyannyira, hoy a román Sofran 11:6-ra vezetett ellene, ám a Törekvés vívója, Gátai Róbert tanítványa bravúrosan fordított 15:13-ra. És ettől kezdve nem volt megállás! Erika a folytatásban csupa olyan ellenféllel került szembe, aki a kadet rangor alapján előtte volt. Ám egytől egyig legyőzte őket, méghozzá kiváló vívással. Előbb azt az olasz Tortelottit verte 15:12-re, aki korábban Fenyvesit búcsúztatta. Mjad jött a negyeddöntőben a csöppet sem lebecsülendő lett Szolodkiha, aki 15:10-et kapott, és ezzel az érem máris zsebben volt. Ám Erika ezzel sem elégedett meg. Az elődöntőben egészen remek teljesítménnyel, egy fordulatos asszóban, 11:13-ról verte 15:13-ra az orosz Korablinát úgy, hogy a meccs során tán egyetlen fehér lámpát sem szúrt, ami azért, lássuk be, ritkaság mifelénk… 

Aztán, hogy a befejezés is hasonló legyen kettejük esetében, a fináléban mindketten vereséget szenvedtek. Természetesen ugyanolyan arányban, egyaránt 15:10-re… Levit az orosz Tolaszov, Erikát az olasz Calvanese állította meg. Ám azonnal tegyük hozzá, két fiatal vívónk emlékezetes teljesítménnyel rukkolt elő. Nemcsak rendkívül eredményesek voltak, hanem remek tusokat adva, taktikus vívással érték el életük eddigi legjobb eredményét, öröm volt nézni őket! Gratulálunk nekik, és a “Robiknak”, azaz a mestereknek egyaránt!

A kadet Európa-bajnokság hétfőn három fegyvernem, a férfi tőr-, a női párbajtőr- és a női kardcsapatok versenyével folytatódik. És az eddigi eredmények, az egy arany-, a két ezüst- és az egy bronzérem után mi mást is mondhatnánk: csak így tovább, hajrá, magyarok!

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Foggia.

Kadet férfi párbajtőr egyéni, 105 induló. A csoportmérkőzéseken: Keszthelyi Zsombor 5 győzelem/1 vereség, Bartkó Levente 5/1, Kó Benedek 5/1, Osman-Touson Maruán 5/1 (továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Osman-Touson-Kosman (ukrán) 15:13, Kó-Risztics (szerb) 15:14, Bartkó-Kiiroja (észt) 15:12, Keszthelyi-Pieux (francia) 14:13.

A legjobb 16 közé jutásért: Bartkó-Kelly (svéd) 15:11, Osman-Touson-Kublicki (ukrán) 12:14, Kó-Fuchs (osztrák) 11:15, Keszthelyi-Armaleo (olasz) 12:15.

Nyolcaddöntő: Bartkó-Bulandra (lengyel) 15:9.

Negyeddöntő: Bartkó-Lomaga (orosz) 15:10.

Elődöntő: Bartkó-Remondini (olasz) 15:14.

Döntő: Bartkó-Tolaszov (orosz) 9:15.

Végeredmény: 1. Vlagyimir Tolaszov (orosz), 2. Bartkó Levente (edző: Bakodi Róbert, válogatott edző: Andrásfi Tibor), 3. Dario Remondini (olasz) és Simone Mencarelli (olasz), …17. Keszthelyi Zsombor, …19. Kó Benedek, …21. Osman-Touson Maruán.

Kadet női tőr egyéni, 83 induló. A csoportmérkőzéseken: Fenyvesi Viktória 4 győzelem/2 vereség, Nekifor Erika 3/3 (továbbjutottak), Kalocsai Luca 1/5, Czékmán Luca 1/5 (kiestek).

A legjobb 32 közé jutásért: Fenyvesi-Tasdelen (török) 15:14, Nekifor-Rayat (brit) 15:3.

A legjobb 16 közé jutásért: Nekifor-Sofran (román) 15:13, Fenyvesi-Tortelotti (olasz) 9:15.

Nyolcaddöntő: Nekifor-Tortelotti (olasz) 15:12.

Negyeddöntő: Nekifor-Szolodkiha (lett) 15:10.

Elődöntő: Nekifor-Korablina (orosz) 15:13.

Döntő: Nekifor-Calvanese (olasz) 10:15.

Végeredmény: 1. Matilde Calvanese (olasz), 2. Nekifor Erika (edző: Gátai Róbert, válogatott edző: Kreiss Gábor), 3. Alekszandra Korablina (orosz) és Margherita Lorenzi (olasz), …27. Fenyvesi Viktória, …68. Czékmán Luca, …76. Kalocsai Luca.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Eb-váró – Boczkó Gáborral

Boczkó Gábor szövetségi kapitány a csapatversenyekre fókuszál a kedden kezdődő bázeli Eb-n, és annak örül, hogy mindenki egészséges.

Magyarok Párizsban – Siklósi Gergely

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Siklósi Gergellyel folytatjuk!

Boros Péter a világ legidősebb aktív vívója

Bekerült a Guinness-rekordok könyvébe Boros Péter, a világ legidősebb aktív vívója. Aki továbbra sem pihen, 90 évesen is ott volt a hétvégi Csacsi Kupán.

Csacsi Kupa a “fellegekben”

Csák Attila szervezésében ismét megrendezték a veterán tőrözők Csacsi Kupáját. Újra különleges helyszínen, a visegrádi Fellegvár teraszán vívtak.

Magyarok Párizsban – Nagy Dávid

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Nagy Dáviddal folytatjuk!

Élő eredmények

Közelgő események