Arany – délelőtt, délután, éjjel

márc 27, 2023 | Hírek

Micsoda hétvége! Kínában Kun Anna, Budapesten Szilágyi Áron, Buenos Aires-ben a férfi párbajtőrcsapat nyert remek Világkupa-aranyérmet. Boczkó Gábor szövetségi kapitány értékeli a víkendet honlapunkon

Három földrészen nyertek aranyérmet vívóink. Az időeltolódásnak köszönhetően mindez rendkívül érdekes szituációt hozott. Kun Anna ugyanis magyar idő szerint délelőtt ünnepelhetett, Szilágyi Áron a BOK Sportcsarnokban késő délután tehette meg ugyanezt, férfi párbajtőrcsapatunk pedig nem sokkal vasárnap éjfél előtt állhatott fel a dobogó legfelső fokára. De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a férfi kardcsapat bronzérme tette teljessé a hétvégét. 

A rendkívül sikeres víkendet követően ezúttal kellemes helyzetbe került Boczkó Gábor szövetségi kapitány. Elvégre ilyen remek eredményeket értékelni igazán hálás feladat… Ennek ellenére visszafogottan kezdte mondandóját. “Ezzel a hétvégével lezárult egy fejezet, és tény, hogy ez a zárás nagyszerűen sikerült. Ám a java most kezdődik, a következő versenyek már beszámítanak az olimpiai kvalifikációba. Úgyhogy az igazán fontos szakasza a szezonnak még előttünk áll.” 

Boczkó Gábor okkal mosolyoghat a hétvégi eredménysor miatt.

Azért később kicsit “megenyhült” a kapitány, és természetesen dicsérte a hétvége főszereplőit… “A férfi párbajtőrcsapat legutóbbi versenye, Heidenheimben nem sikerült. Ugyanakkor a sok és céltudatos munka ismét bebizonyosodott, hogy eredményt hoz. Nagyon fiatal válogatott állt össze, ráadásul Siklósi Gergő kisebb sérülése miatt nem vívott. Az olimpiai bajnok Japánt is sikerült legyőzni, egységesen, jól vívtak a fiúk, Nagy Dávid pedig kimagaslóan teljesített befejező emberként.” 

Boczkó Gábor elmondta, hogy a női párbajtőrcsapat is nagyot lépett előre a szezonban, elvégre korábban a nyolc közé jutás is ritkán jött össze, viszont az elmúlt négy Világkupán kivétel nélkül a negyeddöntőben volt Somfai Péter együttese. A férfi kardcsapat bronzérmét pedig azért emelte ki a kapitány, mert úgy lettek bronzérmesek Szilágyi Áronék, hogy közben messze voltak csúcsformájuktól. Márpedig az igazán értékes teljesítmény, amikor gyengébb teljesítménnyel is dobogóra tudsz lépni. Úgyhogy miként a korábbi klasszis vívó említette: “a kard és a párbajtőr rendben van…”

A kapitány érthetően csapatokban gondolkodik, de ezúttal megkértük arra, hogy méltassa a két egyéni aranyérmest, a nankingi győztes Kun Annát, illetve a budapesti első helyezettet, Szilágyi Áront. “Haladjunk időrendben, és kezdjük Annával! A covid miatt neki is kimaradt egy év, aztán két esztendővel ezelőtt, Kazanyban volt először döntős Világkupán. Ezt követően végigjárta a ‘szamárlétrát’, többször volt helyezett, négyszer állhatott dobogón, és most megtörtént az újabb, nagy lépés előre. Anna is rengeteget dolgozik, kulcsemberévé vált a női párbajtőrcsapatnak, nagyon örülök a sikerének. Áron pedig egyszerűen elképesztő. Olyan klasszisa ennek a sportágnak, amely bizonyosan nem lesz még egy, ráadásul jó ideig. Másnap, a csapatversenyen is ő volt a válogatott erőssége, vele kapcsolatosan azért kell izgulnunk, hogy minél tovább folytassa a pályafutását…”

Végül a múltból a jövőre ugrottunk, elvégre a hét végén kezdődik Plovdivban a kadet és junior világbajnokság, amelyről természetesen részletesen beszámolunk majd honlapunkon és közösségi felületeinken. Tavaly 1 arany-, 1 ezüst és 2 bronzéremmel zártuk a hasonló, dubaji eseményt, arról érdeklődtünk, ezúttal milyen szereplésben bízik Boczkó Gábor. “Szeretnénk legalább úgy szerepelni, mint tavaly, de ez egyáltalán nem lesz egyszerű feladat. Hatalmas a mezőny, és az alsóbb korosztályokban is erőssé vált az összes kontinens. Az Egyesült Államok rendelkezik talán a legjobb utánpótlással, de Egyiptom, Korea, ugyancsak nagyhatalomnak számít. Vannak esélyeseink, meglátjuk, miként alakul majd a világbajnokság…”

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Tovább tart a böjt

Keresztes Ádám szerepelt a legjobban a magyarok közül a kadet és junior világbajnokság junior párbajtőr egyéni versenyszámában. A tatai vívó nyolcaddöntőig jutott.

Közgyűlés következik

Május 17-én tartja a Magyar Vívó Szövetség az évi rendes, egyben tisztújító közgyűlését a Magyar Sport Házában.

Ötödik a férfi, 12. a női tőrcsapat

A rijádi korosztályos világbajnokság tőr számának zárónapján a férfi csapat az 5., a női a 12. helyen végzett – következnek a párbajtőrözők. Hajrá, magyarok!

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Élő eredmények

Közelgő események