Arany- és bronz a kadet Eb csapatversenyein!

febr 25, 2020 | Hírek

Újabb két érmet szereztek a magyarok a poreci kadet Európa-bajnokságon. A női kardcsapat izgalmas versenyen megvédte tavalyi Eb-elsőségét, a férfi párbajtőrcsapat harmadik lett, gratulálunk!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Nem lehet megkerülni, itt, Porecben sem a koronavírus kérdését. Természetesen senki sem akar pánikot kelteni az isztriai helyszínen, ám az a két tény, hogy Horvátországban is megjelent a kór, valamint, hogy rendkívül közel van a fertőzött észak-olasz terület, óvatosságra int mindenkit. A verseny folytatódik tovább, ám a horvát egészségügyi miniszter elrendelte, hogy a szükséges biztonsági óvintézkedéseket tegyék meg a szervezők. Ez meg is történt, ám emellett mindenki igyekszik a versenyekre, a vívásra koncentrálni. 

Ami biztos, hogy a kadet vívóknak ez tökéletesen sikerül is. Szubjektív ugyan a vélemény, ám állítom, hogy a legjobb hangulata a 16 éves korosztály Európa-bajnoki csapatversenyeinek van. Rengetegen először vívnak nemzeti színekben, és az életkornak, valamint utóbbi ténynek következtetve hatalmas érzelmek szabadulnak fel a pástokon, és mellette. Nem volt ez másként Porecban sem, ám ennél is fontosabb, hogy magyar szempontból remek napot zártunk!

Női kardöröm az aranyérmet jelentő tus után.

A női kardozók ugyanis egy hallatlanul izgalmas és fordulatos verseny végén megvédték Foggiában szerzett Európa-bajnoki címüket. A mieink Battai Sugár, Fenyősi Zita, Keszei Kira, Pápai Zoé összeállításban léptek pástra, és Sugi, valamint Kira kimagasló teljesítményével védték meg kadet Eb-aranyukat, ráadásul úgy, hogy éppen ők ketten voltak tagjai a Foggiában is győztes csapatnak. Dávid László, illetve Ravasz Etele tanítványa a négy mérkőzés mindegyikében (!), ketten együtt +16-os mérleggel zárt, és ezen a napon kellett a bravúros vívásuk az aranyérem begyűjtéséhez… A Fehéroroszország ellen bemelegítés után (45:26) ugyanis három elképesztően izgalmas és fordulatos meccs várt a mieinkre. A törökök elleni negyeddöntő egy hatalmas hullámzást hozott, ám végül egy 45:43-mal mi kerültünk a hullámhegy tetejére. 

A románok elleni elődöntőben egyetlen megingás volt, ám ezen Kira és Sugi bravúrjával végülis egy, akár magabiztosnak mondható 45:39-cel léptek túl a lányok, és így alakult ki az esti órákban rendezett döntő, ahol az oroszok voltak az ellenfelek. A fordulatok itt sem maradtak el, ám amikor 35:34-es magyar vezetésnél léphetett a végén pástra az egész nap remeklő két tehetségünk, akkor már felsejlett az aranyos vég… Sugi pedig az utolsó asszóban kétséget sem hagyott afelől, hogy melyik csapat a jobb, és a 45:41 küldöttségünk második poreci Európa-bajnoki aranyérmét jelentette! Gratuláció érte a hölgyek mellett Gulácsi Ferenc válogatott edzőnek, valamint Dávid László, Ravasz Etele, Sárközi Gergely és Kovács Laura mestereknek!

Ismét Európa legjobbja lett kadet női kardcsapatunk!

Gulácsi Ferenc a döntő után így nyilatkozott honlapunknak: “Először is a legnagyobb gratuláció valamennyi lánynak, és a mester kollégáimnak. Nem ért fel egy idegnyugtatóval ez a nap, ám egészen különleges teljesítmény volt az, amit Battai Sugitól és Keszei Kirától láthattunk. Örülök, hogy esztendők óta uraljuk az utánpótlást női kardban, dolgozunk tovább a magasabb korosztályok sikereiért.”

Battai Sugi, aki elképesztő nyugalommal fejezte be rendre eredményesen a mérkőzéseket: “Igazi csapatot alkottunk a lányokkal, teljesen mindegy, hogy ki mennyi pluszt tett hozzá, ezt az Európa-bajnokságot négyen nyertük meg, egészen őszintén így gondolom! Egyébként nem vagyok izgulós típus, a végén is próbáltam kizárólag a vívásra, az akciókra koncentrálni, és nagyon örülök, hogy sikerült!”

Bronzosak: Somody Soma, Csabai Máté, Kovács Gergely, Kó Benedek.

Nagyon értékes bronzérmet szereztek fiatal párbajtőrözőink is. A három “abszolút újonccal” felálló csapat remek egységet alkotott, és közel volt egy ennél is nagyobb sikerhez. A Csabai Máté, Kó Benedek, Kovács Gergely, Somody Soma összeállítású csapat először a fegyvernemben ritkán látható különbséggel győzte le a törököket (45:15), majd a nyolcért a svédeket is végig vezetve verték 45:38-ra. A negyeddöntőben az egyéni győztessel felálló svájciak már keményebb diónak ígérkeztek, ám az utolsó előtti asszóban Kó Benedek bevágott egy 5:0-át, és ezután már 45:39-cel révbe értünk. Az elődöntőben az olaszok következtek, és a meccs első felében jelentős, tíztusos előnyre tettek szert. Ám a csereként beálló Somody Soma zárkózott egy nagyot, az utolsó asszóban pedig Kovács Geri behozta ellenfelét. Következett az idegölő hosszabbítás, 42:42 után az Európa-bajnoki döntő volt a tétje az utolsó tusnak. Nem sikerült beadni, ám igazán nem érheti panasz a fiúkat. Pláne azok után, hogy a bronzmeccset hozták a franciák ellen! Itt végig fej-fej mellett haladt a két csapat, és egálnál kezdődött az utolsó asszó is, melyet Kovács Geri izgalmas végjáték után hozott 40:37-re. Ezzel lett bronzérmes a válogatott, gratulálunk a vívóknak és a mestereknek!

Andrásfi Tibor válogatott edző a bronzmeccs után így nyilatkozott: “Éremért jöttünk, és azt nagy küzdelemben meg is szereztük. Úgy érzem, ezzel a vártnál valamivel gyengébb egyéni szereplést sikerült kompenzálnunk. A fiúk nagyon jól küzdöttek, és a megbeszélt taktikát is betartották. Gratulálok nekik és mester kollégáimnak!”

Kovács Geri is sokat tett hozzá a férfi párbajtőrcsapat bronzérméhez.

A befejező embert, Kovács Gergelyt a franciák elleni győzelme után kértük meg egy rövid értékelésre: “Tegnap este már a taktikán gondolkoztunk, csak a versenyen járt az eszünk. Nagyon jól sikerült a kezdés, és ez erőt adott. Azt, persze, sajnáljuk, hogy az olaszok ellen nem jött össze a befejezés, ám még nagyobb elánnal álltunk fel a bronzéremért, és nagyon örülök, hogy azt sikerült megszereznünk. Mindenki tett hozzá ehhez a sikerhez, igazi csapatot alkottunk!”

Szemes Geri megnyerte a kadet európai körverseny sorozatát.

A nap harmadik versenyszáma a férfi tőrcsapatok viadala volt. Itt Bagdány Albert, Horváth Soma, Szemes Gergő, Zsigmond Dániel összeállításban léptek pástra a mieink, és két győzelemmel, valamint két vereséggel a hetedik helyen végeztek. Az egyéni aranyérmes Szemes Gergő ezúttal is vezéregyéniségnek számított, valamennyi rivális ellen jócskán pluszban zárt. A törökök elleni 45:38-as siker után az olaszok elleni negyeddöntőben nem volt reális esély (37:45), ám az 5-8. helyért a franciák elleni egytusos, 41:40-es vereség okán már bosszankodhattunk. A zárás végül sikerült, a 7. helyért 45:37-re győzték le a mieink a briteket. A nap krónikájához tartozik, hogy az este folyamán Szemes Gergő vehette át a kadet európai körverseny rangsorát megnyerő vívónak járó elismerést.

Szerdán a kadet Európa-bajnokság zárónapján a másik három fegyvernem csapatversenyét rendezik, hajrá, magyarok!

Aranyosak: Keszei Kira, Fenyősi Zita, Pápai Zoé és Battai Sugár.

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Porec.

Kadet férfi párbajtőrcsapat, 31 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Törökország 45:15 (Csabai +14, Kovács +7, Kó +5, Somody +4).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Svédország 45:38 (Kovács +5, Kó +2, Csabai 0).

Negyeddöntő: Magyarország-Svájc 45:39 (Kó +7, Csabai +1, Kovács -2).

Elődöntő: Magyarország-Olaszország 42:43 (Somody +6, Kovács +2, Kó -3, Csabai -6).

A 3. helyért: Magyarország-Franciaország 40:37 (Kovács +3, Somody 0, Kó 0).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Oroszország, 3. Magyarország (Csabai Máté, Kó Benedek, Kovács Gergely, Somody Soma, válogatott edző: Andrásfi Tibor, edzők: Csabai Imre, Márka István, Kovács László, Bakodi Róbert).

Kadet férfi tőrcsapat, 21 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Törökország 45:38 (Bagdány +8, Szemes +4, Horváth +3, Zsigmond -8).

Negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 37:45 (Szemes +10, Zsigmond -4, Horváth -5, Bagdány -9).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Franciaország 40:41 (Szemes +3, Bagdány -2, Zsigmond -9). 

A 7. helyért: Magyarország-Nagy-Britannia 45:37 (Szemes +11, Bagdány 0, Horváth -3).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Olaszország, 3. Lengyelország, …7. Magyarország (Bagdány Albert, Horváth Soma, Szemes Gergő, Zsigmond Dániel)

Kadet női kardcsapat, 15 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Fehéroroszország 45:26 (Battai +9, Keszei +7, Fenyősi +2, Pápai +1).

Negyeddöntő: Magyarország-Törökország 45:43 (Keszei +14, Pápai +2, Battai -3, Fenyősi -11).

Elődöntő: Magyarország-Románia 45:39 (Battai +10, Keszei +6, Fenyősi -1, Pápai -9).

Döntő: Magyarország-Oroszország 45:41 (Battai +10, Keszei +6, Pápai -6, Fenyősi -6).

Végeredmény: 1. Magyarország (Battai Sugár, Fenyősi Zita, Keszei Kira, Pusztai Zoé, válogatott edző: Gulácsi Ferenc, edzők: Dávid László, Sárközi Gergely, Ravasz Etele, Kovács Laura), 2. Oroszország, 3. Ukrajna. 

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

SZURKOLJATOK NEKÜNK!

A magyar válogatott nevében köszönjük a csaknem 35 ezer like-ot, a 80 ezer kattintást, és az 1,3 millió elérést, amely 15 olimpikon vívónk bemutatását kísérte.

Petschauer Attila emlékének adóztunk

A tragikus sorsú, kétszeres olimpiai bajnokról emlékeztünk meg – többek között válogatott vívók, Izrael nagykövete és Csampa Zsolt elnök társaságában.

Útra készen az olimpiai csapat!

A magyar sportélet legmagasabb rangú vezetőivel és a média képviselőivel találkozott kedden a párizsi olimpiai vívódelegáció.

Elhunyt Solti Antal

Rövid betegség után, 75 éves korában elhunyt Solti Antal, a magyar tőrvívás meghatározó egyénisége. Az MVSZ és az FTC a mestert saját halottjának tekinti.

Magyarok Párizsban – Muhari Eszter

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Muhari Eszterrel fejezzük be!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.