Aranyérem, de nincs ok az elégedettségre

jún 23, 2022 | Hírek

A magyar válogatott a férfi kardcsapat első helyével zárta az antalyai Európa-bajnokságot. Legutóbb 4 évvel ezelőtt szerzett a sportág Eb-aranyat, még sincs ok az elégedettségre. Boczkó Gábor értékel.

A 2018-as Európa-bajnokságon szerzett legutóbb aranyérmet a magyar vívás. Akkor, Újvidéken, a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású válogatott állhatott a dobogó tetejére, és most pontosan ugyanezen felállásban nyert újabb aranyat a férfi kardcsapat. A 2019-es, düsseldorfi Eb-n nem született magyar arany, az elmúlt két évben pedig a pandémia miatt nem rendeztek Európa-bajnokságot. 

Idén Antalyában a NOB iránymutatásának megfelelően az oroszok és a fehéroroszok nélkül rendezték meg az Európa-bajnokságot, és a magyar aranyérem ismét megszületett tradicionális fegyvernemünkben. Ugyanakkor több medált ezúttal nem szerzett a küldöttség, úgyhogy akadhat bennünk hiányérzet. Boczkó Gábor, világversenyen debütáló szövetségi kapitányt kértük arra, hogy értékelje a mieink teljesítményét. 

Most már kétszeres Európa-bajnok a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású kardcsapat.

“Kezdjük a dicsérettel! A férfi kardcsapat aranyérme nagyszerű teljesítmény. Új feladatot oldottak meg a fiúk tökéletesen, ugyanis egyértelműen esélyesei voltak valamennyi mérkőzésüknek. Ugyanakkor ez sem egyszerű helyzet, ráadásul úgy lettek Európa-bajnokok, hogy korántsem vívtak csúcsformában. Márpedig az az igazi klasszis, aki ilyenkor is győzni tud.”

Boczkó Gábor elmondta, hogy szinte minden fegyvernemben születhettek volna jobb eredmények, különösen az évközi, rendkívül sikeres Világkupa-szezon alapján. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az év fő versenye a világbajnokság, amely alig több mint három hét múlva, július 15-én kezdődik Kairóban. Azaz rendkívül szűk az idő a két esemény között, az Európa-bajnokságra éppen ezért külön nem készült a válogatott. 

Boczkó Gábor már a kairói világbajnokságra koncentrál.

“Kijelenthető, hogy tulajdonképpen lendületből vettük az Európa-bajnokságot. Természetesen foglalkozni kell azzal, hogy miért alakult így az antalyai Eb, de a bizonyítványt a világbajnokság után kell kiosztani. Valamennyi fegyvernem saját elképzelése alapján készült fel az Eb-re, természetesen egyeztetve velem és az elnökséggel. Az egyik tanulsága talán az lehet Antalyának, hogy a kontrollra szükség van, lehet, hogy a ‘több törődés’ rendezettebb körülményeket teremt. Hiszem, hogy a magyar vívóválogatott továbbra is nagyon erős, és őszintén remélem, hogy a világbajnokságról több éremmel térünk majd haza” – fejezte be gondolatát Boczkó Gábor. 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Tovább tart a böjt

Keresztes Ádám szerepelt a legjobban a magyarok közül a kadet és junior világbajnokság junior párbajtőr egyéni versenyszámában. A tatai vívó nyolcaddöntőig jutott.

Közgyűlés következik

Május 17-én tartja a Magyar Vívó Szövetség az évi rendes, egyben tisztújító közgyűlését a Magyar Sport Házában.

Ötödik a férfi, 12. a női tőrcsapat

A rijádi korosztályos világbajnokság tőr számának zárónapján a férfi csapat az 5., a női a 12. helyen végzett – következnek a párbajtőrözők. Hajrá, magyarok!

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Élő eredmények

Közelgő események