Aranyérem férfi tőrben, női kardban, ezüst férfi párbajtőrben

márc 7, 2022 | Hírek

Két arany- és egy ezüstéremmel fejezte be káprázatos szereplését az újvidéki korosztályos Eb-n a magyar csapat. Ezzel 9 arany, 4 ezüst és 3 bronz az összesített mérleg. Egészen kivételes teljesítmény!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Nehéz már a szavakat találni a magyarok szereplésére ezen a korosztályos Európa-bajnokságon. És mivel az újvidéki kadet Eb zárónapja az eddigi legsikeresebb volt a tíz közül, különösebben ne is keresgéljünk! Elég, ha beszámolunk az i-re a pontról…

Bálint Álmos aranyat érő tusa után.

Férfi tőrben sikerült a bravúros egyéni teljesítmény folytatása (arany, ezüst…), a Bagdány Albert, Bálint Álmos, Budaházy Ambrus, Horváth Keán összeállítású válogatott bejutott a csapatverseny Európa-bajnok lett, méghozzá nem mindennapi körülmények között. Egy nagyon izgalmas elődöntő előtt, persze, le kellett győzni Moldovát (45:22), majd a negyeddöntőben Lengyelországot (45:38), de az izgalmak a franciák elleni meccsen kezdődtek. A mieink gyakorlatilag végig vezettek a mérkőzésen, mi több, 44:42-nél 8 másodpercre voltunk a győzelemtől, de ennél aztán kicsit tovább kellett várni rá. Az ellenfél ugyanis egyenlített, így a hosszabbítás döntött – Bálint Álmos javára! A britek elleni finálé ezt is felülírta… Hat asszó után ugyanis végig vezetve, 30:23-ra húzott el a rivális. Ekkor jött Budaházy Ambrus, az egyéni aranyérmes, aki addig négy asszót vívott a nap folyamán, valamennyit elveszítette. Nos, ezt, a legfontosabbat, 12:3-ra nyerte az Eb “meglepetésembere”… Ezzel fordítottak a mieink, Bagdány Albert még rátett egy lapáttal, Álmos pedig befejezte a meccset, a “legújabb kori magyar férfi tőrvívás” legszebb fejezetét írta meg ez a korosztály. Szabó István, a válogatott edzője így foglalta össze a versenynapot: “Az Eb előtti előterjesztésemben le is írtam, hogy egyéniben és csapatban érmet várok a fiúktól. Ez ugyanis egy tehetséges és elvetemült társaság, amely mindenre képes. Nos, ezt olyan szinten bizonyították be, ami minden elképzelésünket felülmúlt. Csak gratulálni tudok a fiúknak, mester kollégáimnak, a szülőknek, és folytatjuk tovább az utunkat!”

Női kardcsapatunkat megszorítani sem tudták.

Női kardban a kadetok között éppen az történt, mint a junioroknál. Azaz a legkisebb kétely sem merült fel annak okán, hogy a magyar válogatott megnyeri az Európa-bajokságot. A negyeddöntőben a spanyolok ellen 45:30, az elődöntőben a franciákkal egy 45:33 volt az út a döntőig. Ahol a Bognár Liza, Domonkos Emese, Kovács Zsanett, Spiesz Anna összeállítású válogatott Romániával került szembe. Az a mérkőzés sem hozott különösebb izgalmakat, végig vezetve nyertek a mezőnyből kimagasló magyarok 45:37-re. Persze, ezt így leírni egyszerű, megtenni annál nehezebb, úgyhogy a lányok öröme teljesen érthető volt. Kovács Laura, a válogatott edzője a következőket nyilatkozta honlapunknak: “Szuperek voltak a lányok! Gulácsi Ferencnek jár az első köszönet, aki csaknem egy évtizedig volt a korosztály mellett, no meg a mestereknek. Kicsit izgulós volt a lányoknak a nap, azt is meg kell tanulni, hogy esélyesként hogy kell nyerni, de azért ezt is sikerrel teljesítették. Mi nem izgultunk annyira, elvégre nagyszerű ez a csapat…”. Ezt követően pedig az Eb folyamán kilencedszer hallgathattuk végig a magyar himnuszt. Mi egyáltalán nem untuk…

A zárónapi produktum: két arany- és egy ezüstérem valamennyi szereplője.

A válogatott okán történő elkényeztetettségünk olyan fokra jutott, hogy a beszámoló végére kerül a férfi párbajtőrcsapat, amely Farkas Bulcsú, Horváth Ádám, Kó Ágoston, Pelle Domonkos összeállításban nyert egy nagyon szép ezüstérmet. A görögök sima, nyolcaddöntős legyőzése után (45:33) a legizgalmasabb meccset a négy közé jutásért a törökök ellen vívták a mieink. Nagy különbség nem alakult ki a felek között, és végül a hosszabbítás döntött, ahol Kó Ágoston nem hibázott (30:29). Az izraeliek elleni elődöntőt végig vezetve, simán hozta a csapat (45:33), ám a döntőre fordított előjellel mondható el mindez. Az olaszok az első asszótól kezdve uralták a meccset, végül 45:33-ra nyertek. A nagyszerű ezüstérmet Peterdi András válogatott edző így kommentálta: “Először is köszönöm kollégámnak, Andrásfi Tibornak a segítségét, akitől februárban vettem át a válogatott vezetését, és minden tapasztalatát megosztotta velem. Csupa újonccal mentünk neki a versenynek, és az egyéniben érződött is az ezzel járó izgalom. Most viszont nagyon szépen teljesítettek a fiúk. Az ezüstérem szép eredmény, pláne úgy, hogy egyetlen tuson múlt a nagyon kellemetlen törökök ellen a négy közé jutás. Gratulálok a csapatnak, és edző kollégáimnak!”

Ezzel pedig a magyar küldöttség 9 arany-, 4 ezüst- és 3 bronzéremmel zárta az újvidéki junior és kadet Európa-bajnokságot. Megnyerte a junior és a kadet éremtáblázatot egyaránt, ezáltal természetesen az összetett táblát is. Ez volt minden idők messze legjobb magyar eredménye a hasonló viadalokon, ehhez aztán a gratuláció mellett igazán nem soka lehet hozzátenni… Vagy legalábbis aludjunk rá egyet, és higgyük el, hogy holnap is igaz lesz…

Eredmények. Junior Európa-bajnokság, Újvidék.

Férfi párbajtőrcsapat, 25 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Görögország 45:33 (Pelle +10, Kó +2, Horváth 0).

Negyeddöntő: Magyarország-Törökország 30:29 (Pelle +4, Horváth -1, Kó -2).

Elődöntő: Magyarország-Izrael 45:33 (Pelle +5, Kó +5, Horváth +2). 

Döntő: Magyarország-Olaszország 33:45 (Horváth -1, Melle -5, Kó -6).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Magyarország (Farkas Bulcsú, Horváth Ádám ,Kó Ágoston, Pelle Domonkos, válogatott edző: Peterdi András, edzők: Hesz Krisztián, Kovács Attila, Márka István, Peterdi András, László István), 3. Izrael. 

Férfi tőrcsapat, 17 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Moldova 45:22 (Bagdány +12, Bálint +10, Horváth +4, Budaházy -4).

Negyeddöntő: Magyarország-Lengyelország 45:38 (Bálint +7, Bagdány +2, Horváth -2).

Elődöntő: Magyarország-Franciaország 45:44 (Bagdány +4, Bálint +3, Horváth -6).

Döntő: Magyarország-Nagy-Britannia 45:42 (Budaházy +4, Bagdány 0, Bálint -1).

Végeredmény: 1. Magyarország (Bagdány Albert, Bálint Álmos, Budaházy Ambrus, Horváth Keán, válogatott edző: Szabó István, edzők: Kessler Zoltán, Mazza Lorenzo, Kun Csaba), 2. Nagy-Britannia, 3. Franciaország.

Női kardcsapat, 12 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Spanyolország 45:30 (Spiesz +10, Kovács +5, Domonkos 0).

Elődöntő: Magyarország-Franciaország 45:33 (Spiesz +9, Kovács +4, Domonkos -1).

Döntő: Magyarország-Románia 45:37 (Kovács +5, Spiesz +4, Domonkos -1).

Végeredmény: 1. Magyarország (Bognár Liza, Domonkos Emese, Kovács Zsanett, Spiesz Anna, válogatott edző: Kovács Laura, edzők: Sárközi Gergely, Nemcsik Zsolt, Kósa Miklós), 2. Románia, 3. Franciaország.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Élő eredmények

Közelgő események