Aranyérmes a férfi kardcsapat

máj 14, 2023 | Hírek

Megnyerte az olimpiai kvalifikációs madridi csapat Világkupát a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású férfi kardcsapat. Gratulálunk a fiúknak és a mestereknek!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Azért, amikor Gémesi Csanád megsérült, lecserélték, és a hetedik asszóban a törökök 32:28-ra vezettek ellennünk a nyolcaddöntőben, akkor összevontuk a szemöldökünket, mondván, mi folyik itt…?! Decsi Tamás viszont nem vonta össze. Inkább vívott. Beadott zsinórban hét tust, aztán Szatmári András és Szilágyi Áron hozta azt, amit általában, 45:39-vel befejezték a nyolcaddöntőt. 

Szilágyi Áron befejezte. Mármint a mérkőzéseket, az amerikaiak elleni döntőben 39:40-ről fordított.

Utána tulajdonképpen kétség sem férhetett az aranyéremhez, pontosabban azért a végére egy kis izgalom még belefért… A madridi olimpiai kvalifikációs Világkupa-versenyen addigra már megtörtént a nagy meglepetés, a favorit koreai válogatott a 16 között váratlanul, 45:44-re kikapott a Szandro Bazadze által vezérelt grúzoktól. Ettől a pillanattól kezdve a mi válogatottunk számított esélyesnek, és így is lett, kétséget sem hagytak a mieink afelől, hogy a dobogó legfelső fokán a helyük. 

Akadt ok az örömre Madridban…

A negyeddöntőben a japánok azért “kellemetlenkedtek”, de a visszatérő Csanád és a szinte végig kiválóan vívó Andris vezérletével összejött a 45:41-es győzelem. Érdekes, a legsimábban talán az olaszok elleni elődöntő alakult. Az örök rivális ellen végig vezettünk, és az eredmény ugyan 45:40 lett, kétség nem férhetett a mieink győzelméhez, még a mindig teátrális itáliaiak is belenyugvóan fogadták a magyar sikert. A döntőbe a koreaiak búcsúja miatt kissé fellazuló ágon az amerikaiak fiatal csapata jutott be, ám a rendkívül stabilan és kiegyensúlyozottan vívó magyar válogatott folyamatosan húzott el, egyre jobban és jobban. Szatmári már 39:31-re is vezetett a fiatal sztár, Colin Heathcock ellenében, amikoris jött a “hibapont”, az amerikai kilenc tust adott zsinórban. Talán éppen ez kellett Szilágyi Áronnak, akinek minden bizonnyal nem ez volt a legemlékezetesebb hétvégéje. Ekkor viszont éppen azt hozta, ami miatt a világ legjobbja. Amikor leginkább kellett, akkor tette a dolgát! Hat:kettőre verte Eli Dershwitzet, és ezzel a magyar kardválogatott Vk-aranyéremmel kezdte az olimpiai kvalifikációt. 

Tóth Katalin nagykövet és Székely Edit attasé is szurkolt az aranyérmes csapatnak.

A verseny folyamán ott szurkolt a csapatnak Tóth Katalin, a spanyolországi magyar nagykövet és Székely Edit attasé is végighallgatta a magyar himnuszt, majd ezt követően Decsi András válogatott edző a következőket nyilatkozta. “Nagyon büszke vagyok a fiúkra. Ismét bizonyította ennek a csapatnak valamennyi tagja, hogy egy közösséget alkotunk. Mindenki a legjobbkor tett hozzá valamit ehhez az aranyéremhez, igazi csapatmunka volt. Ennél jobban nem kezdődhetett az olimpiai kvalifikáció, tesszük tovább a dolgunkat!”

Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron és Decsi Tamás.

Eredmények. Férfi kardcsapat Világkupa, Madrid, 29 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Törökország 45:39 (Decsi +5, Szilágyi +1, Szatmári +1, Gémesi -1).

Negyeddöntő: Magyarország-Japán 45:41 (Szatmári +5, Gémesi +3, Szilágyi -4).

Elődöntő: Magyarország-Olaszország 45:40 (Gémesi +3, Szilágyi +2, Szatmári 0).

Döntő: Magyarország-Egyesült Államok 45:42 (Szilágyi +3, Gémesi +2, Szatmári -2).

Végeredmény: 1. Magyarország (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron, válogatott edző: Decsi András, edzők: Decsi István, Navarrete József, Gárdos Gábor, Decsi András), 2. Egyesült Államok, 3. Irán.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Élő eredmények

Közelgő események