Aranyos lányok, ezüstös fiúk

jan 8, 2023 | Hírek

Nagyszerű magyar szereplésnek örülhettünk a budapesti junior kardcsapat Vk-n a BOK Csarnokban! A nők arany-, a férfiak ezüstérmet nyertek, gratulálunk a vívóknak, mestereknek, válogatott edzőknek!

Az ember azt hinné, ha egy csapat legjobbja kidől a sorból, akkor letehetünk a nagyobb sikerekről. Pláne, hogy ezúttal, a budapesti női kardcsapat junior Vk esetében a felnőtt világbajnok Battai Sugár dőlt ki a sorból. A kairói csapat-vb sztárjának már szombaton is fájt a háta, és a vezetők nem akarták kockáztatni vasárnap a szereplését. Így aztán Keszei Kira, Kovács Zsanett, Pápai Viktória, Spiesz Anna összeállításban léptek pástra a magyarok, elsőként, az előkelő kiemelés miatt a negyeddöntőben. Ott a lengyeleket 45:36-ra, majd a törököket 45:41-re, végül a fináléban Franciaországot 45:40-re győzték le a mieink. Mindezt úgy, hogy Spiesz Annát és Keszei Kirát megvágni alig tudták az ellenfelek! A három meccset Anna +24-es, Kira +16-os indexszel zárta, ami azért garancia a sikerre egy három fős csapat esetében…

Spiesz Anna, Keszei Kira, Pápai Zoé, Kovács Zsanett.

Gulácsi Ferenc válogatott edző így foglalta össze a hölgyek bravúros teljesítményét, amikor azt kérdeztük tőle, mi történik, ha Sugi is vív a csapatban…: “Battai Sugi nélkül legutóbb másodikak lettünk, most elsők, ami azért sok mindent elárul a korosztály erejéről. Azt azért tegyük hozzá, ehhez most az kellett, hogy Spiesz Anna egész nap remekeljen, és a végére Keszei Kira extrát nyújtson. Miután megkértük, hogy haragudjon egy kicsit jobban a világra, ő is szuperül teljesített. Hármójukkal bizonyosan éremesélyesek leszünk a világversenyeken, a negyedik helyért meg küzdjenek meg a lányok! Ezúttal is hadd köszönjem meg mester kollégáimnak a munkát, ez csak csapatban sikerülhet a pást mellett is!”

Vigh Benedek, Péch Kornél, Petrucz Mirkó, Vajda Oszkár.

A férfiak egyetlen tusra voltak attól, hogy a hölgyekhez hasonlóan a dobogó legfelső fokára állhassanak! Mégis, csak a legjobbakat mondhatjuk a Petrucz Mirkó, Péch Kornél, Vajda Oszkár, Vigh Benedek összeállítású válogatottról, elvégre a mieink a világranglista 14, helyéről vágtak neki a versenynek… Tény, hogy az águnk sem alakult rosszul a nap folyamán, ám a csodálatos Udvarhelyi Gábor fogalmazta meg egykoron találóan: az a jó ág, amelyen végig tudunk menni… Neuhold Sándor válogatott edző társaságának ez majdnem tökéletesen sikerült. A nyolcaddöntőben Törökország (45:37), a negyeddöntőben Nagy-Britannia (45:35), az elődöntőben Egyiptom (45:42) kapitulált a mieinkkel szemben. A döntőben a fegyvernem minden korosztályában örök riválisnak számító olaszok következtek, és az utolsó asszó előtt még itt is nálunk volt az előny, ám az addig remekül vívó Vigh Benedeknek nem sikerült a befejezés. Rajta kívül feltétlenül említsük meg Vajda Oszkárt, elvégre a kadet korú tehetség valamennyi rivális ellen pozitív mérleggel zárt, a napot +17-es indexszel fejezte be. 

A magyar junior kardválogatott ezzel 1 arany-, 2 ezüst- és 1 bronzéremmel zárta a budapesti Vk-hétvégét! Le a kalappal a vívók, a válogatott edzők és a mesterek előtt, gratulálunk, csak így tovább!

Eredmények. Junior kardcsapat Világkupa, BOK Csarnok.

Férfiak, 16 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Törökország 45:37 (Vigh +5, Vajda +3 Péch 0).

Negyeddöntő: Magyarország-Nagy-Britannia 45:35 (Vajda +6, Vigh +4, Péch 0).

Elődöntő: Magyarország-Egyiptom 45:42 (Vajda +6, Vigh +4, Péch -7).

Döntő: Magyarország-Olaszország 44:45 (Petrucz +5, Vajda +2, Vigh -3, Péch -5).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Magyarország (Petrucz Mirkó, Péch Kornél, Vajda Oszkár, Vigh Benedek, válogatott edző: Neuhold Sándor, edzők: Varga József, Kocsis Zsolt, Patócs Ákos, Kósa Miklós), 3. Egyiptom. 

Nők, 14 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Lengyelország 45:36 (Spiesz +11, Keszei +2, Kovács -4).  

Elődöntő: Magyarország-Törökország 45:41 (Spiesz +5, Keszei +4, Kovács -5).

Döntő: Magyarország-Franciaország 45:40 (Keszei +10, Spiesz +8, Pápai -5, Kovács -8).

Végeredmény: 1. Magyarország (Keszei Kira, Kovács Zsanett, Pápai Viktória, Spiesz Anna, válogatott edző: Gulácsi Ferenc, edzők: Ravasz Etele, Nemcsik Zsolt, Kovács Laura, Kósa Miklós), 2. Franciaország, 3. Olaszország. 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Férfi bravúr, de nincs kvóta

Hatodik helyen végzett a férfi, a kilencediken a női válogatott a kairói tőrcsapat Világkupán. Dósa Daniék legyőzték az olimpiai bajnok franciákat, a kvóta, sajnos, már korábban elúszott.

Bronzérem a kadet zárónapon

A férfi kardcsapat bronzérmével zárult a nápolyi kadet Európa-bajnokság. A férfi tőrözők és a női párbajtőrözők negyedikek lettek. A kadet mérleg: 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz. Jöhetnek a juniorok!

Aranyos kvóta Heidenheimből!

Aranyérmet nyert, és bebiztosította olimpiai kvalifikációját az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán, gratulálunk!

Dani aranyat érő bronza

Dósa Dániel világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes a kairói férfi tőr egyéni Világkupán, és ezzel karnyújtásnyira van az olimpiai kvótától. Ugyanúgy mint Pásztor Flóra!

Ezüst jutott a harmadik napra

A nápolyi kadet Európa-bajnokság újabb versenynapján ezüstérmet nyert a magyar női kardcsapat, gratulálunk! Női tőrözőink az 5., férfi párbajtőrözőink a 7. helyen végeztek.

Élő eredmények

Közelgő események