Áron majdnem a piramis csúcsán

febr 23, 2019 | Hírek

Ezüstérmet nyert kétszeres olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron a kairói férfi kard Grand Prix-n, miután egész napi remek vívása után a döntőben 15:10-re kikapott a koreai Oh Szanguk-tól. Gratulálunk!

Szilágyi Áron a jelek szerint hagyománytisztelő ember. London után Rióban megvédte olimpiai bajnoki címét. A tavalyi szezonban ezüstérmet nyert a szezon első Grand Prix-versenyén, most megismételte ugyanezt. Na jó, az akkori Cancún helyett most Kairó lett a rendező város, de kicsire nem adunk, ráadásul mindkét helyszín közvetlen közelében világhírű piramis található, ezüst után ezüst dukál. 

Szilágyi Áron ismét bizonyította klasszisát.

A félig komoly bevezetés után következzenek a tények. Először talán az, hogy a “muskétás társak” viszonylag korán elbúcsúztak a Vasas klasszisa, Decsi András tanítványa mellől a 64-es főtáblán. Gémesi Csanád az első körben szenvedett vereséget a francia Patrice-tól (13:15). A 2017-es világbajnok Szatmári András előbb legyőzte a német Kindlert (15:12), majd utána nem bírt a rendkívül jó napot kifogó, fiatalabbik Bazadzéval (8:15). 

A döntőben az ifjú koreai klasszis, Oh Szanguk bizonyult jobbnak.

A georgiai Bazadze családra máris visszatérünk, ugyanis Áron első ellenfele a 64-ben az idősebb Bazadze, Beka volt. Nos, ő is igencsak kellemetlenkedett, könnyű, reggeli bemelegítésnek korántsem mondható a 15:13. Aztán a folytatásban klasszisunk megsemmisítő vereséget mért az olasz Bonsantóra (15:2), és máris jöhetett a nyolcaddöntő egy régi ismerős, a francia Apithy ellenében. Ez már szorosabb lett, de tulajdonképpen végig vezetve hozta az asszót 15:12-re a magyar. Az újabb állomást a fiatal, és igen tehetséges orosz Danyilenko jelentette. 12:4-nél már újabb kiütést sejtettünk, ám ezt az ellenfél nem így gondolta, és 13:13-nál ki is egyenlített. Áron viszont azért a legnagyobb, hogy az ilyen helyzeteket megoldja. Két, rendkívül tudatos tussal ő fejezte be a meccset, és ezzel az érem máris garantált volt.

Az elődöntőben aztán folytatódott a Bazadze-saga. Az ifjabbik és jobbik – mármint vívásban… – fivér, Sandro, némi meglepetésre Szatmári Andris legyőzése után az elődöntőig menetelt, ott viszont alapos leckét kapott Árontól – 15:5 lett a vége. Ezzel Szilágyi “megvédte” a világranglistán a pontjait, és jöhetett a döntő. Azzal a koreai Oh Szanguk-kal, akivel a már többször említett cancúni GP-n is a döntőt vívta… Nos, megint az ázsiai győzött, ezúttal 15:10-re. És ismételjük meg mi is magunkat azzal, amivel akkor. Áron már nem abban a dimenzióban vív, hogy “sirasson” egy GP-ezüstöt, még ha nyilván nem is volt boldog a döntő utáni pillanatokban. Klasszisát ismét bizonyította, ezüstérmével megerősítette a világranglistán elfoglalt helyét, úgyhogy sokadszor is gratulálunk neki, és mesterének, Decsi Andrásnak!

A kairói nap egyébként a női kardozók selejtezőivel kezdődött. Márton Anna és Pusztai Liza kiemeltként csak a hétvégi Grand Prix utolsó versenynapján száll majd be a küzdelmekbe, a többieknek viszont igencsak felemásan sikerült a nap. Olyannyira, hogy két válogatottunk, illetve egy korábbi válogatottunk, Katona Renáta, László Luca és Záhonyi Petra egyaránt búcsúzott a csoportkört követően. A 2015-ös moszkvai vb-n szereplő Mikulik Júlia viszont előbb továbbjutott, majd a főtáblára jutásért értékes skalpot szerzett, a francia Boudiafot győzte le 15:11-re. Így vele együtt három magyarért szurkolhatunk majd vasárnap. Természetesen továbbra is: hajrá, magyarok!

Eredmények. Férfi kard egyéni Grand Prix, Kairó, 142 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi-B. Bazadze (georgiai) 15:13, Szatmári-Kindler (német) 15:12, Gémesi-Patrice (francia) 13:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szilágyi-Bonsanto (olasz) 15:2, Szatmári-S. Bazadze (grúz) 8:15.

Nyolcaddöntő: Szilágyi-Apithy (francia) 15:12.

Negyeddöntő: Szilágyi-Danyilenko (orosz) 15:13.

Elődöntő: Szilágyi-S. Bazadze (georgiai) 15:5.

Döntő: Szilágyi-Oh (koreai) 10:15.

Végeredmény: 1. Oh Szanguk (koreai), 2. Szilágyi Áron (edző és válogatott edző: Decsi András), 3. Sandro Bazadze (georgiai) és Kim Junho (koreai), …19. Szatmári András, …37. Gémesi Csanád, …76. Decsi Tamás, …112. Galgóczy Tamás.

Női kard egyéni Grand Prix, Kairó, 130 induló. A csoportmérkőzéseken: Mikulik Júlia 3/2 (továbbjutott), Záhonyi Petra 2/4, Katona Renáta 1/4, László Luca 1/5 (kiestek).

A legjobb 64 közé jutásért: Mikulik-Boudiaf (francia) 15:11.

Vasárnap a legjobb 32 közé jutásért: Márton-Obvinceva (orosz), Pusztai-Chadalavada (indiai), Mikulik-Sao (kínai).

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Magyarok Párizsban – Siklósi Gergely

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Siklósi Gergellyel folytatjuk!

Boros Péter a világ legidősebb aktív vívója

Bekerült a Guinness-rekordok könyvébe Boros Péter, a világ legidősebb aktív vívója. Aki továbbra sem pihen, 90 évesen is ott volt a hétvégi Csacsi Kupán.

Csacsi Kupa a “fellegekben”

Csák Attila szervezésében ismét megrendezték a veterán tőrözők Csacsi Kupáját. Újra különleges helyszínen, a visegrádi Fellegvár teraszán vívtak.

Magyarok Párizsban – Nagy Dávid

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Nagy Dáviddal folytatjuk!

Kijelölték az Eb-csapatot

Boczkó Gábor szövetségi kapitány előterjesztése alapján kijelölte az MVSZ elnöksége a bázeli Eb-n részt vevő magyar válogatottat.

Élő eredmények

Közelgő események