Az első turnus Foggiába érkezett

febr 20, 2019 | Hírek

A kadet és junior Európa-bajnokságon részt vevő magyar küldöttség első csoportja - a kadet férfi tőrözők és női kardozók - csütörtökön megérkezett a Dél-Olaszországi Foggiába. Hajrá, magyar fiatalok!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

A magyar küldöttség első része szerda délben elindult, majd kora délután meg is érkezett Foggiába, a kadet és junior Európa-bajnokság színhelyére. A lehetőséget és az ésszerűséget kihasználva mindösszesen hat részletben utazott, illetve utazik a válogatott a Dél-Olaszországi helyszínre, Puglia tartomány fővárosába, a közel 200 ezres Foggiába. Érdekesség, hogy egyidőben nem is lesz ott valamennyi magyar tehetség az Eb-n, mire az “utolsó fecskék” elutaznak, addigra az első eresztés hazaérkezik… Az első turnussal tartott Tamás Henriette főtitkár, Boczkó Gábor sportigazgató, valamint a pénteki nyitónapon pástra lépő két fegyvernem, a kadet férfi tőr és a kadet női kard küldöttsége. A WizzAir közvetlen járatával repültek a fiatalok Bariba, ahonnan jó 100 kilométeres buszútra található Foggia. 

33 kilóról indult Mihályi Andor majdnem két hétre elegendő csomagja, ám sikerült "lefogyasztani"…

Az első akadályt már a Ferihegyi repülőtéren sikerrel küzdötték le a tőrözők. Mihályi Andor és Szemes Gergő ugyanis a juniorok között is pástra lép majd (miként a női kardozó Battai Sugár), így az ő esetükben a vívófelszerelés, plusz a közel kéthetes civil cucc, nehezen fért bele a feladható 23 kilogrammba… Olyannyira, hogy Andor “összszúlya” 33 kilót nyomott, így komoly átpakolásba – és egyéb, a légitársaság irányába nem publikus fondorlatokba… – kezdtek a tőrözők, hogy térítésmentesen átmenjenek a súlyhatáron. Sikerrel megoldották. Foggiában, persze, nehezebb dolguk lesz majd. Egy évvel ezelőtt ugyanez a kvartett negyedik helyen végzett csapatban az Eb-n, és most itt a lehetőség hosszú évek után arra, hogy érmet szerezzen ez a szakág. A fiúk ezt így, határozottan nem merték kijelenteni, ám Szabados Kristóf válogatott edző nem kertelt “Testrészen is szúrom magam, ha nem nyerünk érmet!” – jelentette ki, igaz, a “Testrészen” helyett egy másik “T” betűs szót használt… 

Csendélet vívózsákokkal. Előadja Szabados Kristóf, és a kadet férfi tőrcsapat: Tóth Gergely, Szemes Gergő, Mihályi Andor és Horváth Soma.

A kadet női kardozók valamivel később, ám határozottan jókedvűen értek a Liszt Ferenc repülőtérre, láthatólag nem nyomta őket az a teher, hogy “új korszak” kezdődik a korosztály számára. A juniorrá “cserepedő” Pusztai Liza vezette csapat ugyanis az elmúlt három kadet Eb-n elképesztőt produkált, a mérleg egyéniben és csapatban három arany-, három ezüst- és két bronzérem. Gyorsan tegyük hozzá: a két “utód”, Szűcs Luca és Battai Sugi egyaránt remekelt a szezonbéli európai körversenyeken, ráadásul egyikük sem újoncként lép pástra világversenyen, úgyhogy jöhet a folytatás… 

A kadet küldöttség esélyeinek összefoglalására Boczkó Gábort kértük meg, aki már leszállás után, a Bari repülőtéren osztotta meg honlapunkkal gondolatait. “Hogy miként szerepelnek a kadetok? Tippelek. Egy arany-, és további négy érem… Nagyon erősek vagyunk női párbajtőrben, de tulajdonképpen az évközi eredmények alapján egyedül talán női tőrben nem számítunk éremesélyesnek, ismét összejött egy nagyon erős korosztály. Tavaly, Szocsiban, három arany is összejött, annak a megismétlése azért nagyon nagy bravúrnak számítana. Gyorsan tegyük hozzá: ebben a korosztályban azért valóban csak tippelni lehet az esélyekre.”

Hátra volt még a küldöttség számára egy közel három és fél órás autóbuszút, ugyanis a küldöttség szálláshelye Foggiától 25 kilométerre, egy Lucera nevű kisvárosban található, és a transzfer során előbb a többi válogatottat vitték a hotelhoz, a mieink a végére maradtak. Ám fél 6 körül megérkeztek a mieink, és a mai, “mínusz egyedik” nap után jöhet csütörtökön a “nulladik” nap, amikor az akkreditálás és a fegyverhitelesítés során az Európa-bajnokság helyszínével is megismerkedünk. 

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Magyarok Párizsban – Siklósi Gergely

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Siklósi Gergellyel folytatjuk!

Boros Péter a világ legidősebb aktív vívója

Bekerült a Guinness-rekordok könyvébe Boros Péter, a világ legidősebb aktív vívója. Aki továbbra sem pihen, 90 évesen is ott volt a hétvégi Csacsi Kupán.

Csacsi Kupa a “fellegekben”

Csák Attila szervezésében ismét megrendezték a veterán tőrözők Csacsi Kupáját. Újra különleges helyszínen, a visegrádi Fellegvár teraszán vívtak.

Magyarok Párizsban – Nagy Dávid

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Nagy Dáviddal folytatjuk!

Kijelölték az Eb-csapatot

Boczkó Gábor szövetségi kapitány előterjesztése alapján kijelölte az MVSZ elnöksége a bázeli Eb-n részt vevő magyar válogatottat.

Élő eredmények

Közelgő események