Az új pontszámításról és miértjéről

aug 24, 2022 | Hírek

A szakmai előterjesztést elfogadva a szövetség elnöksége új válogatási ponttáblázatot fogadott el. Ezt “mutatjuk be”, illetve ennek miértjét kutatjuk Boczkó Gábor szövetségi kapitány segítségével.

Hosszú esztendők után változtatta meg a szövetség elnöksége – a szakmai előterjesztést elfogadva – a válogatási ponttáblázatot, illetve a válogatási szisztéma kialakítását. Az alábbiakban ismertetjük a szabályzókban bekövetkezett változtatásokat, illetve Boczkó Gábor szövetségi kapitány elmondja, hogy miért érezte a szakma döntő többsége úgy, hogy szükség van bizonyos változtatásokra. 

Íme, a változások a 2022/23-as szezonra – a teljesség igénye nélkül.

1. A korábbiakhoz képest valamennyi hazai verseny (országos bajnokságok, válogatók, Magyar Kupák, hazai nemzetközi válogatók – a Vk, GP természetesen nem) szorzószáma a felére csökken. 

2. A korábbiakkal ellentétben csak a legjobb három saját korosztályos hazai verseny (plusz az országos bajnokságok) eredménye számít bele a ranglistába. 

3. A magasabb korosztályból (kadetnél a junior, juniornál a felnőtt) az eddigi kettővel ellentétben csak a legjobb eredmény számít be a saját korosztályos ranglistába. 

4. A kadet korosztály ranglistájába nem számít be a felnőtt országos bajnokság. 

5. A korábbi 10 százalékkal szemben a felnőtt ranglista esetében az előző szezon összpontszámának az 5 százalékát viszik át a következőre, azaz a 22/23-as idényre.

Vegyünk kegy konkrét példát! Mondjuk, egy kadet vívó esetében a 2022/23-as szezonban a következő versenyek összpontszáma képezi majd a ranglistás végeredményt.

  • a három vagy négy (fegyvernemenként eltérő lehet), válogatóként kiírt kadet európai körverseny eredménye;
  • a három legjobb hazai (mindegy hány hazai válogató versenyből) válogató, vagy Magyarkupa-verseny eredménye;
  • az országos bajnokság, és az eggyel magasabb korosztályú (jelen esetben a junior) országos bajnokság eredménye;
  • továbbá az eggyel magasabb korosztály (jelen esetben a junior) legjobb eredménye (értelemszerűen az országos bajnokság mellett), legyen az hazai, vagy nemzetközi esemény. 

Az elnökségi üléseken az új szisztémát előterjesztő Boczkó Gábor szövetségi kapitányt kértük meg arra, hogy mondja el honlapunknak a változtatások okát, miértjét. 

“Egyértelműen a szakma, az edzői stáb szinte egyhangú kérésének megfelelően módosítottuk a szabályzókat. A korábbi rendszer jól működött, a mostani változásokat egyáltalán nem nevezném radikálisnak, de a csiszolásra szükség volt. Az egyik alapvetés az volt, hogy ne a hazai, hanem még inkább a nemzetközi eredmények döntsenek a válogatásról. Több olyan, konkrét példát tudnék mondani, amikor valaki szinte kizárólag a hazai versenyeken nyújtott szereplése miatt lehetett válogatott, aztán a világeseményeken nem sokra jutott. Természetesen itt nem a ranglista első vagy a második helyezettjeire gondolok, számukra szinte mindegy, milyen a szisztéma, úgyis helyen lesznek…” – kezdte gondolatait Boczkó Gábor. 

“Az is a szakma általános kérése volt, hogy próbáljunk meg olyan rendszert kialakítani, amely némileg csökkenti az átversenyzési kedvet a korosztályok között. Korábban akadtak olyan esetek, hogy október és február között szinte minden hétvégén versenyen vett részt egy kadet vagy egy junior vívó. Ami értelemszerűen azt jelentette, hogy csökkent a műhelymunka, a klubmunka. Az utazásokat is figyelembe véve gyakorlatilag a csütörtöktől keddig zajló időszak a versennyel, annak előkészületeivel, illetve a regenerálódással telt, aztán kezdődött minden elölről. A szakmai fejlődésre pedig szinte alig jutott idő” – folytatta a kapitány. 

Boczkó Gábor szerint a versenyekre természetesen szükség van, de ezt az ellentétet oldja fel a mostani rendszer valamelyest azzal, hogy csak egy magasabb korosztályos eredmény számít a ranglistába, illetve csak a legjobb három hazai válogató eredménye kerül beszámításra. A mostani rendszerben 9-10 verseny alapján alakul ki a végső rangsor, míg korábban ez a szám akár 15 is lehetett egy kadet vívó esetében. 

“Természetesen egyik szisztéma sem működhet tökéletesen, biztos ennek a rendszernek is akadnak majd gyenge láncszemei. De válogatott edző kollégáim döntő többségével egyetemben úgy gondoljuk, hogy elősegítik az általános szakmai fejlődést a változások, és a válogatás is reálisabb lesz így a harmadik-negyedik pozíciókban. Az idény végén pedig természetesen minderre visszatérünk majd, és levonjuk a megfelelő konzekvenciákat” – fejezte be a szövetségi kapitány. 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Élő eredmények

Közelgő események