Az utolsó “tánc” a világversenyek előtt

máj 26, 2022 | Hírek

Péntektől a férfi és a női párbajtőrözők egyéni és csapat Világkupájával, valamint az U23-as korosztály Európa-bajnokságával zárul a szezon. Eztán “csak” az Európa- és a világbajnokság következik.

Még egy igen hosszú hétvégére benépesülnek a nemzetközi vívópástok, hogy aztán jöhessen a java – azaz a június 17. és 22. közötti antalyai Európa-, majd a július 15. és 23. közötti kairói világbajnokság. 

Tőrben és kardban már befejeződött a Világkupa-szezon, párbajtőrben azonban a számos elmaradó verseny miatt még beiktattak egy “beugró” hétvégét, a férfiak Tbilisziben, a nők Katowicében lépnek pástra egyéni és csapatviadalon péntektől vasárnapig. A két fegyvernem itthoni helyzete merőben különböző, már csak abban a tekintetben is, hogy a férfiaknál a hazai ranglista már lezárult, a georgiai Vk nem válogat, a hölgyeknél viszont igen. 

Dancsházy-Nagy Tamás férfi vezetőedző hivatalosan még nem hirdetett csapatot a világversenyekre, ám sokat mondó adat az, hogy Tbiliszibe csak négy magyar, méghozzá Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid és Siklósi Gergely utazik. Mint ismert, a fegyvernemnek tavaly végül nem sikerült kiharcolni a tokiói kvalifikációt, a szezon során viszont egyéniben és csapatban is remekeltek a mieink, és reális az esély arra, hogy a kairói vb után már olyan pozícióban lesz a válogatott, amelyről Párizsig, a 2024-es olimpiáig vezethet az út. Ehhez tehet egy apró, de fontos lépést hozzá most, Tbilisziben a fenti kvartett. 

A hölgyek más céllal utaznak. A februárban kinevezett új vezető edző, Somfai Péter továbbra is csak “elméletben” próbálhatta csapatát, a szocsi Vk az éppen akkor kirobbanó orosz-ukrán háború miatt szakadt félbe, a nemrégiben az Emírségekben rendezett Vk pedig a köztársasági elnök kalifa halála miatt nem fejeződött be. Reméljük, nem kiabáljuk el, hogy Katowicében nem jön közbe semmi, és hozzávetőleges képet kaphatunk, merre is tart fiatal csapatunk. A magyarok az egyénire a maximális, 12 párbajtőrözővel neveztek, jelezve azt, hogy egy esetleges egyéni jó szerepléssel még “borulhat” a honi ranglista, ugyanakkor szakmai szempontból természetesen itt is a csapatviadalon van a hangsúly. 

Péntektől keddig rendezik az észtországi Tallinnban az U23-as Európa-bajnokságot, melyen a magyar válogatott a maximális létszámmal vesz részt – a korábbi évekkel ellentétben. Ennek több oka is van, az egyik prózai, ugyanis a pandémia miatt legutóbb 2019-ben rendezhettek hasonló eseményt. Másrészt éppen a kimaradó korosztályos világversenyek miatt, most több olyan fiatal, akár felnőtt világbajnoki induló tehetségünk kap esélyt egy rangos eseményen, aki a covid miatt junior éveiben ettől elesett. Fegyvernemenként teljesen változó az összeállítások miértje, részletezzük ezt majd az események helyszíni tudósításakor, ráadásul Boczkó Gábor szövetségi kapitány tolmácsolásával, aki a magyar küldöttséget vezeti Tallinnban. Az első számú szakmai vezető jelenléte is igazolja, ez az U23-as Eb fontosabb a korábbiaknál… Hogy ezt nem csak mi, magyarok gondoljuk így, azt a kontinensbajnokságra nevezettek mennyisége és minősége is igazolja. Európa valamennyi jelentős vívónemzete (természetesen az oroszok kivételével) képviselteti magát az Eb-n, ráadásul erős csapatokkal. 

Természetesen mindhárom helyszín eseményeiről beszámolunk honlapunkon és Facebook-oldalunkon: hajrá, magyarok! 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Élő eredmények

Közelgő események