Berni és tallinni párbajtőrállomás következik

nov 9, 2022 | Hírek

Különleges hétvége jön. Kezdődik a felnőttek Világkupa-sorozata, rögtön öt fegyvernem egyéni és csapatversenyével. Sorra vesszük a szakágakat, párbajtőrben a férfiak Bernbe, a nők Tallinnba készülnek.

A párbajtőr fegyvernem ezúttal talán abból a szempontból különleges, hogy változatlan… Előző írásunkban számoltunk be arról, hogy kardozók Vk-sorozata Algírban kezdődik. A férfiak legutóbb négy éve vívtak ott Vk-t, a nők soha. Párbajtőrben ugyanakkor hosszú évek óta megszokott, hogy a szezont a férfiak Bernben, a nők Tallinnban kezdik, és így lesz ez ezúttal is. A mezőnyök “természetesen” hatalmasak és erősek, tán egyedül az ázsiaiak, különösen a koreaiak részéről látszik némi kísérletezés, illetve az észt klasszis, Katrina Lehis sérülése miatt nem léphet pástra saját hazájában. A hiányzók listája ezzel gyakorlatilag véget is ért, és szerencsére, a magyarokat sem akadályozza semmi abban, hogy hiánytalanul és teljes létszámban legyenek ott a két helyszínen, egyaránt maximális létszámmal. Ami megint csak nem véletlen, elvégre mindkét esemény beszámít a hazai válogatásba. 

Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid és Siklósi Gergely

Kezdjük ezúttal a férfiakkal a beszámolónkat. Dancsházy-Nagy Tamás vezetőedző csapata egy év alatt nagy utat járt be. Az érmek ugyan elmaradtak a világversenyeken, de egyéniben évközben egymást múlták felül fiatal válogatottjaink, a tokiói olimpiáról éppen lemaradó csapat pedig a tizenegyedikről a negyedikre jött fel a világranglistán. A küldöttséget Boczkó Gábor szövetségi kapitány vezeti, mi Dancsházy-Nagy Tamást kértük arra, hogy avassa be honlapunkat, miként és milyen érzésekkel várja a rajtot. 

“Szeptemberben kezdtük a felkészülést egyéni fizikai képzéssel, majd mátraházi edzőtáborral, Ezt követően folyamatosan zajlottak a központi edzések, legutóbb pedig Tatán edzőtáboroztunk, közösen a spanyolokkal. Beiktattunk egy nemzetközi válogatót is a programba, az volt a terv, hogy legyen a fontos Világkupa előtt egy amolyan ‘felvezető verseny’, és ezt a célt jól szolgálta a spliti szatellit. Hogy mit várok a berni versenytől? Tán jobb kifejezés az, hogy mik a céljaink. Mindezt nem szabad egyetlen eseményre kiélezni. Egy év alatt nagyot léptünk előre, és remélem, ez még nem a végállomás. A jelenlegi helyezésünk olimpiai kvótát érne, és az a minimum, hogy ezt meg szeretnénk tartani. Ugyanakkor erre nagyon sokan pályáznak rajtunk kívül, hatalmas a fegyvernemben a konkurencia. Mindenki egészséges és harcra kész, csapatban a világversenyeken szerepelt Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely négyessel szereplünk, remélem, minél jobban.”

A szakember elmondta azt is, hogy hat-nyolc ember pályázik arra, hogy helyet kapjon a válogatottban. Kettős tehát a feladat, egyfelől egyéniben mindenki önmagáért, az esetleges válogatottba kerülésért harcol, majd csapatban az “együtt-egymásért” elv érvényesül majd. 

A női párbajtőr válogatott vezetőedzője február óta Somfai Péter, ám különböző okok miatt az a furcsa helyzet állt elő, hogy a háromnegyed év alatt mindössze négy versenyen volt együtt a válogatottal, tehát még mindig tart az összeszokás… Ugyanakkor a korábbi olimpiai bronzérmes párbajtőröző optimistán és lelkesen várja a szezonkezdetet. 

Kun Anna, Büki Lili, Nagy Kinga és Muhari Eszter

“Szeptemberben kezdtük a közös munkát, voltunk Tatán is, és eltöltöttünk közösen egy hetet a román válogatottal. Közben folyamatosan kontrolláltuk a tavasz elején elkezdett fizikai felkészítés eredményeit, valamennyi lány saját szemével láthatja, érezheti, hogy erősebben, fittebben várja majd a rajtot, mint korábban. Ehhez szeretném, ha kicsit több önbizalom párosulna, és akkor biztos vagyok abban, hogy előrébb tudunk lépni az eddigiekhez képest. A sorsolásunk is valamivel könnyebb a korábbiaknál, van reális esélyünk arra, hogy nyolc közé jussunk. Fontosnak tartom az egyéni versenyt, nemcsak a válogatás miatt, hanem ott is meg lehet szerezni azt az előbb említett önbizalmat és hitet.” – nyilatkozta Somfai Péter.

A vezetőedző az Amerikában tanuló Muhari Eszterről elmondta, hogy a jövőben is mindenképpen számít rá. Ott volt a spliti versenyen, majd az azt követő edzőtáborban, most pedig a tengerentúlról egyenesen Tallinnba utazik. A csapatversenyen Kun Anna, Muhari Eszter és Nagy Kingą helye biztos, a negyedik embert a helyszínen jelöli majd ki Somfai Péter.

A berni és a tallinni párbajtőr Világkupán a megszokott módon alakul a program. Pénteken az egyéni selejtezőket, szombaton a 64-es táblát és a döntőket, vasárnap pedig a csapatversenyeket rendezik. Honlapunk természetesen mindenről beszámol, hajrá, magyarok!

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Minden napra jutott érem 

A csütörtökön Nápolyban befejeződött kadet és junior Európa-bajnokságon a magyar küldöttség 2 arany-, 4 ezüst és 5 bronzéremmel zárt, gratulálunk!

Négy kardozónk folytatja Padovában

A férfi kardozók olaszországi Világkupáján a kiemelt Szilágyi Áron és Szatmári András mellett Gémesi Csanád és Rabb Krisztián folytathatja a legjobb 64 között.

Öten az athéni 64-ben

A négy milánói világbajnok (Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca) női kardozó, továbbá Keszei Kira jutott a legjobb 64 közé az athéni Világkupán.

Két bronzérem a zárónapon

Férfi tőrcsapatunk és női párbajtőrcsapatunk egyaránt bronzérmet nyert a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság zárónapján, gratulálunk!

Arany és ezüst a hölgyektől

Női kardcsapatunk rendkívüli izgalmak után nyert aranyérmet, míg női tőrözőink nagyon értékes ezüstérmet nyertek a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján.

Élő eredmények

Közelgő események