Bronzzal zártuk a sikeres Európa-bajnokságot

márc 3, 2019 | Hírek

A női tőrcsapat (Hajas, Hanzl, Pöltz, Szántay) bronzérmével végződött szempontunkból a foggiai kadet és junior Eb. Küldöttségünk remek mérleggel, 5 arany-, 3 ezüst- és 5 bronzéremmel zárt. Gratulálunk

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Ha nem is pontosan úgy alakult minden a zárónapon, ahogy ígérte a papírforma, ám egy nagyszerű bronzérem kerekké tette a foggiai tíz versenynapot. A magyar kadet és junior válogatott az Európa-bajnokságon 5 arany-, 3 ezüst- és 5 bronzéremmel végzett, Olaszország és Oroszország mögött, hatalmas különbséggel megelőzve a többi nemzetet harmadik helyen zárt az éremtáblázaton. Gratulálunk valamennyi versenyzőnek, válogatott edzőnek és mesternek, a magyar vívósport ismét igazolta hírét!

A zárónapról, egy összetett mondatban. A junior női tőrcsapat nagyszerű bronzérmével a maximumot hozta ki a vasárnapból, a címvédő junior férfi párbajtőrcsapat ezúttal ötödik lett, ám annyi remek eredmény után kritika nem érheti őket, a junior férfi kardcsapat tizedik helye viszont nem volt egy sikersztori. 

Így szurkol egy igazi csapat! Az egész nap kimagaslót nyújtó Szántay Anna, Kiss Tibor válogatott edző, Hajas Nóri és Hanzl Lilla.

Kezdjük a hölgyekkel! A Hajas Nóra, Hanzl Lilla, Pöltz Anna, Szántay Anna összeállítású csapat a dánok ellen melegített be. 45:21 lett a vége. A lengyelek elleni negyeddöntő viszont már nagyon fontos és éles meccs volt. A lengyel válogatott a szezon során többször is legyőzte a mieinket, most, a leglényegesebb pillanatban viszont mi nyertünk. Kiss Tibor válogatott edző remek taktikát készített elő, a lányok pedig nagyszerűen vívtak. Hajas Nóri a tőle megszokott módon, magabiztosan hozta a kis különbségű győzelmeket. Szántay Anna talán élete formájában vívott, az ő teljesítménye volt az a plusz, melynek köszönhetően fordult a lengyelekkel szemben az a bizonyos kocka. Pöltz Anna pedig befejező emberként – még ha néha a frászt is hozta ránk a végjátékban – tökéletesen lezárta a meccset. Mindez számszerűen 43:37-et, és négy közé jutást ért.  

Az olaszok elleni elődöntőben inkább az erő tartalékolása lehetett a cél, a későbbi aranyérmes, favorit olaszok 45:24-re nyertek, ennek okán különösebb hiányérzetünk nem is volt. A németek elleni, bronzérmet eldöntő meccsen pedig lekopizták a lányok a lengyelekkel szemben nyújtott teljesítményt! Nóri rutinos – nem öreg, hanem fiatal… – rókaként hozta a pluszt, Szántay Anna átmentette ihletett formáját, és ismét vezéregyéniséggé vált, a másik Anna pedig végigharcolt sikeresen egy 14:14-es befejező asszót, amivel 43:39-re nyertünk. A bronzérem remek siker, gratulálunk!

Pöltz Anna a két legfontosabb meccsen megoldotta a befejező ember szerepét.

Kiss Tibor válogatott edző, érthető örömmel eképpen foglalta össze a látottakat: “Szeretnék gratulálni a lányoknak, és valamennyi edző kollégámnak ehhez a szép eredményhez. Egész nap nagyszerűen, fegyelmezetten és lelkesen vívtak, nagyon büszke vagyok rájuk, mindenki hozzátett valamit ehhez az értékes eredményhez. Dolgozunk tovább, jöhet a világbajnokság!”

Csillogó bronzérem. Hanzl Lilla, Hajas Nóra, Pöltz Anna, Szántay Anna.

A többiekről. Férfi párbajtőrözőink ötödikek lettek, és csalódottak voltak ennek okán, mégis, mi inkább dicsérnénk a fiúkat. Andrásfi Tibor, Bende Bence, Koch Máté és Nagy Dávid természetesen esélyesnek számított. Ám amikor a csapatban senkinek sem megy igazán, akkor nem lehet nyerni. Most ez történt, és ilyen van. Az osztrákok 45:29-es legyőzése után Izraellel találkoztunk a negyeddöntőben. A második kör végéig tulajdonképpen minden rendben ment, 3-4 tus különbséggel vezettünk. Ám az utolsó három meccs egyik fiúnak sem sikerült, és a vége így egy 40:45-ös vereség lett. Ám, hogy milyen remek sportemberek ezek a fiatalok, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a folytatás. A számukra nagy kihívást nem jelentő 5-8. helyért összeszorították a fogukat tehetségeink, és előbb Csehországot (45:39), majd Oroszországot (45:41) győzték le. Ünneplés ezt követően nem volt, de gratuláló kézszorítás igenis jár – és jöhet az áprilisi világbajnokság…!

Férfi kardozóinknak viszont nem sikerült a versenynap. Tulajdonképpen az előző két évben kadet Eb-aranyérmes csapatunkra épült a fiatal válogatott (György Lehel, Kaiser Balázs, Rabb Krisztián, Urbán Tamás), és a nyolcaddöntőben erős ellenféllel, a románokkal került szembe. Végig fej-fej mellett haladt a két csapat, sosem volt nagy a különbség, ám minden váltásnál a románok vezettek, és ez a végén sem változott, 45:43-ra győzött Románia. A 9-16. helyért következő folytatás sosem egy öröm, pláne nem férfi kardcsapatban… Két győzelem következett, előbb Bulgária, majd Németország ellen egyaránt 45:33-ra, majd egy vereség zárta a napot Grúziával szemben, és ez a 10. helyezést jelentette.

A zárszó ugyanakkor a maximális dicséret jegyében teljen. A magyar küldöttség minden idők egyik legsikeresebb kadet és junior Európa-bajnokságát zárta, és jutott érem a zárónapra is. Csak így tovább – a toruni kadet és junior világbajnokságon…!

A lányok, és Kiss Tibor válogatott edző.

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Foggia.

Junior férfi párbajtőrcsapat, 20 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Ausztria 45:29 (Nagy +11, Andrásfi +3, Koch +2).

Negyeddöntő: Magyarország-Izrael 40:45 (Nagy -1, Koch -2, Andrásfi -2).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Csehország 45:39 (Nagy +5, Bende +4, Andrásfi +4, Koch -7).

Az 5. helyért: Magyarország-Oroszország 45:41 (Nagy +4, Bende +2, Andrásfi -2).

Végeredmény: 1. Lengyelország, 2. Olaszország, 3. Franciaország, …5. Magyarország (Andrásfi Tibor, Bende Bence, Koch Máté, Nagy Dávid).

Junior férfi kardcsapat, 16 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Románia 43:45 (Urbán 0, Rabb -1, Kaiser -1).

A 9-16. helyért: Magyarország-Bulgária 45:33 (György +5, Rabb +3, Urbán 0).

A 9-12. helyért: Magyarország-Németország 45:33 (Rabb +7, Kaiser +4, György +3, Urbán -2).

A 9. helyért: Magyarország-Grúzia 28:45 (Rabb 0, György -4, Urbán -5, Kaiser -8).

Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Olaszország, 3. Oroszország, …10. Magyarország (György Lehel, Kaiser Balázs, Rabb Krisztián, Urbán Tamás).

Junior női tőrcsapat, 13 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Dánia 45:21 (Pöltz +12, Szántay +6, Hajas +6).

Negyeddöntő: Magyarország-Lengyelország 43:37 (Szántay +8, Hajas +2, Pöltz -4).

Elődöntő: Magyarország-Olaszország 24:45 (Szántay -6, Hajas -7, Pöltz -8).

A 3. helyért: Magyarország-Németország 43:39 (Szántay +3, Hajas +2, Pöltz -1).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Oroszország, 3. Magyarország (Hajas Nóra, Hanzl Lilla, Pöltz Anna, Szántay Anna, válogatott edző: Kiss Tibor, edzők: Szirmai Benedek, Bernáth Zoltán, Szelei István, Marco Goncalves).

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Elszalasztott esély – 9. hely

Majdnem olimpiai bajnokot vert, két párizsi indulót győzött le, mégis 9. lett a magyar női párbajtőr-válogatott a fujairahi csapat Világkupán.

Hetedik a női kardcsapat

Hetedik helyen végzett a Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású női kardcsapat a plovdivi Világkupán.

Dani 16, Flóra 32, Dóra 64

Dósa Dani nyolcaddöntőig jutott a sanghaji tőr Grand Prix-n, másik olimpikonunk, Pásztor Flóra 32-ben, Lupkovics Dóra 64-ben búcsúzott.

Siklósi Gergő tökéletes aranyérme

Megszorítani se nagyon tudták olimpiai ezüstérmes és világbajnok vívónkat – Siklósi Gergő lenyűgöző teljesítménnyel nyerte a párizsi férfi párbajtőr Világkupát.

Szűcs Luca hetedik Plovdivban

Karrierje eddigi legjobb eredményét érte el a bulgáriai női kard Világkupán Szűcs Luca. Hetedik helyével a hazai ranglistán is átvette a vezetést!

Élő eredmények

Közelgő események