Csapatban is kezdődik a kvalifikáció

máj 2, 2019 | Hírek

A múlt heti egyéni után csapatban is kezdődik az olimpiai kvalifikáció. A tőrözők nyitnak: a nőknek Tauberben, a férfiaknak Szentpéterváron rendeznek Vk-t. Párbajtőrben Caliban lesz egyéni Grand Prix.

Szintet lépünk. Múlt hétvégén a kardozók Grand Prix-versenyével Szöulban megkezdődött az egyéni olimpiai kvalifikációs sorozat. Most a párbatőrözők hasonló versenyen vesznek részt Caliban, viszont tőrben ezzel párhuzamosan Világkupa-forduló következik, ami annyit tesz, hogy egyéniben és – ami ennél talán fontosabb – csapatban is megkezdődik az olimpiai kvalifikáció. 

Ezen a téren számunkra a női verseny számít központinak, ebben a fegyvernemben ugyanis egyáltalán nem reménytelen az olimpiai kvalifikáció. A helyszín “kultikusnak” számít, a korábbi vívófellegvár, Tauberbischofsheim ad otthont a Világkupa-viadalnak. A hely történelméről majd holnapi tudósításunkban írunk részletesebben, a lényeg: egykoron a világ vívásának központja volt a német kisváros. Mára elsősorban a patina és a vívóterem maradt meg, a pénz és az eredményesség elfogyott…

Kereken 200 női tőröző vág neki péntektől az egyéni versenynek, és 23 ország a vasárnapi csapatnak – ez egyaránt rekordközeli létszám. Mi több, olyan is ritkán fordul elő, hogy női tőrben többen indulnak, mint férfi párbajtőrben – most igen… Magyar részről a maximális 12 hely közül 11-et kihasználunk, valamennyi nemzetközileg jegyzett versenyzőnk ott lesz a pénteki rajtnál. Legnagyobb tán Kreiss Fanni számára a tét, mivel már a 20. helyre jött fel a világranglistán, azaz közelít a kiemelt státuszhoz, ami különösen ebben a fegyvernemben nagy előnynek számít. Persze, a többiek számára sem mindegy, mi történik, elvégre ez lesz a szezon utolsó nemzetközi válogató versenye a magyar ranglistán. 

A hangsúly Németországban, persze, a vasárnapi csapatversenyen lesz, ahol bizony már Tokió lesz a tét. Az idei három Vk-n nem sikerült a nyolc közé jutás, most, a legfontosabb pillanatban lehet javítani. Nem lesz könnyű, a nyolcaddöntőben Németország vagy Kanada lesz az ellenfél. Feczer Viktor vezetőedző az egyéni verseny után nevezi majd meg a csapatot, mi az összeállítástól függetlenül annyit ígérhetünk: nagyon fogunk szurkolni…

A férfiak hasonló viadala Szentpéterváron lesz. A mezőny hatalmas, hiányzó nincs – mint ahogy a nőknél sem -, és hat magyar versenyző is szerencsét próbál. Itt, szemben a hölgyekkel, talán az egyéni verseny lesz számunkra hangsúlyosabb, legalábbis Dósa Dániel számára feltétlenül. Csapatban ugyanis nincs reális esély a kvalifikáció kiharcolására – bár ránk cáfolnának a mieink… -, így az ebben az esetben elérhető maximális nemzetenkénti egy helyre pályázik legjobb magyar tőrözőnk. Nem lesz könnyű dolga, annyi bizonyos, ám Dani képes lehet rá. 

Mindeközben a világ túlsó felén, a kolumbiai Caliban rendezik a férfi és női párbajtőr egyéni Grand Prix-t. A nagy távolság és a költségek okán a létszám a fegyvernemben megszokottnál jóval alacsonyabb, magyar részről például egyetlenegy vívó, Rédli András lesz ott a mezőnyben. Ám ennek szakmai okai vannak. A két vezetőedző, Dancsházy-Nagy Tamás (férfi) és Kovács Iván (női) úgy döntött – egyeztetve Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitánnyal -, hogy egyedül a világranglistás kiemelésre eséllyel pályázó Rédli András utazzon el a versenyre. A többiek idehaza edzőtáborral készülnek az igazán fontos feladatra, a két héttel későbbi párizsi, illetve dubaji Világkupára. Ott ugyanis csapatverseny is lesz, és a férfiak számára kimondott, a nők esetében titkon remélt cél a tokiói csapatkvalifikáció. Ezért a fárasztó és hosszú utazás, verseny helyett a felkészülést, az edzéseket választották a mieink. 

A magyar szövetség honlapján természetesen mindhárom hétvégi esemény eredményei követhetőek lesznek, hajrá, magyarok!

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Bronzérmes a férfi kardcsapat

Folytatta remek sorozatát a férfi kardcsapat! Szatmári András nélkül is érmet nyert, harmadik lett a madridi Világkupa-versenyen, gratulálunk!

Ezúttal 9. hely jutott férfi párbajtőrben

Az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a kilencedik helyen végzett a párizsi Világkupán.

Elszalasztott esély – 9. hely

Majdnem olimpiai bajnokot vert, két párizsi indulót győzött le, mégis 9. lett a magyar női párbajtőr-válogatott a fujairahi csapat Világkupán.

Hetedik a női kardcsapat

Hetedik helyen végzett a Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású női kardcsapat a plovdivi Világkupán.

Dani 16, Flóra 32, Dóra 64

Dósa Dani nyolcaddöntőig jutott a sanghaji tőr Grand Prix-n, másik olimpikonunk, Pásztor Flóra 32-ben, Lupkovics Dóra 64-ben búcsúzott.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM