Dósa Dani és Kondricz Kata: egy “visszaeső” és egy debütáló

dec 19, 2020 | Hírek

A tőr egyéni versenyek ob-aranyérmét Dósa Dániel (Törekvés), illetve Kondricz Kata (Honvéd) szerezte meg. Előbbi sorozatban negyedszer diadalmaskodott, utóbbi először állhatott a dobogó tetejére.

FÉRFI TŐR. Igazság szerint mondhatjuk, hogy szinte a legteljesebb mértékben érvényesült a papírforma, mert ez igaz is. Ugyanakkor azt szintén tegyük hozzá, hogy mégis tartogatott különlegességeket ez az országos bajnokság. Kezdjük Dósa Danival! Az ugyanis talán példa nélküli, hogy valaki úgy nyerjen felnőtt ob-t, hogy a direkt kieséses szakaszban, írd és mondd, tizenhárom tust kapjon! Márpedig a Törekvés tőrözője, Szirmai Benedek tanítványa, 15:2, 15:2, 15:3, 15:6-os eredménysort produkált, azaz mindösszesen 13 tust kapott, így szerezte meg sorozatban negyedik ob-aranyát… A legszorosabb asszóját a döntőben vívta, Szemes Gergő ellenében – az ezüstért jár a gratuláció az FTC 17 éves kadet Európa-bajnokának is. Érdekesség, hogy mindkét elődöntő visszalépéssel végződött. Jobbulást kívánunk a két harmadik helyezettnek, Tóth Gergelynek és Frűhauf Benjáminnak. 

Dósa Dani (szemben) egyik szép találata a sok közül a Szemes Gergő elleni döntőben.

Dósa Dániel: “Igyekeztem nagyon komolyan venni mindkét versenynapot, és ez sikerült is. Úgy vívtam, mintha minden tus számítana az olimpiai kvalifikációért, hiszem, hogy ennek csak így volt értelme. Az aranynak örülök, és dolgozunk tovább Tokióért.”

NŐI TŐR.
Kreiss Fanni és Lupkovics Dóra távollétében (betegséget követően lábadoznak) igazából három esélyese volt a versenynek, és mindhárman dobogós helyen végeztek. Az olimpiai kvalifikációt kiharcoló női válogatott két embere, Pásztor Flóra és Kondricz Kata, valamint Mohamed Aida volt a favorit, és nem is győzte le őket senki “kívülről”. Aki pedig igazán nagyot alkotott hármójuk közül ezen a szombaton, az Kondricz Kata volt. A Honvéd vívója, Marco Goncalves tanítványa ugyanis kiemelkedően jó vívással, és majdnem Danihoz hasonló nagy különbségű győzelmekkel jutott el a dobogó tetejéig. Az elődöntőben Aidát győzte le 15:5-re – a másik bronzérmes Hajas Nóra lett -, míg a fináléban kor-, és válogatott társát, Pásztor Flórát. 7:7 után Kata nyolc tust szúrt zsinórban, mely közül nem is egy szépségdíjasnak számított. 

Kondricz Kata: a boldogságos fáradtság.

Kondricz Kata: “Pontosan úgy alakult ez a nap, ahogy szerettem volna! Szinte minden akciót sikerült végrehajtanom, amit elterveztem, ennél többet nem is kívánhat egy vívó szerintem. Igazán szép karácsonyi ajándékkal leptem meg magam, remélem, tudom állandósítani ezt a formámat.”

Eredmények. Országos bajnokság, tőr. BOK Sportcsarnok. 

Férfi egyéni, 83 induló. Végeredmény: 1. Dósa Dániel (Törekvés, edző: Szirmai Benedek), 2. Szemes Gergő (FTC), 3. Tóth Gergely (Törekvés) és Frűhauf Benjámin (Törekvés), 5. Horváth Soma (FTC), 6. Mihályi Andor (Törekvés), 7. Németh András (Honvéd), 8. Mendrey Tamás (UTE). A döntőben: Dósa-Szemes 15:6.

Női egyéni, 58 induló. Végeredmény: 1. Kondricz Kata (Honvéd, edző: Marco Goncalves), 2. Pásztor Flóra (Törekvés), 3. Hajas Nóra (Törekvés) és Mohamed Aida (UTE), 5. Kalocsai Luca (Törekvés), 6. Mesteri Viktória (UTE), 7. Jeszenszky Szilvia (FTC), 8. Pöltz Anna (MTK). A döntőben: Kondricz-Pásztor 15:7.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Elszalasztott esély – 9. hely

Majdnem olimpiai bajnokot vert, két párizsi indulót győzött le, mégis 9. lett a magyar női párbajtőr-válogatott a fujairahi csapat Világkupán.

Hetedik a női kardcsapat

Hetedik helyen végzett a Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású női kardcsapat a plovdivi Világkupán.

Dani 16, Flóra 32, Dóra 64

Dósa Dani nyolcaddöntőig jutott a sanghaji tőr Grand Prix-n, másik olimpikonunk, Pásztor Flóra 32-ben, Lupkovics Dóra 64-ben búcsúzott.

Siklósi Gergő tökéletes aranyérme

Megszorítani se nagyon tudták olimpiai ezüstérmes és világbajnok vívónkat – Siklósi Gergő lenyűgöző teljesítménnyel nyerte a párizsi férfi párbajtőr Világkupát.

Szűcs Luca hetedik Plovdivban

Karrierje eddigi legjobb eredményét érte el a bulgáriai női kard Világkupán Szűcs Luca. Hetedik helyével a hazai ranglistán is átvette a vezetést!

Élő eredmények

Közelgő események