Egy “0. nap” különös története

jún 16, 2022 | Hírek

Antalyában pénteken kezdődik a vívó Eb. A “nulladik nap” igencsak sokféleképpen telt a mieinknek, de ettől kezdve csak a pástra koncentrálunk! A női tőr és a férfi kard kezd. Hajrá, magyarok!

Érdekesen telt a magyarok számára a törökországi Európa-bajnokság előtti utolsó nap. Akadt, aki már “belakta” a csarnokot, edzett egyet a helyszínen, akkreditált és fegyvert hitelesített. Akadt, aki a nap folyamán az európai szövetség éves kongresszusán ült, mert ott is volt mit megvitatni. Akadt, aki repülőre ült, és egy átszállással megérkezett a törökországi Antalyába. De akadt olyan is, aki még otthon edzett, és pakolással tölthette az estét, mivel csak pénteken indul útnak… 

Természetesen mindez a fegyvernemek lépcsőzetes kezdésével, és az ezzel párhuzamosan, hasonlóan kialakított kiutazással magyarázható, péntektől aztán egy helyszínen “egységesíti erejét” a magyar küldöttség. A nyitónapon az Antalya Sports Hall-ban a női tőrözők és a férfi kardozók lépnek majd pástra, és a csütörtök délutáni órákban mesélte el már kinti élményeit Decsi András, utóbbiak vezetőedzője. 

Az Eb helyszíne, az Antalya Sports Hall felülnézetből.

“Tulajdonképpen minden rendben van körülöttünk. Tegnap késő este érkeztünk meg, a szállás és az ellátás teljesen megfelelő. A csarnokban is edzettünk egyet, jó nagy ‘hodály’, még nem tudom, miként lesz itt versenyhangulat, de majd pénteken kiderül. Az akkreditálás és a hitelesítés is lezajlott, jöhet az Európa-bajnokság!” 

Melyről rögtön egy érdekesség: az Eb az egyetlen rangos nemzetközi verseny, amelyen nincs kiemelés, mindenki részt vesz a csoportkörben, így Szilágyi Áron is a többiekkel egyszerre kezd. Három éve fordult ez vele elő legutóbb, akkor rendezték ugyanis a legutóbbi Eb-t… 

Mindeközben egy másik antalyai szállodában rendezték az európai szövetség éves kongresszusát, melynek a szokottnál nagyobb volt a jelentősége. Nemcsak a következő év világversenyeinek színhelyét döntötték el, hanem arról is határozták, hogy mikor és miként választanak új elnököt, a nemrégiben visszahívott orosz Sztanyiszlasz Pozdnyakov helyett. Magyar részről Tamás Henriette főtitkár és Boczkó Gábor szövetségi kapitány (utóbbi az EFC végrehajtó bizottságának tagjaként) vett részt az eseményen. 

A női párbajtőrözők és a férfi tőrözők péntek délelőtt, Ferihegyen álltak össze egy minicsoportképre. Lupkovics Dóri (középen) csak csapatban indul női tőrben, ezért keveredett "idegen társaságba"…

Idehaza pedig a délelőtti órákban a Liszt Ferenc repülőtéren gyülekeztek a férfi tőrözők és a női párbajtőrözők, akik ezen a napon utaztak egy átszállással Antalyába, míg a női kardozók és a férfi párbajtőrözők még a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban edzettek egy utolsót. 

Péntektől azonban már minden magyar “vívószem” az Antalya Sports Hall-ra tapad. Az olimpiát nem számítva a 2019-es, budapesti világbajnokság óta nem rendeztek világversenyt a pandémia miatt – ez a szomorú időszak ér most véget. Kezdenek a női tőrözők és a férfi kardozók, hajrá, magyarok!

Az antalyiai Európa-bajnokságon (június 17-22.) részt vevő magyar válogatott. Férfi kard: Decsi Tamás (Kertvárosi VSE), Gémesi Csanád (Gödöllői EAC), Szatmári András (MTK), Szilágyi Áron (Vasas). Férfi párbajtőr: Andrásfi Tibor (BVSC), Koch Máté (Vasas), Nagy Dávid (Vasas), Siklósi Gergely (Honvéd). Férfi tőr: Dósa Dániel (Törekvés), Frűhauf Benjámin (Törekvés), Németh András (Honvéd), Szemes Gergő (FTC). 

Női kard: Battai Sugár (Debreceni EAC), Katona Renáta (Vasas), Pusztai Liza (BVSC), Szűcs Luca (BVSC). Női párbajtőr: Kun Anna (Tata), Muhari Eszter (Honvéd), Nagy Kinga (Diósgyőr), Balogh Bella (Vasas – egyéniben), Büki Lili (Tata – csapatban). Női tőr: Kondricz Kata (Honvéd), Mohamed Aida (UTE), Pásztor Flóra (Törekvés), Pöltz Anna (Ludovika – egyéniben), Lupkovics Dóra (Honvéd – csapatban).

Az antalyai Európa-bajnokság programja. Június 17.: női tőr egyéni, férfi kard egyéni (döntők valamennyi versenynapon magyar idő szerint 17 órakor).

Június 18.: női párbajtőr egyéni, férfi tőr egyéni.

Június 19.: férfi párbajtőr egyéni, női kard egyéni.

Június 20.: női tőrcsapat, férfi kardcsapat.

Június 21.: női párbajtőrcsapat, férfi tőrcsapat.

Június 22.: férfi párbajtőrcsapat, női kardcsapat.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Minden napra jutott érem 

A csütörtökön Nápolyban befejeződött kadet és junior Európa-bajnokságon a magyar küldöttség 2 arany-, 4 ezüst és 5 bronzéremmel zárt, gratulálunk!

Négy kardozónk folytatja Padovában

A férfi kardozók olaszországi Világkupáján a kiemelt Szilágyi Áron és Szatmári András mellett Gémesi Csanád és Rabb Krisztián folytathatja a legjobb 64 között.

Öten az athéni 64-ben

A négy milánói világbajnok (Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca) női kardozó, továbbá Keszei Kira jutott a legjobb 64 közé az athéni Világkupán.

Két bronzérem a zárónapon

Férfi tőrcsapatunk és női párbajtőrcsapatunk egyaránt bronzérmet nyert a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság zárónapján, gratulálunk!

Arany és ezüst a hölgyektől

Női kardcsapatunk rendkívüli izgalmak után nyert aranyérmet, míg női tőrözőink nagyon értékes ezüstérmet nyertek a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján.

Élő eredmények

Közelgő események