Egy bronzérem szombatra is jutott!

márc 2, 2019 | Hírek

Bronzérmet nyert a Battai Sugár, Bérczy Dorottya, Nagy Valentina, Pusztai Liza összeállítású kardcsapat a foggiai junior Eb-n. Egyetlen tus hiányzott az ennél is jobb szerepléshez, gratulálunk!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Nincs nap magyar érem nélkül! A kadet és junior Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján junior női kardcsapatunk alkotott maradandót. A Battai Sugár, Bérczy Dorottya, Nagy Valentina, Pusztai Liza összeállítású kvartett, a csodálatos Liza vezérletével remek bronzérmet nyert. Ezzel küldöttségünk “éremhalmozása” 5 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzéremnél tart Foggiában – szenzációs! 

Hihetetlenül izgalmas versenyt vívtak a lányok, és volt, hogy happy end-del, volt, hogy drámával zárultak a mérkőzések. Kezdődött a spanyolok elleni nyolcaddöntővel, ami sima, 45:26-os győzelemmel végződött. A negyeddöntőben a franciák következtek, és ez a meccs már több izgalmat tartogatott, ám a hajrára már jelentősnek mondható előnnyel fordultunk, Liza pedig ezúttal sem kegyelmezett – 45:38 lett a vége. 

Pusztai Liza, Nagy Valentina, Battai Sugár és Bérczy Dóri remek versenyen nyert bronzérmet!

Aztán jött a női kardráma első felvonása, a magyar-olasz elődöntő. Annál több fordulat nemigen történhet egy vívómeccsen, mint amit itt láthattunk… Asszók közben is váltakozva vezettek a felek, aztán a hajrá elképesztően alakult. Az utolsó kör első asszóját a becserélt Battai Sugár vívta, és pillanatok alatt fordított, 26:30 után hat tust adott zsinórban. Aztán viszont a váltásnál minimális, 35:34-es előnnyel az olaszok fordultak előnnyel. A következő meccsen, sajnos, Bérczy Dórinak nem ment, így Liza 34:40-nél mezdte meg a zárkózást Arpino ellen. Közelített, és közelített, majd 42:44 után két, egyértelmű találattal egyenlített is. Az utolsó akciónál sikerült átvennie a támadást, ám az itáliai védeni tudott, és visszavágott, majd érthetően kirobbanó örömmel ünnepelte a 45:44-es győzelmet. 

Pusztai Liza az egyéni után csapatban is klasszisteljesítményt nyújtott.

Ám, hogy a természetesen letört lányokban mekkora tartás volt, azt a nem sokkal később kezdődő, törökök elleni bronzmeccs tökéletesen bizonyította. Ismételjük korábbi önmagunkat: a törökökre kéretik nem legyinteni! Versenyzőjük megnyerte itt a kadet Eb-t, a negyeddöntőben csapatuk a favorit oroszokat verte ki, és hozzánk hasonlóan egy tussal kaptak ki az elődöntőben a németektől… A meccs tulajdonképpen magyar részről egyetlen hullámvölgyet hozott, amikoris a közepén a törtökök átvették a vezetést. Ám Bérczy Dóri, Sugi és Liza a hajrára kétséget sem hagyott afelől, hogy kinek a nyakába akasztják a bronzérmet! A vége 45:37 lett, és a minden versenyzőnek, edzőnek járó őszinte gratuláció mellett hadd emeljük ki sokadszor is Pusztai Lizát! Klasszisunk az egy héttel ezelőtti kairói Grand Prix-helyezése, a szerdai egyéni junior Eb-aranya után a szombati csapatversenyen +32-es mérleget hozott össze a négy mérkőzésen. Elképesztő.

Gulácsi Ferenc válogatott edző így értékelte a csapat teljesítményét: “Örülünk a bronznak, akkor is, ha a látottak alapján fényesebb lehetett volna az érem. Liza extrát nyújtott, annak ellenére, hogy azt a bizonyos döntő találatot nem tudta beadni az elődöntőben. A fiatal Sugival is elégedett vagyok, két juniorunk pedig volt, hogy hozzá tudott tenni a meccshez, akadt, hogy nem. Amiért jöttünk, azt egyéniben és csapatban egyaránt elértük, remélem, így lesz ez az áprilisi világbajnokságon is.” 

Junior női párbajtőrözőink értékes ötödik helyezéssel zárták az Eb-t.

Női párbajtőrcsapatunk tulajdonképpen tökéletesen helyt állt az ötödik helyével. a lányok lelkesek, bájosak, harcosak voltak, akiket kellett, azokat alaposan megvertek, a csúcsfavorit olaszokkal pedig majdnem végig versenyben voltak az elveszített negyeddöntőben. Mindez számszerűsítve: a nyolcaddöntőben egy 45:29-es siker Nagy-Britannia ellenében, majd jött az olaszok elleni derbi. A nem teljesen egészséges Gnám Tamara és Büki Lili – Németh Kálmán masszőrnek bőven akadt dolga a magyar csapat körében… – mellett Muhari Eszti is jól teljesített, és 4:9-es hátrányról nem csak felzárkóztunk, a vezetés is átvettük. Az utolsó körben, a hetedik asszóban 32:30-ra nálunk volt az előny, ám a hajrára elfogytunk, és a végén Esztinek futnia kellett az eredmény után, hiába (38:45). A folytatásban Eszti és Dékány Kinga vezérletével kétség sem férhetett az ötödik helyezés megszerzéséhez. Belgiumot 45:28-ra, majd Ukrajnát 45:31-re iskolázták le a mieink. “Megtettük, amit tudtunk” – értékelte a látottakat Plásztán Attila válogatott edző. “Nagyon fiatal csapatunk van, ez az ötödik helyezés most reálisnak mondható, ám jövőre már ennél jobbak lesznek az esélyeink ezekkel a lányokkal…”

A nap harmadik versenyszámában tizedik helyezést ért el a Maior Mátyás, Mihályi Andor, Nedeljkovic Mateja, Szemes Gergő összeállítású férfi tőrcsapatunk. Abban bíztunk, hogy a Hollandia elleni nyolcaddöntő hozható, ám igazából a két “kicsi”, Gergő és Andor mellé több pluszt kellett volna tennie a többieknek. Így az a meccs 33:45-tel zárult, majd az alsóházban két győzelem és egy vereség következett, ami összességében a tizedik helyet jelentette. 

A foggiai kadet és junior Európa-bajnokság vasárnap a másik három fegyvernem (női tőr, férfi kard, férfi párbajtőr) csapatversenyével zárul, még egyszer, itt Dél-Olaszországban utoljára: hajrá, magyarok!

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Foggia.

Junior férfi tőrcsapat, 16 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Hollandia 33:45 (Szemes +2, Maior -2, Mihályi -5, Nedeljkovic -7).

A 9-16. helyért: Magyarország-Románia 45:36 (Szemes +10, Mihályi +4, Maior -5).

A 9-12. helyért: Magyarország-Törökország 45:25 (Mihályi +9, Szemes +6, Maior +5).

A 9. helyért: Magyarország-Dánia 32:45 (Mihályi +3, Szemes +1, Nedeljkovic-3, Maior -14).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Olaszország, 3. Franciaország, …10. Magyarország (Maior Mátyás, Mihályi Andor, Nedeljkovic Mateja, Szemes Gergő).

Junior női párbajtőrcsapat, 17 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Nagy-Britannia 45:29 (Muhari +10, Gnám +6, Dékány +3, Büki -3).

Negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 38:45 (Büki +3, Gnám -2, Muhari -4, Dékány -4).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Belgium 45:28 (Muhari +11, Dékány +5, Gnám +1).

Az 5. helyért: Magyarország-Ukrajna 45:31 (Muhari +9, Dékány +6, Büki 0, Gnám -1).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Olaszország, 3. Franciaország, …5. Magyarország (Büki Lili, Dékány Kinga, Gnám Tamara, Muhari Eszter)

Junior női kardcsapat, 13 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Spanyolország 45:26 (Pusztai +12, Battai +5, Nagy +2).

Negyeddöntő: Magyarország-Franciaország 45:38 (Pusztai +8, Bérczy +4, Nagy 0, Battai -5).

Elődöntő: Magyarország-Olaszország 44:45 (Pusztai +7, Battai +3, Nagy -2, Bérczy -9).

A 3. helyért: Magyarország-Törökország 45:37 (Battai +6, Pusztai +5, Bérczy +5, Nagy -8).

Végeredmény: 1. Németország, 2. Olaszország, 3. Magyarország (Battai Sugár, Bérczy Dorottya, Nagy Valentina, Pusztai Liza, válogatott edző: Gulácsi Ferenc, edzők: Dávid László, Varga József, Ravasz Etele, Bódy István, Bódy Benjámin).

Kapcsolódó hírek

Törökbálintra megy a roadshow

Törökbálint lesz az újabb, immáron negyedik állomása az “Aranyos lányok, aranyos fiúk” roadshow-nak. A vendég két, milánói világbajnok kardozó, Gémesi Csanád és Szatmári András lesz.

Nemzetközi szinten is belevágunk

Egy héttel a hazai rajt után a nemzetközi pástokon is megkezdődik a 2023/24-es válogatási szezon. A szlovákiai Somorján, női tőr európai kadet körversenyen szerepelnek a korosztály legjobbjai.

Kósa Miklós és Szilágyi Áron elismerése

A Nemzetközi Vívó Szövetség éves rangsorában Kósa Miklós második egymást követő évben végzett a második helyen, gratulálunk! Szilágyi Áron pedig bekerült a Hírességek Csarnokába, ugyancsak gratulálunk!

Világbajnokságra készülnek a kerekesszékesek

Október 3. és 8. között, az olaszországi Terniben rendeznek paralimpiai kvalifikációs, kerekesszékes világbajnokságot. Négy év után indulhatnak újra vb-n vívóink, Nagy József beszél a részletekről.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM