Elhunyt Marosi Paula

márc 4, 2022 | Hírek

85 éves korában elhunyt Marosi Paula, olimpiai és világbajnoki aranyérmes női tőrvívónk. Az 1964-es tokiói játékokon volt az első helyezett csapat tagja, négy évvel később olimpiai ezüstöt is nyert.

Marosi Paula tagja volt az Ágoston Judit, Dömölky Lídia, Juhász Katalin, Marosi Paula, Rejtő Ildikó összeállítású, 1964-es tokiói olimpiai bajnok női tőrcsapatnak. A fegyvernemben ez volt az eddigi első és utolsó csapatarany, Marosi Paula négy évvel később ezüsttel térhetett haza a mexikói játékokról. Emellett ott volt az 1962-ben, Buenos  Aires-ben rendezett világbajnokság első helyen végzett csapatában is. 

1936. november 3-án született Budapesten, 1950-ben Dömölky Lídiával együtt kezdett vívni, testvéreik invitálására, mivel mindkettőjük bátyja piarista diák volt, akik már javában sportoltak a Semmelweis utcai Bp. Haladás (ma OSC) termében. Első edzője Ganzmann Ferenc volt, majd Marosi Paula Forró Sándornál folytatta, később átigazolt a Honvédba, 1960-ban pedig az Újpestbe, ekkor Hatz József lett a mestere. Igazi csapatember volt, technikás és megbízható versenyző, akire mindig számítani lehetett. 1972-ben fejezte be a vívást, ekkortól a Belügyminisztériumban dolgozott gazdasági területen (a Veres Pálné Gimnázium elvégzése után Közgazdasági technikumot végzett), emellett 1980-ig az Újpesti Dózsa elnökségi tagja is volt. A BM-ből vonult nyugdíjba, ahogy akkor fogalmazott, ekkortól főfoglalkozású nagymama lett. (info: Vívómúzeum)

Dömölky Lídia és Marosi Paula, olimpiai bajnoki csapattársak.

Marosi Paula a közelmúltban is rendszeresen látogatta olimpia bajnok csapattársaival a hazai vívóversenyeket, a tavaly évvégi, országos bajnokságon köszöntöttük 85. születésnapján. Temetéséről  honlapunkon hírt adunk. 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Minden napra jutott érem 

A csütörtökön Nápolyban befejeződött kadet és junior Európa-bajnokságon a magyar küldöttség 2 arany-, 4 ezüst és 5 bronzéremmel zárt, gratulálunk!

Négy kardozónk folytatja Padovában

A férfi kardozók olaszországi Világkupáján a kiemelt Szilágyi Áron és Szatmári András mellett Gémesi Csanád és Rabb Krisztián folytathatja a legjobb 64 között.

Öten az athéni 64-ben

A négy milánói világbajnok (Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca) női kardozó, továbbá Keszei Kira jutott a legjobb 64 közé az athéni Világkupán.

Két bronzérem a zárónapon

Férfi tőrcsapatunk és női párbajtőrcsapatunk egyaránt bronzérmet nyert a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság zárónapján, gratulálunk!

Arany és ezüst a hölgyektől

Női kardcsapatunk rendkívüli izgalmak után nyert aranyérmet, míg női tőrözőink nagyon értékes ezüstérmet nyertek a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján.

Élő eredmények

Közelgő események