Értékes kadet párbajtőr helyezések

ápr 9, 2022 | Hírek

Pelle Domonkos a hetedik, Pátri Maja a nyolcadik helyen végzett a dubaji kadet párbajtőr világbajnokságon, gratulálunk! Következik a korosztályos vb zárónapja, a junior párbajtőrözők csapatversenyével

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Mindkét szakágban megvolt az esély az újabb érem megszerzésére, végül értékes helyezések lettek belőle. A dubaji korosztályos világbajnokság utolsó előtti versenynapján a kadet párbajtőrözők egyéni versenyét rendezték, és Pelle Domonkosnak, illetve Pátri Majának köszönhetően egy hetedik, illetve egy nyolcadik helyezés jutott a magyaroknak. 

Az időrend, és talán a sztori kapcsán is Pátri Majával kezdenénk – bár természetesen mindkét vívónknak hasonló gratuláció és elismerés jár a teljesítményéért. Induljunk az elejéről – szövetségünk mindent megtesz a coviddal kapcsolatos problémák elkerüléséért. A Dubajba történő utazás előtti napon mindenki kötelező gyorsteszten esett át, csak így indulhatott el a vb-re. Az otthoni negatív lelet ellenére Eitner Kinga, a junior férfi válogatott edzője, egyben a tapolcai Pátri Maja mestere a megérkezéskor pozitív leletet produkált, így a karanténből követhette végig, a livestreamen keresztül Keszthelyi Zsombor káprázatos aranyérmének történetét. Szombaton azonban az élő közvetítés a legjobb 32 között kezdődött, így arról nyilván csak közvetve értesült, hogy miként alakult tanítványának a délelőttje. Pátri Maja 1 győzelemmel és 4 vereséggel kezdte a csoportkörét, és teljesen nyilvánvaló volt, hogy csak akkor léphet tovább, ha jelentős különbséggel nyeri meg az utolsó asszóját. Nos, 5:2-re győzött, és végül utolsó előttiként folytathatta a világbajnokságot a 128-as direkt kieséses táblán, egészen a negyeddöntőig…

Pátri Maja ehhez hasonló, nagyszerű találatokkal jutott a legjobb 8 közé a kadet világbajnokságon.

Hogy milyen érdekes ebből a szempontból is sportágunk, azt pontosan mutatja, hogy a selejtezőből simán továbblépő Wimmer Dorinának nem sikerült a 32 közé jutnia, miután első direkt kieséses meccsén 15:11-re kikapott a későbbi érmes japán Hommától. A csoportban ugyancsak jól teljesítő Gachályi Gréta pedig egy sima győzelem után, hosszabbításos vereséget szenvedett (13:14) az izraeli Kravets-től. Maradt tehát egyedüliként az a Pátri Maja, aki mesterét erre a versenyre elveszítve, a csoportkörből némi szerencsével továbblépte kezdte szereplését a főtáblán. Ott viszont sorra vette az akadályokat a Balaton vívója. A népes mezőnyben négy meccset kellett nyernie a 8 közé kerülésért, és ezt megoldotta! 15:10, 15:13, 15:12 után egy 15:14 következett a negyeddöntőben az ukrán Romanovával szemben, viszont az újabb ukrán, Makszimenko elleni negyeddöntőben nem jött össze a győzelem, Maja 15:9-re kikapott, de a nyolcadik helyért neki, és őt távolról követő mesterének egyaránt jár a gratuláció!

Pelle Domonkos szoros meccsek után okkal ünnepelhette világbajnoki hetedik helyezését.

A férfiaknál Pelle Domonkosnak dukál ugyanez az elismerés, ő ugyanis úgy végzett a hetedik helyen, hogy rendkívül kiélezett helyzetekben tudott egyre előrébb és előrébb jutni. Tette mindezt úgy, hogy első éves “kiskadetként” sikerült egy remek hetedik helyezést megszereznie a világbajnokságon. És nagyon közel volt ahhoz is, hogy ennél is eredményesebben szerepeljen Peterdi András honvédos tanítványa. Sikeres csoportköre után egyre szorosabb és szorosabb meccsek vártak rá. A legjobb 32-ig egy 15:8-cal és egy 15:12-vel jutott el, ott viszont egy nagyon izgalmas, hosszabbításos asszóban sikerült továbbjutnia. Az izraeli Segal elleni 15:12-es győzelem már a 8 közé jutást jelentette a számára, mindeközben egyedül maradt a mieink közül. 

Horváth Ádámnak ugyanis nem jött össze a 64 közé jutás, Kó Ágoston pedig két 15:11-es győzelem után maradt alul a brit Brooke-kal szemben a nyolcaddöntőben 15:9-re, így egyedül Domonkosnak maradt esélye az éremszerzésre. Nagyon közel volt hozzá, ám végül nem jött össze neki. A rendkívül furcsa technikával rendelkező, későbbi világbajnok amerikai Imrek (nem elírás, semmi köze nincs klasszisunkhoz, Imre Gézához…) ellen sokáig előnyben volt, ám a döntő tust nem sikerült beadnia, 15:14-re kikapott, és ezzel a hetedik helyen zárt, gratulálunk neki és mesterének, jöhet az újabb lépés előre!

Vasárnap, a korosztályos világbajnokság befejező napján a junior párbajtőrözők csapatversenyeit rendezik Dubajban, még egyszer, hajrá, magyarok!

Eredmények. Junior és kadet világbajnokság, Dubai. 

Kadet férfi párbajtőr egyéni, 142 induló. A csoportmérkőzéseken: Pelle Domokos 4 győzelem/1 vereség, Kó Ágoston 4/1, Horváth Ádám 2/4 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Pelle-Kacsarava (grúz) 15:8, Kó-Goncalves (brazil) 15:13, Horváth-Laasik (észt) 5:15.

A legjobb 32 közé jutásért: Kó-Prochazka (cseh) 15:11, Pelle-Madiauskas (litván) 15:12.

A legjobb 16 közé jutásért: Pelle-Malvik (norvég) 13:12, Kó-De la Cal Guijarro (spanyol) 15:11.

Nyolcaddöntő: Pelle-Segal (izraeli) 15:12, Kó-Brooke (brit) 9:15.

Negyeddöntő: Pelle-Imrek (amerikai) 14:15.

Végeredmény: 1. Samuel Imrek (amerikai), 2. Alon Sarid (izraeli), 3. Makszim Percsuk (ukrán) és Fabio Mastromarino (olasz), …7. Pelle Domonkos (edző és válogatott edző: Peterdi András, edző: László István), …12. Kó Ágoston, …97. Horváth Ádám. 

Kadet női párbajtőr egyéni, 109 induló. A csoportmérkőzésen: Gachályi Gréta 5 győzelem/1 vereség, Wimmer Dorina 5/1, Pátri Maja 2/4 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Pátri-Gogniat (svájci) 15:10.

A legjobb 32 közé jutásért: Gachályi-Kisimoto (japán) 15:7, Pátri-Proosvali (észt) 15:13, Wimmer-Homma (japán) 11:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Pátri-Lattanzio (brit) 15:12, Gachályi-Kravets (izraeli) 13:14.

Nyolcaddöntő: Pátri-Romanova (ukrán) 15:14.

Negyeddöntő: Pátri-Makszimenko (ukrán) 9:15.

Végeredmény: 1. Aleyna Ertürk (török), 2. Anna Makszimenko (ukrán), 3. Chen Hailin (hongkongi) és Homma Mizuki (japán), …8. Pátri Maja (edző: Eitner Kinga, válogatott edző: Galli Zsolt), …18. Gachályi Gréta, …35. Wimmer Dorina.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Minden napra jutott érem 

A csütörtökön Nápolyban befejeződött kadet és junior Európa-bajnokságon a magyar küldöttség 2 arany-, 4 ezüst és 5 bronzéremmel zárt, gratulálunk!

Négy kardozónk folytatja Padovában

A férfi kardozók olaszországi Világkupáján a kiemelt Szilágyi Áron és Szatmári András mellett Gémesi Csanád és Rabb Krisztián folytathatja a legjobb 64 között.

Öten az athéni 64-ben

A négy milánói világbajnok (Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca) női kardozó, továbbá Keszei Kira jutott a legjobb 64 közé az athéni Világkupán.

Két bronzérem a zárónapon

Férfi tőrcsapatunk és női párbajtőrcsapatunk egyaránt bronzérmet nyert a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság zárónapján, gratulálunk!

Arany és ezüst a hölgyektől

Női kardcsapatunk rendkívüli izgalmak után nyert aranyérmet, míg női tőrözőink nagyon értékes ezüstérmet nyertek a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján.

Élő eredmények

Közelgő események