Esküt tettek olimpikonjaink

júl 1, 2021 | Hírek

A 85 éves hagyományokat folytatva, a tokiói olimpia előtt fogadalmat tettek a magyar sportolók. Vívóink is ott voltak az eseményen, az esküt a sportlövő Péni István és az úszó Késely Ajna mondta el.

Forrás: olimpia.hu

A Millenáris Parkban található Nemzeti Táncszínházban rendezett csütörtök esti eseményen Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszter köszöntötte a résztvevőket. Kulcsár Krisztián köszöntőjében kiemelte: ez egy páratlan olimpia lesz egy páratlan országban már csak azért is, mert a szokottól eltérően páratlan évben rendezik meg, és amely előtt öt évig tartott az olimpiai ciklus. „Az olimpia elhalasztása siker, amelynek ára a rátok váró szigorú előírások betartása lesz" – utalt a koronavírus-járvány miatt Japánban bevezetett szigorú szabályokra a MOB-elnök. Arra is emlékeztette a megjelenteket, hogy most egy 85 éves hagyománynak tettek eleget a kijutott magyar sportolók, akik többen és több sportágban képviselik a magyar színeket, mint a korábbi három ötkarikás játékokon. „Vigyétek Magyarország jó hírét magatokkal" – zárta szavait a MOB első embere.

Női szakasz. Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Pásztor Flóra, Pusztai Liza, Katona Renáta, Márton Anna és Battai Sugár az olimpiai eskütételen.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azt hangsúlyozta: egy nemzet világban elfoglalt helyét nemcsak földrajzi helye, népességszáma és gazdasága határozza meg, hanem a kultúrája vagy éppen a sporteredményei is. Felhívta arra a sportolók figyelmét, hogy Tokióban nem csupán önmagukat és társaikat képviselik, hanem az egész nemzetet. Azt kívánta nekik, hogy szívvel-lélekkel és tisztességgel versenyezzenek.   

Az eseményen megjelent mások mellett Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, a NOB tagja, Gyurta Dániel NOB-tag, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Kamuti Jenő, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, valamint Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

A párbajtőr szakág képviselői. Dancsházy-Nagy Tamás mester és Siklósi Gergely világbajnok.

Az eskü szövegét a hagyományok szerint két sportoló mondta elő: Késely Ajna háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok úszó (2018, Buenos Aires) és Péni István ifjúsági olimpiai bajnok sportlövő (2014, Nanjing), akik mindketten részt vettek a 2016-os riói olimpián is. Az eskütétel 85 évre nyúlik vissza, a berlini olimpia előtt német sporttörténészek kezdeményezték az ókori minták felelevenítését, többek közt a lángfutást és az eskütételt. Magyarországon 1936-ban Kovács József Európa-bajnok gátfutó volt az első olimpikon, aki előmondta a szöveget. Barcelona (1992) volt az első, amikor egy férfi és egy női versenyző (akkor Egerszegi Krisztina úszó és Gyulay Zsolt kajakos) párban mondta a fogadalmat.

A tokiói olimpiai fogadalom szövege

“Én, … a Magyar Olimpiai Csapat tagja fogadom, hogy becsületesen, töretlen akarattal, legjobb tudásom szerint, a fair play szellemében készülök a tokiói, XXXII. Nyári Olimpiai  Játékokra. Fogadom, hogy a felkészülés és a versenyek alatt magatartásomat és minden tettemet a hazám iránti szeretet és hűség hatja át. Ígérem, igaz képviselője leszek a nemzetek közötti barátság nemes eszméjének, és mindent megteszek, hogy a világ legnagyobb sportünnepén eredményesen képviseljem hazámat, Magyarországot.”

Kapcsolódó hírek

Tőrbravúrokra várva

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a tőrözőkkel fejezzük be beharangozónkat.

Távoli, de nagyon fontos párbajtőr hétvége következik

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a párbajtőrözőkkel folytatjuk beharangozónkat.

Imre Géza – apaszerepben a sportkonferencián

A négyszeres világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes párbajtőröző, elnökségi tagunk, Imre Géza ezúttal szülői szerepéről nyilatkozott párjával, Kökény Beatrixszal az utanpotlassport.hu konferenciáján.

Veterán országos bajnokokat avattunk

A hét végén az UTE vívótermében rendezték a veterán országos bajnokságot. 161 vívó indult az egyéni versenyeken, míg vasárnap 27 csapat lépett pástra a három fegyvernemben.

Ünnepek előtti “vívónagyhét” következik

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a kardozókkal kezdjük beharangozónkat.

Élő eredmények

Közelgő események