Év végi hajrá, kiemelkedő versenyekkel

dec 12, 2019 | Hírek

Nyolc helyszínen, 15 számban lesznek érdekeltek a magyar vívók az idei utolsó nemzetközi hétvégén. Kiemelkedő versenyeink az olimpiai kvalifikációs női tőr és női kard csapatviadal, hajrá, magyarok!

Ebben az évben utoljára lesznek nemzetközi versenyek, ám miként karácsony előtt a bevásárlóközpontokban, úgy a pástokon is csúcsforgalom lesz. Valamennyi fegyvernem, és mindhárom “világbajnoki korosztály” érintett ezen a hétvégén, majd jövő héten jöhet a “hazai csúcs”, a hatfegyvernemes országos bajnokság, a Magyar Vívás Napja. 

De ne siessünk ennyire az időben, mert nagyon fontos dolgaink lesznek ezen a víkenden… Két olyan fegyvernemben rendeznek olimpiai kvalifikációs Világkupát, melyben reális eséllyel pályázunk a tokiói részvételre. Miként ismeretes, a héten alaposan megfogta a sportvilágot, hogy folyamatos doppingvétség miatt kizárták az oroszokat a tokiói olimpiáról. Nos, a hír igaz. De… Először is, fellebbezésnek helye van. És, ha a Nemzetközi Sportdöntőbíróság helyben is hagyja az ítéletet – ami nagyon valószínű -, kiskapu azért létezik. Semleges színekben, akár csapatban is, ötkarikás zászló alatt elindulhatnak a “tiszta oroszok”, amennyiben saját szakszövetségük ezt támogatja. Márpedig vívásban támogatni fogja, úgyhogy az esélyeket latolgatva számoljunk a nagyon erős oroszokkal, és vívásban tán jól is van ez így…

Női tőrben a Párizstól közvetlenül délkeletre fekvő elővárosban, St. Maur-ban rendeznek egyéni és csapat Világkupát. Az olimpiai rangsor röviden úgy fest, hogy nagy valószínűséggel a lengyelek, a németek és a magyarok vívnak öldöklő csatát az utolsó, nyolcadik csapathelyért. Még ezzel együtt három verseny van hátra, a különbségek elenyészőek – minden kis pontocska sokat érhet… A mieink Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra összeállításban lépnek pástra – majd vasárnap. A csapatot ugyanis természetesen megelőzi az egyéni verseny, ami a hazai válogatásba is beszámít. Ezen tíz magyar tőröző szerepel majd. Férfi tőrben “próbaolimpiai” Világkupát rendeznek a hétvégén Tokióban. Dósa Dani a magyar főszereplő, aki egyéni kvalifikációs helyért küzd, csapatban itt nincs olimpiai esély, nem is indul a Vk-n válogatott. 

Másik “fókuszált” versenyünk a Salt Lake City-i női kard egyéni és csapat Világkupa. Itt valamivel összetettebb az olimpiai kijutás kérdése, ugyancsak három verseny van hátra ezzel együtt. A pontszámítás természetesen folyamatos, ám annyira “sokösszetevős”, hogy maradjunk a legegyszerűbbnél: a mieinknek minél jobban kell szerepelni, és akkor reálisak az esélyeink a tokiói részvételre. Hét magyar szelte át már hétfőn az óceánt, és az egyéni viadalt követő csapatban két klasszisunk, Márton Anna és Pusztai Liza mellett a nevezések alapján Katona Renáta és Battai Sugár kap helyet. 

Ugyancsak nagyüzem lesz a fiatalabb korosztályokban is. Párbajtőrben a junioroknak rendeznek Világkupa-fordulót, két helyszínen, egyéniben és csapatban egyaránt. Teljes, tizenkét fős lesz a mieink létszáma, a hölgyek a spanyolországi Burgosban, az urak a krétai Heraklionban lépnek pástra egyaránt nagy mezőnyben. 

Tőrben és kardban a kadetok szerepelnek a hazai válogatásba is beszámító európai körversenyeken. Előbbi fegyvernemben a férfiak Halléban, a nők Tauberbischofsheimben vívnak, egyéniben és csapatban egyaránt. Kardban a szomszédos Mödling lesz a helyszín, itt csak egyéni viadalokat rendeznek szombaton és vasárnap. 

Természetesen valamennyi eseményen, de legfőként St. Maur-ban és Salt Lake City-ben: hajrá, magyarok!

Kapcsolódó hírek

2023/24: kezdünk!

A hétvégén valamennyi fegyvernemben megkezdődik az új szezon. Tőrben és kardban a junioroknak, párbajtőrben a kadetoknak és a junioroknak rendeznek Magyarkupa-fordulót, válogatót. Sok sikert mindenkinek!

A roadshow Újpesten járt

“Aranyos fiúk, aranyos lányok – Találkozz bajnokokkal!” elnevezésű roadshow harmadik állomása az újpesti Benkő István iskola volt. A világbajnok Gémesi Csanád és a kadet Európa-bajnok Vajda Oszkár tartott bemutatót.

A felnőttek is belevágtak!

Mátraházán, illetve az ausztriai Ramsauban megkezdődött felnőtt vívóinknak is a válogatott program. A végcél természetesen a párizsi olimpia, reméljük, minél többen jutnak odáig. Hajrá, magyar vívás!

Kadet női tőr KV – Somorja 2023.09.30-10.01 – Utazási Információk

Kadet női tőr KV – Somorja 2023.09.30-10.01 – Utazási Információk

Újpest a roadshow újabb állomása

Az újpesti Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium lesz az újabb állomása az “Aranyos lányok, aranyos fiúk” roadshow-nak. A vendég ezúttal Gémesi Csanád és Vajda Oszkár lesz.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM