Ezüst és bronz a végére

febr 28, 2023 | Hírek

A junior férfi kardcsapat ezüst- és a férfi tőrcsapat bronzérmével zárult Tallinnban a korosztályos Európa-bajnokság. A magyarok 7 arany-, 2 ezüst- és 8 bronzéremmel zárták az eseményt, gratulálunk!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Az utolsó napra sem fogyott el a lendület. A magyar küldöttség feltette az i-re a pontot, minden versenynapra jutott a mieinknek az éremből, az utolsón egy ezüst és egy bronz, köszönhetően a férfi kard- és a férfi tőrcsapatnak. Ezzel a magyar küldöttség 7 arany-, 2 ezüst- és 8 bronzéremmel zárta az Európa-bajnokságot, ami elképesztően sikeres teljesítménynek számít. A 17 megszerzett érem “világrekord”, és az érmek színének megoszlásában is egyedül tavaly, Újvidéken szerepelt ennél jobban a küldöttség!

Szemes Gergő Kairóból repült Tallinnba ezért a bronzéremért.

Haladjunk időrendben! A napi első érmünket a Bagdány Albert, Budaházy Ambrus, Rubin Mattia, Szemes Gergő összeállítású férfi tőrcsapat nyerte. A csapat erőssége, Gergő hétfő délután érkezett meg Kairóból egyenesen Tallinnban. A hétvégi felnőtt Vk-t követően saját korosztályában is segíteni akarta a válogatottat, és a Svédország elleni nyolcaddöntőben a különbség éppen “ egy szemesnyi” volt, ugyanis a 45:33-as meccsen +12-es mérleggel zárt Szabó István tanítványa. A negyeddöntős folytatásban viszont a briteket egyenletes teljesítménnyel, igazi csapatmunkával sikerült legyőzni (45:31). A következő lépést a franciák ellen nem sikerült megtenni (30:45), ugyanakkor a bronzmeccsre jutott egy nagy bravúr! A lengyelektől némi meglepetésre vereséget szenvedő olaszokat ugyanis sikerült 45:41-re legyőzni, Gergő és Berci kivételesen jó vívásának köszönhetően! Olasz férfi tőrcsapatot legyőzött egy magyar a korosztályos világversenyen – ilyen sem tegnap történt… A nagyszerű harmadik helyezést követően Szemes Gergőt szerettük volna megkérdezni arról, hogy érzi magát mindezek után. A mindig udvarias fiatalember most néhány mozdulattal elhárította az érdeklődést. Majd amikor azt válaszoltuk neki, hogy mindez érthető, bizonyosan nagyon fáradt lehet, akkor suttogva így reagált: “Nem vagyok fáradt. Csak annyira fáj a torkom, hogy beszélni sem bírok…” Le a kalappal Gergő és az egész tőrcsapat előtt, természetesen így gondolta mindezt Mazza Lorenzo válogatott edző is. 

“Ismét sikerült egyet előrelépnünk, és nagyon büszke vagyok ezért a fiúkra! Kezdjük előtte azzal, hogy jár a köszönet Szeminek és a szövetségnek. Utóbbinak azért, mert lehetővé tette, hogy Kairóból iderepüljön. Gergőnek pedig azért, mert fáradtan és betegen ilyen kimagaslót nyújtott. De dicsérjük a többieket is! Két első éves junior és egy kadet vívott együtt Szemivel, és a tavalyi ötödik helyet sikerült éremre javítanunk. A korosztályos férfi tőr egyre stabilabb, és nagyon várjuk a plovdivi világbajnokságot!”

Az utolsó érmet, egy ezüstöt a junior férfi kardcsapat szerezte: Petrucz Mirkó, Tóth Bertalan, Vigh Benedek, Péch Kornél.

És a slusszpoén még a végére maradt! Az a magyar férfi kardcsapat, amelynek tagjai közül (Petrucz Mirkó, Péch Kornél, Tóth Bertalan, Vigh Benedek) mindenki junior marad a következő szezonban is, egy remek ezüstéremmel fejezte be a magyar küldöttség Európa-bajnokságát! Az igazi bravúr Észtország kötelező legyőzése után a negyeddöntőben következett, amikoris egy elképesztősen fordulatos mérkőzésen sikerült legyőzni az esélyesebbnek tartott Franciaországot. Vigh Benedek 36:40-nél lépett pástra az utolsó asszóban, és innen fordított 45:42-re. Az elődöntőben aztán a csapat igazolta, hogy igazi csapat. Spanyolország ellen ugyanis Tóth Bertalan és Petrucz Mirkó vitte a hátán a válogatottat, és a 45:39-es siker döntőt ért a mieink számára. A Románia elleni fináléra már elfogyott az erő, az elejétől kezdve az ellenfélnél volt az előny, és kétség sem férhetett a rivális 45:31-es sikeréhez. Ugyanakkor ez az ezüst nagyon értékes eredmény a fiatal válogatottól, és így gondolta ezt Neuhold Sándor válogatott edző is. 

“Nagyon nehéz ágon jutottunk el a döntőig, most, a legfontosabb pillanatban sikerült legyőzni először a francia válogatottat. Hihetetlenül hullámzó volt a mieink teljesítménye, mindenkinek voltak remek pillanatai, a rosszabbakat meg majd kijavítjuk a jövőben! Az ezüstérem szép eredmény, köszönöm valamennyi edző kollégámnak a munkáját és a segítségét! Bízom abban, hogy ez a csapat tovább halad ezen az úton, és lesz még ennél is fényesebb érmünk!”

A nap harmadik fegyvernemében, női párbajtőrben sem hiányzott sok a bravúrhoz. A negyeddöntőben a Kálmán Gyöngyvér, Salamon Réka, Szarvas Rita, Wimmer Dorina összeállítású válogatott nagyon szoros meccset vívott a későbbi ezüstérmes franciákkal, az utolsó asszóban Dorina közel állt ahhoz, hogy megfordítsa az eredményt. Nem sikerült, végül 45:43-ra nyertek a franciák, így az 5-8. helyért következett a folytatás. Itt Spanyolországot legyőzte, Olaszországtól vereséget szenvedett a csapat, amely ezzel a hatodik helyen végzett. 

Ezzel véget ért a tallinni kadet és junior Európa-bajnokság, melynek eredményeit fentebb már méltattuk. E helyütt pedig gratuláljunk még egyszer valamennyi sikeres vívónak, mesternek, válogatott edzőnek és szakembernek, mert ez igazi csapatsiker volt. Folytatás alig több mint egy hónap múlva, a plovdivi kadet és junior világbajnokságon!

Eredmények. Kadet Európa-bajnokság, Tallinn. 

Női párbajtőrcsapat, 18 ország. Nyolcaddöntő: Magyarország-Ukrajna 44:41 (Wimmer +6, Kálmán +3, Salamon -1, Szarvas -5).

Negyeddöntő: Magyarország-Franciaország 43:45 (Wimmer +3, Kálmán -2, Szarvas -3).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Spanyolország  45:34 (Kálmán +8, Wimmer +4, Szarvas 0, Salamon -1).

Az 5. helyért: Magyarország-Olaszország 34:41 (Salamon -1, Wimmer -2, Kálmán -4).

Végeredmény: 1. Lengyelország, 2. Franciaország, 3. Izrael, …6. Magyarország (Kálmán Gyöngyvér, Salamon Réka, Szarvas Rita, Wimmer Dorina).

Férfi tőrcsapat, 18 ország. Nyolcaddöntő: Magyarország-Svédország 45:33 (Szemes +12, Bagdány +2, Rubin -2).

Negyeddöntő: Magyarország-Nagy-Britannia 45:31 (Szemes +6, Bagdány +5, Budaházy +3).

Elődöntő: Magyarország-Franciaország 30:45 (Bagdány -1, Rubin -2, Budaházy -6, Szemes -6).

A 3. helyért: Magyarország-Olaszország 45:41 (Szemes +14, Bagdány +5, Rubin -5, Budaházy -10). 

Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Lengyelország, 3. Magyarország (Bagdány Albert, Budaházy Ambrus, Rubin Mattia, Szemes Gergő, válogatott edző: Mazza Lorenzo, edzők: Kessler Zoltán, Mazza Lorenzo, Fekete Gábor, Kárpáthy Krisztián, Szabó István).

Férfi kardcsapat, 17 ország. Nyolcaddöntő: Magyarország-Azerbajdzsán 45:31 (Péch +7, Tóth +4, Vigh +3).

Negyeddöntő: Magyarország-Franciaország 45:42 (Vigh +8, Tóth +5, Petrucz +1, Péch -11).

Elődöntő: Magyarország-Spanyolország 45:39 (Petrucz +10, Tóth +8, Vigh -12).

Döntő: Magyarország-Románia 31:45 (Vigh -1, Péch -3, Tóth -5, Petrucz -5).

Végeredmény: 1. Románia, 2. Magyarország (Petrucz Mirkó, Péch Kornél, Tóth Bertalan, Vigh Benedek, válogatott edző: Neuhold Sándor, edzők: Varga József, Kocsis Zsolt, Patócs Ákos, Kósa Miklós), 3. Spanyolország.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Férfi bravúr, de nincs kvóta

Hatodik helyen végzett a férfi, a kilencediken a női válogatott a kairói tőrcsapat Világkupán. Dósa Daniék legyőzték az olimpiai bajnok franciákat, a kvóta, sajnos, már korábban elúszott.

Bronzérem a kadet zárónapon

A férfi kardcsapat bronzérmével zárult a nápolyi kadet Európa-bajnokság. A férfi tőrözők és a női párbajtőrözők negyedikek lettek. A kadet mérleg: 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz. Jöhetnek a juniorok!

Aranyos kvóta Heidenheimből!

Aranyérmet nyert, és bebiztosította olimpiai kvalifikációját az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán, gratulálunk!

Dani aranyat érő bronza

Dósa Dániel világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes a kairói férfi tőr egyéni Világkupán, és ezzel karnyújtásnyira van az olimpiai kvótától. Ugyanúgy mint Pásztor Flóra!

Ezüst jutott a harmadik napra

A nápolyi kadet Európa-bajnokság újabb versenynapján ezüstérmet nyert a magyar női kardcsapat, gratulálunk! Női tőrözőink az 5., férfi párbajtőrözőink a 7. helyen végeztek.

Élő eredmények

Közelgő események