Ezüstérmes a férfi kardcsapat

júl 21, 2022 | Hírek

Az olaszok elleni bravúros győzelem után Koreától szenvedett vereséget a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású kardcsapat a vb-döntőben. Gratulálunk a remek ezüsthöz

Munkatársunk helyszíni tudósítása:

A jelek szerint nem sokat változott a féri kardvilág a három évvel ezelőttihez képest. Akkor, a budapesti vb-n a mieink a tomboló BOK Csarnokban az elődöntőben az olaszokat győzték le, majd egy sokáig emlékezetes döntőben, furcsa körülmények között szenvedtünk vereséget Koreától. Nos, az ázsiaiak azóta is uralják a kardvilágot, mi pedig ott vagyunk közvetlenül a nyomukban, de előzni még nem sikerült. Viszont “trónkövetelői” helyünket továbbra is fenntartjuk!

Szilágyi Áron öröme az elődöntőben aratott győzelmét követően.

Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású kardcsapatunk a kairói világbajnokság negyeddöntőjében olyan simán verte meg Törökországot, ahogy azt reméltük, a vége 45:30 lett. A folytatásban jöhetett az ismétlés, azaz megismétlődött a budapesti vb programja. Az elődöntőben újra szembekerült egymással a két, lassan évszázadosnak mondható rivális, Magyarország és Olaszország. A meccs rendkívül izgalmasan alakult. Az első kör magyar vezetése után ugyanis az olaszok fordítani tudtak, és két asszóval a vége előtt három tussal vezettek. Nagyon kellett, hogy Szatmári Andris feljavuljon, ez sikerült is. 39:40-nél jöhetett a tokiói egyéni finálé, ismét Szilágyi Áron és Luigi Samele lépett pástra. Az eredmény is hasonlóan alakult, Áron simán nyert. Ezúttal 6:2-re, ami csapatunk világbajnoki döntőbe jutását jelentette! Leírni, persze, mindezt egyszerű, ám Áron remeklése az egész meccsen kulcsfontosságú volt, valódi vezéregyénisége volt a válogatottnak!

Világbajnoki ezüstérmeseink: Szatmári András, Gémesi Csanád, Szilágyi Áron és Decsi Tamás.

A döntőben “természetesen” Korea következett, amelyen 2017 óta nem lehet fogást találni, valamennyi világversenyről aranyéremmel tértek haza. Erről is… Első helyezéseiket háromszor a mieink legyőzésével szerezték meg. Lipcsében (2017) simán nyertek, a budapesti körülményekre már céloztunk, ezt a döntőt leginkább a kettő közé helyezhetjük. Az első asszó után volt egyedül nálunk a minimális előny, és a második kör elején nőtt jelentősre a két csapat közötti különbség. Az igazat megvallva, ezúttal is Áron volt az, aki jó formában vívott, de a világklasszis koreaiak ellen ez kevés volt, a vége 37:45 lett. Az ezüstérem nagyon szép eredmény, a férfi kard szakág pedig kimagaslóan teljesített Kairóban is, egy arany- és egy ezüstéremmel egyértelműen küldöttségünk zászlóshajója. Gratulálunk a fiúknak, valamint a válogatott edzőknek, Decsi Andrásnak és Neuhold Sándornak, valamint a mestereknek, Decsi Andrásnak, Decsi Istvánnak, Gárdos Gábornak és Navarrete Józsefnek!

Az ezüstösök és a stáb. Lent érmeseink, fent Decsi István, Decsi András, Boczkó Gábor, Csampa Zsolt, Gárdos Gábor, Bodnár József. Tamás Henriette, Neuhold Sándor.

A döntő után a két főszereplőt, Decsi András vezetőedzőt, és csapatunk legjobbját, Szilágyi Áront kértük meg az értékelésre. 

“Úgy álltunk fel a pástra, hogy most legyőzzük a koreaiakat, testben, fejben készen álltunk a csatára, de be kell ismerni, hogy ezúttal ők voltak a jobbak. Azért voltak ennek a napnak jelentős pozitívumai is! Az elődöntőig úgy jutottunk el, hogy megszorítani sem tudtak bennünket, úgy, hogy az Európa-bajnoki bronzérmes törökök is az ellenfeleink között voltak. Az olaszoknak pedig sikerült visszavágni a tokiói elődöntőért. Legfontosabb talán az, hogy egyértelműen nyomatékosítottuk ismét a világgal, hogy jelen pillanatban mi vagyunk a második legjobb csapat. Stabilak vagyunk és egységesek, továbbra is hiszek a következő lépésben. Mert a célunk egyértelmű: sikerrel megőrizni a helyünket az olimpia kvalifikáció során, majd legkésőbb 2024-ben végre legyőzni ezt a nagyon erős koreai csapatot!” – értékelt a válogatott vezetőedzője. 

Szilágyi Áron a koreaiak elleni döntőben is plusszal zárt, miként egész nap a csapat vezéregyénisége volt.

“Nehéz vidáman nyilatkozni néhány perccel egy ilyen döntő után, még akkor is, ha világbajnoki ezüstérmesek lettünk. Be kell ismerni, a koreaiaknál négy világklasszis vívó állt fel ellenünk, a tartalék is egyéni világbajnok… És a mi mai formánk nem volt elég ahhoz, hogy felvegyük velük a versenyt. Este azért bizonyára megünnepeljük majd ezt az eredményt, de nem túlzottan, elvégre a közelmúlt világversenyein szerencsére mindig nyertünk valamilyen színű érmet. Aztán ősztől dolgozunk tovább, a céljaink egyértelműek” – nyilatkozta a világbajnokság egyéni arany-, és csapat ezüstérmese, Szilágyi Áron.

Megkezdődtek a versenyek a férfi párbajtőr- és a női tőrcsapatok részére is. Előbbiben nagyon magabiztos vívással teljesítették napi penzumukat a magyarok. Az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású válogatott előbb a mindig kellemetlen észteket búcsúztatta egy 35:27-tel a legjobb 16 közé kerülésért. A nyolcaddöntőben a házigazda Egyiptomot vártuk ellenfélnek, de egyáltalán nem bántuk a papírforma borulását, ugyanis a helyiek nagy bánatára Portugália legyőzte őket. Így aztán a luzitánokkal kerültünk szembe, és ugyan párbajtőrben nincs gyenge rivális, mindenképpen kellemesebb óra volt ez így a számunkra… A mieink rögtön az elején jelentős különbséggel elhúztak, ügyelve arra, hogy ne kapjanak vérszemet a portugálok, a végre 34:20 lett ide, és már értékelhetett is Dancsházy-Nagy Tamás vezetőedző. 

“Az első mérföldkövet megtettük. A fegyvernemünkben mindig értékes a nyolc közé jutás,  különösen ezzel a fiatal csapattal. Az természetesen tagadhatatlan, hogy nem Portugáliát vártuk ellenfélnek. Mint ahogy az is, hogy Egyiptom ebben a környezetben kellemetlenebbnek tűnt. Annak örültem, hogy valamennyi fiú együtt volt, ami biztató a folytatásra nézve. Holnap másik verseny kezdődik, természetesen az újabb mérföldkő megtétele a célunk!”

Női tőrözőinknek (Kondricz Kata, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra, Pöltz Anna), sajnos, nem sikerült a 8 közé jutás. Ehhez Spanyolországot kellett volna legyőzni, ami nem tűnt lehetetlen küldetésnek, ugyanakkor az komoly figyelmeztető jel lehetett, hogy a rivális ebben a szezonban már kétszer megtréfált bennünket. És a jelek szerint nemcsak a magyar igazság a három, hanem a spanyol is. A meccs nem kezdődött rosszul, a lelkesedéssel sem volt gond, ám a harmadik asszóban fordítottak a spanyolok, és többet nem is adták ki a vezetést a kezükből, a vége 31:45 lett. A folytatásért nem érheti panasz a hölgyek haza táját. Az ukránok elleni 45:32 kifejezetten értékesnek mondható, a németek elleni szoros vereség (41:45) “belefért”, végül, a 11. helyért a briteket is simán legyőzte a válogatott (45:28).

A világbajnokság utolsó előtti versenynapján a férfi párbajtőrözők befejezik, a férfi tőrözők és a női kardozók elkezdik versenyüket. Hajrá, magyarok!

Világbajnokság, Kairó. Eredmények.

Férfi kardcsapat, 32 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Törökország 45:30 (Szilágyi +11, Szatmári +5, Gémesi -1).

Elődöntő: Magyarország-Olaszország 45:42 (Szilágyi +8, Szatmári -1, Gémesi -4).

Döntő: Magyarország-Korea 37:45 (Szilágyi +4, Szatmári -2, Decsi -4, Gémesi -6).

Végeredmény: 1. Korea, 2. Magyarország (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron, válogatott edző: Decsi András, edzők: Decsi István, Navarrete József, Gárdos Gábor, Decsi András), 3. Olaszország. 

Női párbajtőrcsapat, 33 induló. Végeredmény: 1. Korea, 2. Olaszország, 3. Lengyelország, …15. Magyarország (Büki Lili, Kun Anna, Muhari Eszter, Nagy Kinga).

Férfi párbajtőrcsapat, 45 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Észtország 35:27 (Koch +6, Andrásfi +4, Siklósi -2).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Portugália 34:20 (Nagy +14, Andrásfi +1, Koch -1).

Női tőrcsapat, 24 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Spanyolország 31:45 (Kondricz -1, Pásztor -2, Lupkovics -11).

A 9-16. helyért: Magyarország-Ukrajna 45:32 (Kondricz +6, Pásztor +5, Lupkovics +2).

A 9-12. helyért: Magyarország-Németország 41:45 (Lupkovics +6, Pásztor -5, Kondricz -5).

A 11. helyért: Magyarország-Nagy-Britannia 45:28 (Pásztor +14, Kondricz +7, Lupkovics -4). 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Tovább tart a böjt

Keresztes Ádám szerepelt a legjobban a magyarok közül a kadet és junior világbajnokság junior párbajtőr egyéni versenyszámában. A tatai vívó nyolcaddöntőig jutott.

Közgyűlés következik

Május 17-én tartja a Magyar Vívó Szövetség az évi rendes, egyben tisztújító közgyűlését a Magyar Sport Házában.

Ötödik a férfi, 12. a női tőrcsapat

A rijádi korosztályos világbajnokság tőr számának zárónapján a férfi csapat az 5., a női a 12. helyen végzett – következnek a párbajtőrözők. Hajrá, magyarok!

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Élő eredmények

Közelgő események