Ezüstérmes a férfi párbajtőrcsapat!

jan 12, 2019 | Hírek

Aranyosan csillogó ezüstérmet nyert a Bányai Zsombor, Berta Dániel, Nagy Dávid, Rédli András összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán! Gratulálunk a versenyzőknek és a mestereknek!

Le a kalappal! A magyar férfi párbajtőr-válogatott ismét bizonyította, hogy az őrségváltás megtörtént, pusztán a nagyon fontos “csiszolási munkálatok” maradtak hátra. A riói olimpia után két visszavonuló vezérét, Imre Gézát és Boczkó Gábort vesztő szakág, már akkor elhatározta, hogy lassan, de biztosan felépíti a jövő, a tokiói olimpia csapatát. És Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány, valamint Dancsházy-Nagy Tamás vezetőedző precíz irányelvei alapján újabb értékes sikert ért el a heidenheimi Világkupa-versenyen az eddig ebben az összeállításban nem szereplő magyar válogatott – ezüstérmet nyert!

Bányai balettja a világbajnok svájciak elleni negyeddöntőben.

Az eredetileg elgondolt kvartetten egyet váltottak a vezetők, Siklósi Geri könnyebben megsérült, Nagy Dávid pedig egyéniben bravúros nyolcadik helyezést ért el, így a két fiatal helyet cserélt Bányai Zsombor, Berta Dániel és  Rédli András mellett. A hatalmas mezőnyben a 16 közé jutásért Marokkó volt az ellenfél, és a végeredmény nem lehetett kétséges, 45:30 – ide. A nyolcaddöntő, Japánnal szemben azonban korántsem ígérkezett ilyen simának, vegyesen, és mindig szorosan alakult mostanság a mérlegünk a távol-keletiekkel. Hét asszóig most is minden szorosan alakult, ám az utolsó előtti asszóban Berta Dani mínusz egyről fordított plusz négyre, majd Bandi a végjátékot a meglévő előnyből szokásához híven “berédlizte”, és ezzel 33:27-re összejött a nagyon fontos siker. 

Rédli András a pást végén. Olyan, mint az egri vár: bevehetetlen.

A negyeddöntőben a világbajnok svájci válogatott volt az ellenfél, és az összeállításoknál láthatólag mindkét fél taktikázott. Hogy mindez kinek sikerült jobban? Mindig a győztesnek, azaz jelen helyzetben nekünk! Rédli Andrást a szakvezetők eltették a befejező helyről, mondván ne ott találkozzon Max Heinzerrel, aki nem éppen az esete, ám a svájciak is léptek, és ők sem klasszisukkal fejeztek. Ám a lényeg nem is ez volt, hanem, hogy válogatottunk mindhárom tagja fegyelmezetten és eredményesen vívott, az utolsó előtti csörtében mérkőzött Bandi és Heinzer, ott sem volt gond, majd a végjátékot az egész nap kimagaslóan vívó Berta Dani magabiztosan hozta, 45:40 lett a vége! 

Pezsgő az ezüstérmesek egészségére: Berta Dani, Nagy Dávid, Bányai Zsombor és Rédli András.

Az elődöntőben a meglepetésre odáig eljutó lengyel válogatott volt az ellenfél, melynek okán azért nem bosszankodtunk. És fiatal csapatunk ezúttal arról is tanúbizonyságot tett, hogy az esélyesség terhét ugyancsak gond nélkül viseli, végig vezetve 45:32-re nyertek a magyarok. A döntőben Oroszország következett, és az utolsó bravúr nem jött össze – ezúttal… Az oroszok már az első körben alaposan elhúztak, és a különbséget a folytatásban sem sikerült csökkenteni. Helyesebben az utolsó asszóban Rédli András nagyjából egy perccel a vívóidő vége előtt két tusra felzárkózott, ám a vége 30:36 lett – és egy nagyszerű ezüstérem. Természetesen a budapesti világbajnokságig, illetve a tokiói olimpiáig vezető út hosszú, ám hogy az irány megfelelő, azt a párbajtőrcsapat ismét bebizonyította. 

Az eredményhirdetés után Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitányt elértük telefonon, és így nyilatkozott az ezüstnapról: “Nagyon szép sikernek tekinthető ez az ezüstérem, természetesen elégedettek vagyunk, ám rögtön hozzáteszem, még rengeteg munka áll előttünk. Imre Géza és Boczkó Gábor kiszállása hatalmas vérveszteség volt, és tudatos munkával, kollégáimmal közösen lépünk előrébb és előrébb, hogy Budapesten és remélhetőleg Tokióban sikeresek legyünk. Nagyon fegyelmezetten és tudatosan vívott a csapat, Berta Dani és Rédli András remekelt, Zsombor is értékesen szerepelt, még ha nem is volt csúcsformában. Haladunk tovább, jönnek az újabb versenyek, fontos a különböző korosztályok összecsiszolása, melyekhez edzőtáborok, nemzetközi edzőtáborok szükségesek. Szép napunk volt, gratulálok a fiúknak!”

Eredmények. Férfi párbajtőrcsapat Világkupa, Heidenheim, 37 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Marokkó 45:30 (Rédli +7, Nagy +7, Berta +6, Bányai -5).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Japán 33:27 (Berta +6, Rédli +4, Nagy -4).

Negyeddöntő: Magyarország-Svájc 45:40 (Berta +7, Rédli -1, Bányai -1).

Elődöntő: Magyarország-Lengyelország 41:32 (Rédli +4, Berta +4, Bányai +1).

Döntő: Magyarország-Oroszország 30:36 ().

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Magyarország (Bányai Zsombor, Berta Dániel, Nagy Dávid, Rédli András, válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás, edzők: Halla Péter, Dancsházy-Nagy Tamás, Udvarhelyi Gábor), 3. Olaszország.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Eb-váró – Boczkó Gáborral

Boczkó Gábor szövetségi kapitány a csapatversenyekre fókuszál a kedden kezdődő bázeli Eb-n, és annak örül, hogy mindenki egészséges.

Magyarok Párizsban – Siklósi Gergely

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Siklósi Gergellyel folytatjuk!

Boros Péter a világ legidősebb aktív vívója

Bekerült a Guinness-rekordok könyvébe Boros Péter, a világ legidősebb aktív vívója. Aki továbbra sem pihen, 90 évesen is ott volt a hétvégi Csacsi Kupán.

Csacsi Kupa a “fellegekben”

Csák Attila szervezésében ismét megrendezték a veterán tőrözők Csacsi Kupáját. Újra különleges helyszínen, a visegrádi Fellegvár teraszán vívtak.

Magyarok Párizsban – Nagy Dávid

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Nagy Dáviddal folytatjuk!

Élő eredmények

Közelgő események