Ezüstérmes a junior női kardcsapat

ápr 4, 2022 | Hírek

Világbajnoki ezüstérmet nyert a Battai Sugár, Beviz Dorottya, Keszei Kira, Szűcs Luca összeállítású női kardcsapat a dubai junior vb-n. Gratulálunk a hölgyeknek és a mestereknek, következnek a tőrözők

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Ha megérdemelte volna egy csapat a junior világbajnoki aranyérmet, akkor arra a női kardozók bizonyosan rászolgáltak. A szakág korosztályos története azzal ért véget szinte napra pontosan három évvel ezelőtt, hogy a válogatott Torunban a vb-dobogó legfelső fokára állhatott. Azóta a covid két lehetőséget vett el e korosztály számára a címvédéstől, ráadásul úgy, hogy azokban az esztendőkben Pusztai Liza is juniornak számított… 

Battai Sugi egész nap kiegyensúlyozottan és eredményesen vívott.

Ezek után a Battai Sugár, Beviz Dorottya, Keszei Kira, Szűcs Luca összeállítású válogatott meggyőző fölénnyel nyerte meg a közelmúltban az újvidéki junior Európa-bajnokságot, és így jutottunk el a dubaji eseményig. Csakhogy a kötelező kezdés után (Ausztrália 45:22, Románia 45:38) a negyeddöntőben az Egyesült Államok következett. Soraiban a junior világbajnokság arany- és ezüst-, valamint a kadet vb arany- és ezüstérmesével. Élén a duplázó Skarbonkiewicz-cel, aki mindkét korosztály aranyérmét begyűjtötte az elmúlt két napon. Ám a mieink mindezek ellenére tulajdonképpen esélyt sem hagytak a tengerentúliaknak. Tették mindezt igazi csapatot alkotva úgy, hogy kimagaslóan senki sem hívott, ám mindenki hozzátette a magáét. Igazából egyetlen egyszer ijedtünk meg, amikor az ötödik asszóban, 20:17-es magyar vezetésnél Keszei Kira kapott a térdéhez, ám néhány perces ápolás után folytatta a vívást, és a teljesítményén szerencsére egyáltalán nem látszott a sérülés. A mieink úgy nyerték meg a meccset, hogy valamennyi váltásnál vezettek, a vége 45:40 lett. 

Női kardcsapatunk öröme a döntőt érő olaszok elleni sikert követően.

Igazából ugyanez a forgatókönyv játszódott le az olaszok elleni elődöntőben is. A mieink valamennyi váltásnál vezettek, és továbbra is egyenletesen teljesítettek. És egy csapatverseny esetében ez a legfontosabb! Ha egy ilyen erős válogatottban senki sem nyújt száz százalékot, de mindenki hozzátesz kilencvenet, akkor garantált a siker! Na jó, az elődöntő vége a kelleténél kicsit szorosabban alakult, de az egyéni bronzérmes Battai Sugi 44:43-nál egy egylámpás parád-riposzttal hűtötte le az egyre lelkesebb itáliaiak kedélyét. 

A boldog ezüstérmesek: Keszei Kira, Beviz Dorottya, Szűcs Luca, Battai Sugár.

A döntő azonban még hátra volt, és az i-re a franciák ellen kellett volna feltenni a pontot. Egészen a döntő kétharmadáig úgy tűnt, mindez össze is jön a mieinknek. A korábbiaknak megfelelő “protokoll” szerint zajlott a mérkőzés, az elején megszereztük az előnyt Luca 5:1-ével, és ezt tartottuk hat asszón keresztül. Sugi 30:26-nál adta át a stafétát az utolsó kör előtt, viszont ekkor, a legrosszabbkor, Kira, majd Luca is beleszaladt egy nagyobb különbségű vereségbe, és innen már nem volt visszaút, 41:45-nél a franciák ünnepelhettek, a mieink pedig kicsit szomorkodhattak az elszalasztott lehetőség okán. Az eredményhirdetésnél aztán már a mosoly sem hiányzott, érthetően, elvégre egy remek ezüstéremmel távozhat a csapat a világbajnokságról. 

Csapatmunka az ezüstérem! Magyar Tímea, Tamás Henrietta, Gulácsi Ferenc, Dávid László, Battai Sugár, Keszei Kira, Szűcs Luca, Beviz Dorottya, Bódy Benjámin, Ravasz Etele.

Gulácsi Ferenc válogatott edző a döntő után így foglalta össze a napot: “Nagyszerűen vívtak a lányok az egész nap folyamán, a cél előtt azonban megtorpantak. A tét, vagy a fáradság volt az oka, azt most még nem tudom, de a nap folyamán végig úgy éreztem, hogy a kezünkben van a győzelem. Természetesen sajnálom, hogy így alakult, ugyanakkor az ezüstérem okán jár a nagy gratuláció a lányoknak, és mester kollégáimnak. Biztos vagyok benne, hogy a csapat valamennyi tagja sokat tesz még hozzá a magyar női kardvíváshoz.”

A válogatott edzőhöz hasonlóan mi is gratulálunk a hölgyeknek és a mestereknek (Dávid László, Bodoky Ákos, Ravasz Etele, Bódy István, Bódy Benjámin), valamint a válogatott edző Gulácsi Ferencnek. Szűcs Luca és Beviz Dorottya ezzel az ezüsttel búcsúzott a korosztálytól, Battai Sugi és Keszei Kira jövőre tovább bővítheti junior éremgyűjteményét!

Hatodik helyen zárt férfi kardcsapatunk: Pintér Levente, Petrucz Mirkó, Tóth Bertalan, Vigh Benedek.

A gratuláció jár a fiúknak is, még akkor is, ha jelen esetben ez egy hatodik helyért dukál, és férfi kardcsapatban ennek okán nem szokásunk lelkendezni. Ám tegyük hozzá, kizárólag világbajnoki újoncokból állt junior válogatottunk, amely már a 16 közé kerülésért is rendkívül kemény riválissal, Ukrajnával került szembe. Ugyanakkor kétség sem férhetett a Petrucz Mirkó, Pintér Levente, Tóth Bertalan, Vigh Benedek összeállítású csapat sikeréhez, úgy nyertünk 45:36-ra, hogy csak a végére vált valamivel szorosabbá az eredmény. A nyolcaddöntős meccsen pedig semmi esélyt nem hagytak Azerbajdzsánnak, a mieink bekezdtek egy 15:1-gyel, és ettől kezdve csak a különbség lehetett kérdéses. A végére az tovább nőtt, és a magyar kvartett végül 45:23-mal jutott a legjobb nyolc közé. 

Evés közben jön meg az étvágy, elvégre a negyeddöntőben Egyiptom következett. A bravúr azonban nem jött össze, két szoros harmad után az utolsó kör nem sikerült, az afrikaiak végül 45:36-ra nyertek. Kérem, senki se legyintsen Egyiptom kapcsán a “bravúr” kifejezés használatán. Tavaly ugyanis az afrikai ország nyerte a számára sporttörténeti világbajnoki címet a fegyvernemben… Az alsóházi folytatásban egy Szingapúr elleni győzelem (45:34), és egy Franciaország elleni szoros vereség (41:45, itt is a meccs végével volt a gond…) következett, és ez jelentette a hatodik helyezést. Gyorsan tegyük mindehhez hozzá azt is, hogy Pintér Leventét leszámítva mindhárom magyarnak további két junior szezonja van, úgyhogy bátran állíthatjuk: lesz ez még jobb is!

Ezzel az első harmada véget ért a dubai junior és kadet világbajnokságnak, a kardozók egy ezüst- és egy bronzéremmel zártak, következnek a tőrözők. Kedden a juniorok egyéni versenyével folytatódik a vb. 

Eredmények. Junior és kadet világbajnokság, Dubai. 

Férfi kardcsapat, 34 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Ukrajna 45:36 (Pintér +6, Tóth +3, Vigh 0).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Azerbajdzsán 45:23 (Pintér +8, Tóth +8, Vigh +6).

Negyeddöntő: Magyarország-Egyiptom 36:45 (Vigh -1, Pintér -1, Tóth -7).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Szingapúr 45:34 (Vigh +10, Tóth +4, Pintér -3).

Az 5. helyért: Magyarország-Franciaország 41:45 (Tóth +1, Vigh -1, Pintér -4).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Románia, 3. Egyiptom, …6. Magyarország (Petrucz Mirkó, Pintér Levente, Tóth Bertalan, Vigh Benedek).

Női kardcsapat, 27 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Ausztrália 45:22 (Battai +12, Szűcs+4, Keszei +4, Beviz +3).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Románia 45:38 (Keszei +3, Battai +2, Szűcs +2).

Negyeddöntő: Magyarország-Egyesült Államok 45:40 (Szűcs +3, Keszei +2, Battai 0).

Elődöntő: Magyarország-Olaszország 45:43 (Battai +3, Keszei 0, Szűcs -1).

Döntő: Magyarország-Franciaország 41:45 (Battai +4, Szűcs -4, Keszei -4).

Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Magyarország (Battai Sugár, Beviz Dorottya, Keszei Kira, Szűcs Luca, válogatott edző: Gulácsi Ferenc, edzők: Dávid László, Bodoky Ákos, Ravasz Etele, Bódy István, Bódy Benjámin), 3. Olaszország.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Minden napra jutott érem 

A csütörtökön Nápolyban befejeződött kadet és junior Európa-bajnokságon a magyar küldöttség 2 arany-, 4 ezüst és 5 bronzéremmel zárt, gratulálunk!

Négy kardozónk folytatja Padovában

A férfi kardozók olaszországi Világkupáján a kiemelt Szilágyi Áron és Szatmári András mellett Gémesi Csanád és Rabb Krisztián folytathatja a legjobb 64 között.

Öten az athéni 64-ben

A négy milánói világbajnok (Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca) női kardozó, továbbá Keszei Kira jutott a legjobb 64 közé az athéni Világkupán.

Két bronzérem a zárónapon

Férfi tőrcsapatunk és női párbajtőrcsapatunk egyaránt bronzérmet nyert a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság zárónapján, gratulálunk!

Arany és ezüst a hölgyektől

Női kardcsapatunk rendkívüli izgalmak után nyert aranyérmet, míg női tőrözőink nagyon értékes ezüstérmet nyertek a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján.

Élő eredmények

Közelgő események