Ezüstérmes a magyar női kardcsapat!

jan 27, 2019 | Hírek

A világklasszis orosz, és a korábbi világbajnok olasz csapatot legyőzve lett ezüstérmes a Katona Renáta, László Luca, Márton Anna, Pusztai Liza összetételű kardválogatott a Salt Lake City-i Világkupán

A kimgasló egyéni eredményt, egy talán még értékesebb csapatsiker követte az amerikai Salt Lake City-ben rendezett női kardcsapat Világkupán. A Katona Renáta, László Luca, Márton Anna, Pusztai Liza összeállítású női kardcsapat egy ragyogó ezüstérmet nyert, nagyon erős ellenfeleket legyőzve, és végül minimális vereséget szenvedve. Nem is lehet kérdés: ennek a válogatottnak az olimpián a helye, persze, ennek kiharcolása nem lesz egyszerű feladat…

Itt Márton Panka és Katona Reni…

Nézzük mi is történt időrendben a mormonok központjában! A nyolcaddöntőben a nagyon kellemetlen japán válogatottal találkoztak a mieink. A 45:39-es eredmény ugyan jelezhetne szoros csatát is, ám erről szó sem volt, Márton Panka tíztusos lőnnyel állt fel az utolsó asszóra, és a győzelemhez nem is férhetett kétség. 

…ezen a felvételen az egész magyar csapat örül annak, hogy…

A negyeddöntőben aztán következett a két egyéni világbajnokkal, és egy egyéni Eb-bronzérmessel (!) felálló, világranglista-második orosz csapat. Márton Anna a meccs közepén, egy káprázatos 8:1-gyel tanította móresre, a tavalyi Eb-n őt komoly zsűritévedésekkel legyőző fiatal Seveljevát, és ezzel az utolsó körre jelentősnek modható, hattusos előnnyel vágtunk neki. Ám a befejező asszóra csak egy “találatocska” maradt a fórból. Gárdos Gábor vezetőedző taktikát váltott, Pusztai Lizát tette be befejező embernek, aki 40:39 után a kétszeres egyéni világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes, világranglista-vezető Velikaját 5:1-re elverte, és ezzel 45:40-re nyert csapatunk. Óriási bravúr!

…Pusztai Liza győzelemmel fejezte be a meccset az oroszok, majd az olaszok ellen.

És a bravúrok sorozata közel sem ért véget! Az elődöntőben a szintén nálunk magasabban rangsorolt olasz válogatott következett, no meg az újabb kellemes meglepetés! Az itáliaiak négy asszó után 20:13-ra vezettek, ám jött a fordulat! Az utolsó körre négy tus maradt az olasz előnyből, aztán Katona Renáta nyert egy nagyon fontos, szoros meccset, majd következett Márton Panka, aki egyéni ezüstérme után csapatban is extrát nyújtott. 8:1-re nyert a nyolcadik asszóban, így az ugyancsak káprázatos Pusztai Liza már 40:36-os előnyről kezdte az utolsó asszót, melyet úgy nyert meg 5:1-re, mintha nem 18, hanem 38 éves, rutinos befejező ember lenne…

Az ezüstlányok: Katona Reni, Pusztai Liza, Márton Panka és László Luca.

Jött tehát a finálé a világbajnok francia válogatott ellenében. Itt az egész hétvégén kimagaslóan teljesítő Panka ereje nagyon elfogyott, ennek ellenére szorosan alakult a döntő, köszönhetően az ezúttal extrát nyújtó Reninak, és az egész hétvégén kimagasló Lizának, 42:45 lett a vége. Mindazonáltal a nagyszerű ezüstéremért jár a hatalmas gratuláció a hölgyeknek és a mestereknek, nagyszerű hétvégét zártak a mieink Salt Lake City-ben, és reméljük, a sorozatnak még egyáltalán nincs vége…

A fentebb említett hölgyek, Magyar Tímea masszőr, no meg Gárdos Gábor vezetőedző.

Eredmények. Női kardcsapat Világkupa, Salt Lake City, 18 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Japán 45:39 (Pusztai +7, Márton 0, Katona -1).

Negyeddöntő: Magyarország-Oroszország 45:40 (Márton +6, Pusztai +5, Katona -5).

Elődöntő: Magyarország-Olaszország 45:37 (Márton +10, Pusztai +1, Katona 0, László -3).

Döntő: Magyarország-Franciaország 42:45 (Pusztai +5, Katona +4, Márton -12).

Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Magyarország (Katona Renáta, László Luca, Márton Anna, Pusztai Liza, válogatott edző: Gárdos Gábor, edzők: Bódy István, Bódy Benjámin, Boros György, Gárdos Gábor, Gergácz László), 3. Olaszország.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Bronzérmes a férfi kardcsapat

Folytatta remek sorozatát a férfi kardcsapat! Szatmári András nélkül is érmet nyert, harmadik lett a madridi Világkupa-versenyen, gratulálunk!

Ezúttal 9. hely jutott férfi párbajtőrben

Az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a kilencedik helyen végzett a párizsi Világkupán.

Elszalasztott esély – 9. hely

Majdnem olimpiai bajnokot vert, két párizsi indulót győzött le, mégis 9. lett a magyar női párbajtőr-válogatott a fujairahi csapat Világkupán.

Hetedik a női kardcsapat

Hetedik helyen végzett a Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású női kardcsapat a plovdivi Világkupán.

Dani 16, Flóra 32, Dóra 64

Dósa Dani nyolcaddöntőig jutott a sanghaji tőr Grand Prix-n, másik olimpikonunk, Pásztor Flóra 32-ben, Lupkovics Dóra 64-ben búcsúzott.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM