Ezüstúton Amerikán át, Tokió felé

dec 16, 2019 | Hírek

Nagyszerű vívással, két igen komoly rivális legyőzésével lett ezüstérmes a magyar női kardcsapat a Salt Lake City-i Világkupán. Ezzel a mieink olimpiai kijutó helyen állnak, még két verseny van hátra!

Mindig csak magunkkal kell foglalkozni! Ez már egyszer bejött közel négy éve, amikor férfi párbajtőrcsapatunk – ugyancsak Észak-Amerikában… – egy váratlan eredmények sorát hozó “horrorversenyen” harcolta ki Vancouverben a riói olimpiai szereplést. Most, a magyar válogatott a tokiói kvalifikáció szempontjából nagyon kiélezett helyzetben érkezett a Salt Lake City-i Világkupára. 

És két olyan eredmény is született, ami a rangsor alapján számunkra nem alakult jól. Az egyik: Tunézia legyőzte 45:44-re a 16 közé jutásért Venezuelát. Ez látszólag semmit sem jelent, ám valójában annyit tett, hogy az afrikaiak megerősítették helyüket a világranglista első 16 helyezettje között, ami számukra – a kontinens jogán – kvalifikációt jelenthet. (A rendszer bonyolult, elnézést érte…) Aztán a kvótáért vívott harcban legnagyobb európai riválisunk, Ukrajna legyőzte a negyeddöntőben a világranglistát toronymagasan vezető Oroszországot. Úgy, hogy az oroszok “pihentették” legjobbjukat, Velikaját. Nemes gesztus…

Ezüstlányok: Pusztai Liza, Battai Sugi, Márton Anna és Katona Reni.

Ám, ha mi tesszük a dolgunkat, akkor fenti bekezdés, ha feledésbe nem is merül, de jótékony homályba vész! És a Battai Sugár, Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza tette a dolgát, méghozzá kimagaslóan! Először a nyolcaddöntőben léptek pástra, és a kellemetlennek mondott spanyolokat végig vezetve, egészen simán verték 45:29-re. Majd jöhetett az első nagy dobás! A negyeddöntőben a verseny előtt az olimpiai ranglista második helyén álló koreaiak következtek. És a mieink esélyt sem hagytak az ázsiaiaknak! Liza, Panka és Reni egyaránt pluszt vívott, és végig vezetve, remek vívással nyertek 45:35-re. 

Pusztai Liza ismét remek befejező ember volt az ukránok elleni meccsen!

Jöhetett a nap számunkra legfontosabb meccse, az Ukrajna elleni elődöntő. Fordulatosabban nem is alakulhatott volna… Az elején nagyon elhúztunk, Reni megverte a hatszoros egyén világbajnok Harlant, a közepén viszont éppen ő került bele egy alapos hullámvölgybe. Ám két klasszisunk tette a dolgát. Panka végig stabilan vívott, Liza pedig 38:40-ről produkált egy pazar befejezést, 7:2-re nyerte utolsó asszóját Komascsuk ellen, és ezzel 45:42-re nyertünk! Egy éve is döntőt vívtunk Salt Lake Ciy-ben, idén is, ám ennek az olimpiai kvalifikáció okán jóval nagyobb volt a jelentősége! 

A döntőbe jutást ünneplik teljes joggal a mieink!

A döntőre valószínűleg testben és lélekben kicsit elfáradtak a lányok, 45:25-re kikaptunk a franciáktól, ám mind a négy hölgy, a mesterek, és Gárdos Gábor vezetőedző előtt le a kalappal! Ez az ezüstérem nagyon, de nagyon sokat jelent a Tokió felé vezető úton! Gratulálunk!

Gárdos Gábor vezetőedzőt az eredményhirdetés után sikerült elérnünk, és így értékelte a sikeres napot: “Nagyon szépen vívtak a lányok, mindenkit csak dicsérni tudok. Megvédtük tavalyi második helyünket, ám ezt még értékesebb eredménynek tekintem. Nem volt könnyű éhgyomorra a spanyolok elleni kezdés, de sima meccs lett. A koreaiak elleni negyeddöntős győzelem pedig nagyon komoly fegyverténynek számít. Igyekeztünk nem foglalkozni azzal, hogy az ukránok ellen az oroszok nem a legerősebb összeállításban álltak fel. Megbeszéltük, hogy mi saját magunkra figyelünk, és ezt sikerült megtennünk, ami komoly tartást bizonyít. Hullámvasút volt az elődöntő, Reni előbb extrát hozott, majd betlizett, Sugi tizenhat évesen került mélyvízbe. Ám Panka végig jól vívott, a Kicsi pedig a végén szenzációsat nyújtott. A döntőre kicsit szétestünk, reméljük, beletanulunk majd ebbe is…”

Az okkal mosolygós magyar küldöttség az eredményhirdetés után. Gárdos Gábor, Csampa Zsolt, Tamás Henriette, Bódy Benjámin, Battai Sugi, Pusztai Liza, Katona Reni, Márton Panka, László Luca, Magyar Timi, Záhonyi Petra és Pohl-Mikulik Júlia.

Eredmények. Női kardcsapat Világkupa, Salt Lake City, 25 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Spanyolország 45:29 (Márton +14, Katona +4, Pusztai -2).

Negyeddöntő: Magyarország-Korea 45:35 (Pusztai +6, Márton +2, Katona +2).

Elődöntő: Magyarország-Ukrajna 45:42 (Pusztai +7, Márton +5, Battai -3, Katona -6).

Döntő: Magyarország-Franciaország 25:45 (Katona -2, Márton -6, Pusztai -6, Battai -6).

Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Magyarország (Battai Sugár, Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza, válogatott edző: Gárdos Gábor, edzők: Dávid László, Boros György, Gárdos Gábor, Bódy István, Bódy Benjámin), 3. Egyesült Államok.

Kapcsolódó hírek

A roadshow Újpesten járt

“Aranyos fiúk, aranyos lányok – Találkozz bajnokokkal!” elnevezésű roadshow harmadik állomása az újpesti Benkő István iskola volt. A világbajnok Gémesi Csanád és a kadet Európa-bajnok Vajda Oszkár tartott bemutatót.

A felnőttek is belevágtak!

Mátraházán, illetve az ausztriai Ramsauban megkezdődött felnőtt vívóinknak is a válogatott program. A végcél természetesen a párizsi olimpia, reméljük, minél többen jutnak odáig. Hajrá, magyar vívás!

Kadet női tőr KV – Somorja 2023.09.30-10.01 – Utazási Információk

Kadet női tőr KV – Somorja 2023.09.30-10.01 – Utazási Információk

Újpest a roadshow újabb állomása

Az újpesti Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium lesz az újabb állomása az “Aranyos lányok, aranyos fiúk” roadshow-nak. A vendég ezúttal Gémesi Csanád és Vajda Oszkár lesz.

BSU 2023/2024-as képzések

SPORTEDZŐ, SPORTOKTATÓ, SPORTSZERVEZŐ

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM