Felnőtt program következik

febr 8, 2023 | Hírek

Tőr Grand Prix, férfi és női kard Vk, női párbajtőr Vk. Ez a hétvége programja - kizárólag felnőtteknek. A kadet és junior válogatottak többsége már a közelgő Eb-re készül - kivéve a legjobbakat…

Lezárult a válogatás a junioroknál is a hétvégén – a csütörtöki elnökségi ülésen fogadják el a tallinni korosztályos Európa-bajnokságon (február 21-28.) részt vevő magyar válogatott végleges összeállítását. A felnőttekre azonban rendkívül fontos és sűrű hétvége vár: a férfi párbajtőrt leszámítva valamennyi szakág pástra lép péntektől vasárnapig, ráadásul a női kardozókat leszámítva valamennyi fegyvernem versenye beszámít a hazai válogatásba is. 

A sort kezdjük a női párbajtőrözőkkel, két okból is. A barcelonai Vk-versenyen ugyanis megdőlt a “szakági álomhatár”. A nevezések száma ugyanis meghaladja a 300-at, és ebből a mieink is aktív szerepet vállalnak, elvégre a maximális, 12 fővel vesznek részt a versenyen. Mindenki a fedélzeten magyar részről – ott lesz a világranglista élmezőnyébe tartozó Kun Anna, az Amerikából ezúttal Európába ruccanó Muhari Eszter, és az újdonsült, múlt heti junior Vk-győztes Wimmer Dorina is. A válogatás szempontjából is fontos eseményen a fókuszban a csapatverseny áll – az esetleges nyolc közé kerüléssel ismét léphetne egyet (vagy többet…) az olimpiai kvalifikáció előtti rangsorban Somfai Péter válogatott edző együttese. 

Folytassuk a kardozókkal, jelenlegi legeredményesebb szakágunkra is Vk-forduló vár. A világbajnok női csapat tagjai Márton Annával “felerősödve” Taskentbe utaznak, az üzbég helyszín Salt Lake City helyére ugrott be a Vk-körforgásba. Panka tuniszi “újradebütálása” – sérülése és szülése után GP-döntővel tért vissza – után csapatban is újra szerepet kaphat, amennyiben Gárdos Gábor vezetőedző így gondolja. 

Férfi kardozóink a nagy hagyományú, varsói Világkupára utaznak, és ezúttal ott lesz a válogatottban a magyar vívás legnagyobb klasszisa, Szilágyi Áron is. Háromszoros olimpiai bajnokunkat a novemberi, orleans-i GP-n láthattuk versenyen legutóbb. Azt, annak rendje és módja szerint meg is nyerte, majd saroksérülése miatt azóta nem indult versenyen. A tervek szerint most egyéniben és csapatban is szerepel majd Decsi András válogatott edző tanítványa, így a júliusi vb után ismét összeállhat az akkori ezüstérmes kvartett (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron). 

A sort zárjuk a tőrözőkkel, akik a szezon egyik legnívósabb eseményén, a torinói Grand Prix-n szerepelnek. Itt természetesen kizárólag egyéni versenyeket rendeznek, és a szupererős mezőnyben nem lesz könnyű dolga a magyaroknak. Mindkét szakágban a legerősebb összeállításban utazunk, egyedül Németh András hiányzik, aki kézműtétje után gyógyul. 

A hétvége programjának lesz két junior főszereplője is – a kardozó Battai Sugár, és a tőröző Szemes Gergő. Két, korosztályos klasszisunk számára ugyanis a felnőtt feladatok a kiemeltek! Ennek ellenére, valamilyen módon, a junior Eb-n is erősítik majd a magyar válogatottat. 

Valamennyi esemény péntektől vasárnapig tart majd, és honlapunk természetesen mindenről beszámol. Hajrá, magyarok!

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Minden napra jutott érem 

A csütörtökön Nápolyban befejeződött kadet és junior Európa-bajnokságon a magyar küldöttség 2 arany-, 4 ezüst és 5 bronzéremmel zárt, gratulálunk!

Négy kardozónk folytatja Padovában

A férfi kardozók olaszországi Világkupáján a kiemelt Szilágyi Áron és Szatmári András mellett Gémesi Csanád és Rabb Krisztián folytathatja a legjobb 64 között.

Öten az athéni 64-ben

A négy milánói világbajnok (Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca) női kardozó, továbbá Keszei Kira jutott a legjobb 64 közé az athéni Világkupán.

Két bronzérem a zárónapon

Férfi tőrcsapatunk és női párbajtőrcsapatunk egyaránt bronzérmet nyert a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság zárónapján, gratulálunk!

Arany és ezüst a hölgyektől

Női kardcsapatunk rendkívüli izgalmak után nyert aranyérmet, míg női tőrözőink nagyon értékes ezüstérmet nyertek a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján.

Élő eredmények

Közelgő események