Fókuszban Barcelona és Szocsi, új szereplőkkel

febr 10, 2022 | Hírek

Már a helyszínen várják a hétvégi párbajtőr Vk-fordulót válogatottjaink. A férfiak Szocsiban, a hölgyek Barcelonában lépnek pástra, utóbbiak mellett Somfai Péter “debütál” vezetőedzőként, sok sikert!

Ahogy azt megszokhattuk: nincs hétvége verseny nélkül 2022-ben… Ezúttal párbajtőrözőinken a sor, a férfiak Szocsiban, a nők Barcelonában lépnek pástra Világkupa-versenyen. Ugyanakkor kicsit más ez a víkend abból a szempontból, hogy Boczkó Gábor szövetségi kapitányként először utazik a válogatottal, ráadásul egy ugyancsak debütáló vezetőedzővel, Somfai Péterrel repült szerda este a női párbajtőrözőkkel a katalán fővárosba. 

Két riói olimpiai bronzérmesünk tehát új útra lépett, kívánunk nekik legalább annyi sikert ezen a pályán, mint versenyzőként… A hétvége kapcsán a női párbajtőr-válogatott újonnan kinevezett vezetőedzőjével, Somfai Péterrel beszélgettünk, aki elsőként elődjének, Kovács Ivánnak mondott köszönetet. “Ivánnal mindent megbeszéltünk, ő nem adta be pályázatát a posztra, de minden tapasztalatát, részletes statisztikáit megosztotta velem, ez úton is szeretném neki ezt megköszönni. Nagyon fura ez a mostani szituáció, mivel eddig három közös edzést tartottunk, ugyanakkor egy hónapon belül három fontos versenyünk lesz, úgyhogy ezt most lendületből kell teljesítenünk. Ráadásul úgy, hogy csapatban egyszer sem tudunk a legerősebbnek tűnő összeállításban pástra lépni…” 

Igen, sajnos, ismét a koronavírus szólt közbe. Muhari Eszter lett négy hét után megint covidos, így ő nem utazott el társaival Barcelonába. Két hét múlva pedig egy időben rendezik a nők Vk-ját az újvidéki junior Európa-bajnoksággal – legalábbis most úgy tűnik, a pandémia ugyanis rendre átírja sportágunk éppen aktuális versenynaptárát… Márpedig a felnőtt válogatott két kulcsembere még junior, így Eszti mellett Büki Lili is hiányozni fog akkor. Somfai Péter a fegyvernem jelenlegi helyzetéről, terveiről is beszélt honlapunknak. 

“Igazából a szezon közepén vagyunk, nem lenne értelme a mostani szituációban égbekiáltó változásokat végrehajtani. Ráadásul két alapemberünk junior, Muhari Esztinek és Büki Lilinek a következő időszakban a korosztályos világversenyeken kell teljesítenie. Ebben a helyzetben inkább azt szeretném, ha mentálisan lépnénk egyet előre. Nagyon fontos, hogy elhiggyék a lányok, képesek többre, hiszen évek óta nem sikerült világbajnokságon a nyolc közé jutás, és Világkupákon sem kerültünk négy közé. Aztán viszont rövid lesz a nyári szünet, mert nagyon komoly munkába kezdünk majd. A fej után a testet fogjuk megerősíteni, részletes állapotfelmérés után vágunk majd bele az új idénynek, hiszem, hogy alapja a fejlődésnek, hogy fizikálisan tökéletes állapotban lépjünk pástra, és ebben van lemaradásunk.”

Somfai Péter két éve még országos bajnoki címét ünnepelte a páston, most a női párbajtőr válogatott vezetőedzőjeként szeretne sikereket elérni.

Somfai Péter azt is elmondta: pályázatában leírta, hogy a párizsi olimpiáig rövid az idő, nem lehet alapvető elvárás az olimpiai kvalifikáció, ugyanakkor nem tartja azt lehetetlennek. “A párizsi kijutáshoz nagy bravúr kellene, alig több mint egy év múlva kezdődik a kvalifikáció, és jelenleg nagy az elmaradás. De képesek lehetnek rá a lányok, természetesen ez a célunk. Reálisan viszont 2028-ra kell beérnie ennek a társaságnak, az alap, hogy a Los Angeles-i olimpián ott kell lenniük a lányoknak.”

Korábbi válogatott, 41 esztendős párbajtőrözőnk azt is elmondta, hogy szeretett volna még versenyzőként is pástra lépni a közelgő Westend Grand Prix-n, de ez a búcsú elmarad, a női válogatott vezetőedzőjeként ez természetesen összeférhetetlen. “Kilenc éve edzősködöm, párhuzamosan versenyzői pályámmal. Eközben elvégeztem a szakedzői egyetemet, és jelenleg készülök a mestervizsgámra. Nem éreztem magam kimagasló tehetségnek, de mindig is szorgalmas voltam, próbáltam tanulni a nálam jobbaktól, ennek köszönhetem az eredményeimet. Edzőként is a munkában hiszek, és abban, hogy a teljes mentális és fizikai felkészülés az alapja annak, hogy szakmailag is igazán nagyot lehessen lépni előre. Sok munka vár ránk, de hiszem, hogy lesz is eredménye.”

Somfai Péter elmondta, hogy Barcelonában először az egyéni versenyre koncentrálnak, nem is feltétlenül a számszerű eredményt, hanem a páston látottakat szeretné értékelni. Utána jöhet majd a vasárnapi csapat, ahol Muhari Eszter hiányában nagy valószínűség szerint Borsody Emma, Büki Lili, Kun Anna, Nagy Kinga összeállításban szerepel a válogatott. “Még nem tudom, ki lesz a befejező ember. Ez nagyon fontos feladat, ezt is az egyéniben látottak alapján fogom eldönteni” – nyilatkozta honlapunknak Somfai Péter, akinek ez úton is sok sikert kívánunk munkájához. 

A férfiaknál “régi motoros”, az egyébként ehhez képest kifejezetten fiatal, 48 esztendős Dancsházy-Nagy Tamás irányítja továbbra is a válogatottat, ezúttal egy “Covid-beugró” helyszínen, Szocsiban lépnek pástra legjobbjaink. Sajnos, ugyancsak nem teljes létszámban, mivel Koch Máté és Keszthelyi Zsombor betegsége miatt nem tarthatott a válogatottal. A többiek viszont elutaztak Oroszországba, ahol ugyancsak egyéniben és csapatban lépnek majd pástra a mieink. 

A hazai válogatásba a nők versenye beleszámít, a férfiaké nem. A hétvége itthoni eseménye a junior kardozók országos bajnokság lesz, ami a fegyvernem utolsó állomása a hó végén kezdődő, újvidéki korosztályos Európa-bajnokság előtt. 

Kapcsolódó hírek

2023/24: kezdünk!

A hétvégén valamennyi fegyvernemben megkezdődik az új szezon. Tőrben és kardban a junioroknak, párbajtőrben a kadetoknak és a junioroknak rendeznek Magyarkupa-fordulót, válogatót. Sok sikert mindenkinek!

A roadshow Újpesten járt

“Aranyos fiúk, aranyos lányok – Találkozz bajnokokkal!” elnevezésű roadshow harmadik állomása az újpesti Benkő István iskola volt. A világbajnok Gémesi Csanád és a kadet Európa-bajnok Vajda Oszkár tartott bemutatót.

A felnőttek is belevágtak!

Mátraházán, illetve az ausztriai Ramsauban megkezdődött felnőtt vívóinknak is a válogatott program. A végcél természetesen a párizsi olimpia, reméljük, minél többen jutnak odáig. Hajrá, magyar vívás!

Kadet női tőr KV – Somorja 2023.09.30-10.01 – Utazási Információk

Kadet női tőr KV – Somorja 2023.09.30-10.01 – Utazási Információk

Újpest a roadshow újabb állomása

Az újpesti Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium lesz az újabb állomása az “Aranyos lányok, aranyos fiúk” roadshow-nak. A vendég ezúttal Gémesi Csanád és Vajda Oszkár lesz.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM